Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Statsheraldikern kritiserar FHM:s logga: ”Inte värdig en statlig myndighet”

Publicerad: 12 februari 2021, 08:45

Pandemin har satt Folkhälsomyndighetens logotyp i nytt fokus. I förgrunden syns statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Av en mejlkonversation mellan statsheraldikern Henrik Klackenberg och Folkhälsomynidgheten framkommer skarp kritik mot logotypen, som togs fram 2013 av designbyrån Rewir.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenRewir

Julia V. Caesar

julia.v.caesar@resume.se


Folkhälsomyndighetens logotyp, med de snirkliga hjärtformerna under en kunglig krona, togs fram 2013 av designbyrån Rewir i samband med att myndigheten startades året därpå. 

Rewir är numera sammanslaget med Intellecta Corporate. 

Logotypen har hamnat i strålkastarljuset sedan coronapandemin kom till Sverige 2020, med ett ökat fokus på Folkhälsomyndighetens arbete. Det här väckt frågan huruvida någon skulle utnyttja logotypen för att sprida felaktig information, och myndigheten har därför undersökt möjligheten att varumärkesskydda sin symbol. 

Det framkommer av en mejlkonversation mellan Folkhälsomyndigheten och statsheraldiker Henrik Klackenberg, som arbetar vid Riksarkivet, som Nyhetsbyrån Direkt rapporterar om. 

Folkhälsomyndigheten har dock inget att oroa sig för enligt statsheraldikern, då statsemblemet i form av den kungliga kronan redan är skyddad i lag. 

Men konversationen tar inte slut där. 

Henrik Klackenberg passar även på att ge en känga till Folkhälsomyndighetens logga. I ett bifogat yttrande från 2013 framkommer att Heraldiska nämnden varit kritiska till de förslag som Rewir lade fram under hösten. Bland annat skriver nämnden att de anser att förslaget som helhet saknar den dignitet som en symbol för en statlig myndighet bör ha. 

– Ur mitt perspektiv är det illa att myndigheterna så ofta går till designbyråer, och att designbyråer tar uppdrag som de inte har kompetens att genomföra, säger Henrik Klackenberg till Nyhetsbyrån Siren.

Nämndens tidigare yttrande får medhåll av Folkhälsomyndighetens arkivarie Susanne Fridh, som skriver att kronan i det första förslaget verkligen var ful. 

Henrik Klackenberg kritiserar även att man inte använt sig av kompetens inom myndigheten i arbetet. 

– Man kan få det betydligt billigare gjort inom staten, om det nu är staten själv som behöver en logotyp, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Två förslag från Rewir.

Folkhälsomyndighetens logotyp.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev