onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Varumärket CrossFit i blåsväder efter grundarens utspel kring George Floyd

Publicerad: 8 juni 2020, 08:41

CrossFit har haft stark tillväxt som träningsform i Europa i tio år. Nu befinner sig varumärket under press sedan grundaren Greg Glassman gjort en nedsättande kommentar mot George Floyd.


Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Sedan varumärket grundades 2000 har träningsformen CrossFit haft en explosionsartad tillväxt globalt med strax under 20 000 samarbetsanläggningar världen över. Men de senaste dagarna har flera sponsorer klippt banden med Crossfit, däribland sportjätten Reebok som i tio år har varit huvudsponsor till CrossFit Games och har varit väldigt tätt sammansvetsade med sporten. Orsak? Grundaren och vd:n Greg Glassmans uttalanden i ett svar på Twitter till chefen for det amerikanska institutet för hälsa, statistik och utvärdering där han jämförde George Floyd, afroamerikanen som dödades av en polisman 25 maj, med det nya coronaviruset.

”Vårt partnerskap med CrossFit HQ slutar senare i år. Nyligen har vi varit i diskussioner om ett nytt avtal, men mot bakgrund av de senaste händelserna har vi fattat beslutet att avsluta vårt partnerskap med CrossFit HQ, säger Reebok i ett uttalande. 

”Vi kommer att uppfylla våra återstående kontraktsförpliktelser under 2020. Vi är skyldiga

En mängd andra märken som tidigare sponsrat CrossFit Games, som Rogue och FitAid, har också fördömt Glassmans kommentarer och har antingen avslutat sitt sponsring eller överväger att avsluta sin sponsring. Rapporterar The Drum.

Detsamma gäller flera av de gym som är licenserade under varumärket liksom flera influencers inom träning och CrossFit-rörelsen.

Innan uttalandet var CrossFit redan kritiserade eftersom de inte hade tagit ställning mot rasism, två veckor efter George Floyds död. I stället postade varumärket träningsvideos i sina sociala kanaler.

Greg Glassman har i efterhand bett om ursäkt för sina kommentarer.

”Jag gjorde ett misstag med de ord jag valde i går. Mitt hjärta är djupt sårat av den smärta jag har orsakat. Det var ett misstag, inte rasistiskt, men ett misstag. Floyd är en hjälte i det svarta communityt, inte bara ett offer och jag borde ha varit mer hänsynstagande, vilket jag inte var.”, skrev Greg Glassman bland annat i ett uttalande på Crossfits sociala medier.

Tidigare under händelseförloppet raderade CrossFit sina konton på Facebook och Instagram, med 3,1 respektive 2,8 miljoner följare, med hänvisning till personliga anledningar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev