Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Solnaföretag i varumärkestvist mot Jaguar

Publicerad: 9 april 2020, 09:43

Ett säkerhetsföretag får delar av sin varumärkesregistrering upphävd eftersom de riskerar att sammanblandas med ett varumärke ägt av som biljätten Jaguar Land Rover äger.


Ämnen i artikeln:

PRVJaguar

Jaguar Land Rovers invändning gäller det Solnabaserade företaget Atro som ville registrera varumärket iDefend  i fyra klasser, bland annat olika typer av säkerhetssystem och övervakningskameror.  Jaguar Land Rover Limited anser att varumärket riskeras att sammanblandas med deras varumärke Defender som dels är en välkänd terrängbilsmodell som lanserades redan 1991, men också ett säkerhetssystem som sedan tidigare är ett registrerat varumärke på den svenska marknaden.

Jaguar Land Rover anser att det finns en fonetisk likhet mellan Atros märke och Land Rovers rättighet i andra hand delar varumärkena samma konceptuella innebörd. Biljätten anser därför att Solnaföretaget kan dra nytta av Land Rovers äldre rättighet och dess ställning på marknaden. 

Patent- och registreringsverket väljer delvis att gå på Jaguar Land Rovers linje och upphäver därmed registreringen i två av klasserna: säkerhetssystem och övervakningsutrustning eftersom varumärkena här bedöms vara för likt det varumärke som biljätten redan använder.

Solnaföretaget får dock behålla registreringen i två andra klasser: telefonsvarartjänster och säkerhetstjänster för att skydda materiell egendom

Om den förlorande parten fortsätter att använda varumärket har den vinnande parten möjlighet att driva en process om varumärkesintrång i Patent- och marknadsdomstolen. 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

PRVJaguar

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.