torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Skatteverket kräver miljoner av Ica Sverige efter välgörenhetskampanj

Publicerad: 21 februari 2023, 13:45

Bilden är ett montage - Skatteverket kräver 4,8 miljoner av Ica Sverige.

Foto: Jessica Gow/TT

Skatteverket vill ha 4,8 miljoner i skatt av Ica Sverige efter att koncernen skänkt över 30 miljoner till välgörenhet via förhöjda priser på kampanjvaror. Så tycker inte Ica, eftersom pengarna inte handlat om intäkter.

Ämnen i artikeln:

Nyheter

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


Ica Sverige samlade under 2019 in över 31 miljoner kronor till Röda Korset, Cancerfonden och Svenska Fotbollsförbundet via prishöjningar på utvalda kampanjmärkta varor, enligt bolagets siffror, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Men Ica:s uppfattning är att det inte handlat om försäljningsintäkter – eftersom pengarna har lämnats vidare till organisationerna – underkänns nu av Skatteverket, med ett miljonkrav i skatt och skattetillägg som följd. 

Skatteverket anser att det är Ica och inte konsumenterna som är faktisk gåvogivare. Ica reglerade sina ökade intäkter från kampanjerna genom att bokföra dem som en skuld till organisationerna – en hantering som nu alltså underkänns av Skatteverket, som menar att den bokförda minskade försäljningen inte är fullt avdragsgill. 

Skatteverket kräver 4,8 miljoner kronor av dagligvarujätten efter revisionen för beskattningsåret 2019 och även omfattar en granskning av hur bland annat varuprover, leasingbilar och sponsringsavtal har redovisats. 

Skatteverkets beslut kan överklagas till förvaltningsrätten. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev