onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Ryska Postens namnbyte efter krigsutbrottet – bara en pr-kupp?

Publicerad: 30 januari 2023, 13:47

Vad är det som gäller? Foto: Ryska Posten/Bara Posten.

Budfirman Ryska Posten blev ”Bara Posten” efter Rysslands invasion av Ukraina. Eller? Resumé kan konstatera att bolaget fortsätter använder sitt gamla namn. Nu väcks frågan om allt ståhej bara var en pr-kupp.
”Vi ville minska utrymmet för missförstånd och ta avstånd från kriget”, säger bolagets vd Jesper Bringby.

Ämnen i artikeln:

NyheterPostenVarumärkeVarumärken

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


Budföretaget Ryska posten bytte namn till Bara posten efter Rysslands invasion av Ukraina, då förklarade Jesper Bringby, vd, att det är viktigt att reflektera och markera.

– Tar du namnet och isolerar det, utan någon bakgrund, då blir det ju inte bra. För oss är det viktigt att markera mot kriget och det som Ryssland gör. Att det sen kan knytas till vårt varumärke, det är någonting som man måste säga något om. Våra unga medarbetare ska kunna åka runt i bilarna och vara stolta, sa han till Resumé.

Nyheten omskrevs inte bara i Resumé, utan fick stor spridning bland svenska medier. Exempelvis publicerade Aftonbladet, SvD TT och Breakit artiklar om faktumet. I samband med nyheten släppte Ryska Posten en kampanj med budskapet ”På förekommen anledning byter vi namn från Ryska Posten till Bara Posten”, som bland annat gick utomhus i Storstockholm.

Läs mer här: ”Viktigt att markera mot kriget och Ryssland” 

Detta var i mars 2022, sedan har månaderna gått och kriget fortsatt, men namnet Ryska posten tycks leva kvar hos företaget på bland annat sajten och i sociala medier. Därtill finns en hemsida som heter https://ryskaposten.se/ och en som heter https://baraposten.se/. Men den med ”ryska” i namnet tycks vara den riktiga hemsidan – den andra innehåller enbart ett kampanjbudskap.

Bild 1/2  Sajten ryskaposten.se.

Jesper Bringby säger att det inte handlar om ett pr-trick, utan att avsikterna är att fullfölja namnändringen. Det viktigaste var att genomföra namnändringen snabbt för att bygga förtroende hos kunderna.

– Våra kunder ska lita på att vi agerar rätt och kan agera snabbt i situationer som den här. Vi fick därför fokusera på de mest avgörande och visuella delarna när vi sjösatte ”Bara Posten”. 

Det är därför det fortfarande finns en del kvar i förändringsprocessen som behöver genomföras, förklarar Jesper Bringby:

– Vi behöver nog vara ödmjuka inför att det är ett varumärke som vi arbetat in bland medarbetare, kunder och stockholmare under 20 års tid och att det fortfarande kommer att hänga med i kulisserna ett bra tag till, säger han.

Uppmärksamheten från kunderna var inte lika stor som hos svenska medier kring namnbytet, menar företagets vd.

– Vi hade inte räknat med att bytet skulle nå ut i nationella medier men var positivt överraskade av vilket genomslag det fick. Efter det fick vi mycket positiv respons från våra kunder en lång period efter själva namnbytet. För våra kunder är det viktigaste att vår service och våra tjänster är de är och förblir oförändrade.

Var ställningstagandet i sig viktigt i början av kriget? Hur stor roll spelar det nu?
– Självklart var det viktigt. Även om vårt namn ”Ryska Posten” inte hade något som helst att göra med Ryssland som nation, så var det viktigt för oss att minska utrymmet för missförstånd och samtidigt ta ställning mot kriget. Jag tror och hoppas att våra kunder har en förväntansbild på oss att göra ”rätt” och att stå för rätt saker, säger Jesper Bringby.

Företaget hjälpte i början till med leveranser till Ukraina, det gör de fortfarande men inte i samma utsträckning som innan.

– Nu har man etablerat en bra infrastruktur för att få dit hjälpleveranser. Nu hjälper vi till med ett initiativ med syfte att få ner använda laptops och annan teknik för att säkerställa kommunikationen i utsatta städer, säger Jesper Bringby. 

* Ryska posten är en lek bland barn som går ut på att en deltagare som inte ser vem den utvalda lekledaren pekar på, ska välja mellan att göra handtag, famntag, klapp eller kyss och ska sedan utföra handlingen på den i skaran som deltagaren säger ”ja” till, när lekledaren pekar på den.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev