Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Varumärkena kan inte lämna Ryssland – på grund av franchise-tagare

Publicerad: 17 mars 2022, 12:58

Foto: Maxim Van den Bossche

Hundratals företag lämnar Ryssland för att inte skada sina rykten, men vissa har på grund av komplexa avtal ingen makt över hur varumärket används i Ryssland.


Ämnen i artikeln:

NyheterBurger KingRysslandUkrainakriget

Över 400 varumärken har lämnat eller skalat ner sin verksamhet i Ryssland sedan invasionskriget, enligt Yale School of Managements kontinuerligt uppdaterade lista. Men vissa företag har ingen makt över huruvida deras varumärke fortfarande håller öppet i Ryssland, rapporterar BBC

LÄS OCKSÅ: Interna mejlet visar: Så försöker Arket tysta ned butiksöppningen i Moskva

Företag som Burger King, Marks & Spencer, Marriott och Accor kan på grund av olika avtal i Ryssland inte dra sig ur marknaden. Burger King, Marriott och Accor har enligt uppgifter till BBC en franchise-modell som gör att varumärkena i Ryssland drivs av en tredje part, och dessa ska vara svåra att bryta. 

Marks & Spencers, däremot, finns i Ryssland eftersom de inte själva äger rättigheterna att distribuera sina produkter i Ryssland. Rätten att sälja M&S-produkter i östra Europa ägs i stället av det turkiska bolaget FiBA. I och med krigsutbrottet stoppade Marks & Spencers alla leveranser till FiBA.

Förutom försöken att ta sig ur landet, eftersom närvaron kan skada varumärkets rykte, har samtliga bolag vidtagit olika åtgärder. Accor, som har 57 hotell i Ryssland och anställer omkring 3 500 personer, har vidtagit åtgärder mot alla hotell som kan kopplas till sanktioner. Burger King skickar sina intäkter från Ryssland till humanitära hjälpinsatser, Marriott har stängt sina företagskontor och pausat alla renoveringar, och Marks & Spencers har lovat att skänka 1,5 miljoner pund och varma kläder till flyktingorganisationer.

LÄS OCKSÅ: 330 varumärken har lämnat Ryssland – flera reklamjättar kvar i landet

 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.