Varumärke
Sveriges mest empatiska varumärken – därför kommer vi att bry oss mer om varandra 2021
Publicerad: 28 januari 2021, 09:49
Foto: Pool
I förra veckan utsågs Sveriges mest empatiska företag i åtta branscher genom Empati Grand Prix – en undersökning som helt baseras på kundernas upplevelser. Resumé har pratat med på Pool Arvid Axland som arrangerar tävlingen tillsammans med Index House.
Empati Grand Prix mäter den samlade bilden av hur ett varumärke bryr sig om sina kunder, i både ord och handling. Det vill säga vilken ton företaget har i sin reklam, hur man väljer att bemöta sina kunder samt vilka empatiska initiativ man tar.
Kategorivinnarna i årets Empati Grand Prix*
Handelsbanken
Tre
Naturkompaniet
ICA
Elon
XL-Bygg
Kronans apotek
IKEA
Index House står bakom undersökningen Kundempati Index och är också initiativtagare till Empati Grand Prix som de arrangerar tillsammans med kommunikationsbyrån Pool. Ett index definierar och mäter vad kundempati är genom att ta hänsyn till: Vilken ton företaget har i sin reklam, hur man väljer att bemöta sina kunder samt vilka empatiska initiativ man tar.
– Kundens upplevelse är allt och det är därför vi på Pool är med på detta, att det inte är någon jury som avgör vilka företag som är mest empatiska.
Tävlingen kommer att återkomma varje år och de som vill kan följa sitt varumärkes utveckling över tid för att se hur de ligger till mot konkurrenterna. Kommunikationsbyrån Pools grundare Arvid Axland hoppas att fler kategorier kan fyllas på.
– Människors syn och förväntan på företag har förändrats och pandemin har visat att konsumenter i en allt större utsträckning vill handla av företag som delar ens värderingar. Det är den utvecklingen jag försökte beskriva i boken ”Jakten på känslan”.
Arvid Axland hoppas också vi efter fyra år med Donald Trump som president att kommer att vilja ha empatiska ledare såväl i politiken som i näringslivet.
– Inom e-handeln är det allt svårare att differentiera sig genom utbud, pris eller snabbhet. Det är närmast hygien i dag. Det gör att värdet av att upplevas som schysst och empatisk växer i betydelse. På så sätt kan digitaliseringen öppna fönstret ytterligare för värderingsdrivna företag.
Arvid Axland säger att han gärna skulle vilja undersöka djupare i fall företag med ett aktivt arbete med hållbarhet och social ansvarstagande är samma företag som upplevs som empatiska. Samt i vilken grad kundempatin överensstämmer med hur bolagen upplevs av sina medarbetare.
En trend som Arvid Axland ser från internationella studier är att företag som har decentraliserat ansvar för kundupplevelsen lyckas bra, Ica är det kanske tydligaste exemplet bland Grand Prix-vinnarna.
Här kan ni ta del av galan.
Om undersökningen*
3000 kunder har intervjuats om hur de upplever de företag man handlar av i åtta branscher. Undersökningen visar tydligt att företagens kundempati är direkt kopplat till deras valbarhet.
– I jämförelse med sina konkurrenter har vinnarna i respektive kategori i snitt 25 procent fler kunder som anser att de är Mycket eller Ganska empatiska och därför prioriterar dem, förklarar Michael Dahl, som står bakom undersökningen Kundempati Index.