Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Teknikmagasinet i konkurs – varumärket kan leva vidare

Publicerad: 15 januari 2020, 12:24

Teknikmagasinets ägare tror att verksamheten och varumärket kan överlåtas inom ramen för konkursen.


Teknikmagasinet är det senaste offret för butiksdöden. Efter flera försök att rädda kedjan som öppnade sin första butik 1989, däribland två rekonstruktioner de senaste två åren meddelar företaget att de ansöker om konkurs i ett pressmeddelande på onsdagen. Bolaget saknar möjlighet att betala sina skulder. Höjda hyror, svag krona, sjunkande omsättning och en för sen etablering av e-handeln är faktorer som bidragit till beslutet.

När Peter Gyllenhammar klev in som ägare för snart tre år sedan inledde företaget sin första rekonstruktion och så sent som förra sommaren inleddes en andra rekonstruktion. Under 2019 stuvade ägarna dessutom in verksamheten mot mobilreparationer.

”Butikshandeln har dock drabbats av en fortsatt sjunkande omsättning och stigande hyror - samtidigt som en försvagad svensk krona har fördyrat varuinköpen från utlandet - så trots utomordentliga insatser från en ny bolagsledning så har det inte varit möjligt att nå lönsamhet”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet meddelar affärsjuristen Carl Östring att bolagets stora kostym var anpassad efter internationell expansion som inte blev av.

– Peter (Gyllenhammar reds. anm.) gick in och köpte i den första rekonstruktionen i tron om att det här skulle gå att vända, men det har visat sig vara en mycket längre resa än förväntat att skära ner och anpassa verksamheten, speciellt i en fallande marknad för retail.

För Teknikmagasinets kunder finns det dock utsikter att kunna ta del av kedjans utbud i framtiden. I pressmeddelandet skriver bolaget attaktörer med god kunskap om detaljhandel har visat intresse för bolaget. Peter Gyllenhammar förväntar sig därför att en ny intressent kan komma att ta över rörelsen och varumärket i samband med konkursen. 

– Vi har fört förhandlingar med aktörer som har varit intresserade av ett övertagande, men det har inte funnits intresse för att ta över verksamheten medan den är i rekonstruktion. De vill slutföra en sådan förhandling med en konkursförvaltare, säger Carl Östring. 

Peter Gyllenhammar har under prioriterat att kedjan ska bestå och att han har lånat in cirka 50 miljoner kronor i verksamheten i samband med rekonstruktionen.

Teknikmagasinet har i dagsläget 135 butiker i tre länder varav 85 i Sverige.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.