Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Statsheraldikern: Ryska betaltjänstens logga för lik kungahusets

Publicerad: 19 januari 2022, 09:46

Ryska Koronapays varumärke med sluten bygelkrona inkräktar på symbolerna för Europas monarkier, anser Statsheraldikern Henrik Klackenberg.


Ämnen i artikeln:

PRVKungahusetLogotyp

Den ryska betaltjänsten Koronapay bör inte få registrera sitt varumärke i Sverige. Det anser Statsheraldikern, som tillsammans med den heraldiska nämnden yttrar sig över en varumärkesansökan på begäran av Patent- och marknadsdomstolen.

I sitt yttrande framhåller Statsheraldikern att bygelkronan som finns i det ryska företagets varumärke inkräktar på symbolerna för Europas monarkier. Däremot skulle en öppen krona fungera som logotyp. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

”Kronor med byglar började under senmedeltiden i Europa att betraktas som ett kungligt rangtecken, till skillnad från kronor utan byglar. Detta synsätt formulerades i teoretiska heraldiska verk under 1600-talet och är sedan dess väl etablerat. För Sveriges del är Erik XIV:s krona från 1561 den första kungliga bygelkronan. Samtliga Europas monarkier innehar idag en bygelkrona som en symbol för sin värdighet.”, skriver Statsheraldikern Henrik Klackenberg.

Tidigare har Patent- och registreringsverket avslagit ansökan om registrering, av samma anledning.

”Den i märket ingående kronan är lätt forväxlingsbar med den enligt lag skyddade kungliga bygelkronan och den ger märket en officiell karaktär.”

Ett beslut som Koronapay har överklagat. I överklagan skriver Koronapay att kronan i logotypen mer liknar den typ som brukar användas inom schack för att symbolisera kungen, inte någon svensk kunglig krona.

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Ämnen i artikeln:

PRVKungahusetLogotyp

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.