Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Västeråsbryggeri vinner mot anrikt ölvarumärke

Publicerad: 29 oktober 2020, 12:10

Ölen på bilden har ingenting med Coppersmith's eller Anchors öl att göra.

Det amerikanska ölmärket Anchor krävde att Västeråsbryggeriet Coppersmith's skulle sluta brygga sin öl under namnet Steam. Nu får de dock se sig besegrade, efter att PRV backar det svenska varumärket.


Ämnen i artikeln:

PRV

2013 öppnade varumärket Coppersmith's sitt bryggeri i Västerås, där de sedan dess bryggt ölen The Steam Beer i ett samarbete med The Steam Hotel. Numera säljs det även via Systembolaget. 

Det har dock den amerikanska ölbryggaren Anchor haft invändning mot, i dag ägt av det japanska storbryggeriet Sapporo och ett av USA:s äldsta bryggerier. Av handlingar till Patent- och registreringsverket framgår att de begär att Coppersmith's registrering av öl i varumärkesdatabasen ska upphävas eftersom varumärkena är förväxlingsbara. 

Det amerikanska varumärket säljer sedan 2000 sin öl i Sverige, bland annat under namnet Anchor Steam Beer. ”Steam beer” är en beteckning för en lageröl som fermenteras i högre temperatur än traditionell lageröl. Tillvägagångssättet har sitt ursprung i Kalifornien på 1800-talet. 

Det lutar sig PRV mot i sitt beslut, där de finner att begreppet ”steam beer” bara är beskrivande för ett kaliforniskt sätt att göra öl och inte särskiljande för olika ölmärken från bryggeriet Anchor. Därmed riskeras inte varumärkena att förväxlas. 

”Vid en samlad bedömning finner PRV att det material som presenterats inte kan ligga till grund för slutsatsen att Anchors varumärken är kända inom en betydande del av omsättningskretsen för öl; ale; porter; maltdrycker. Coppersmith's registrering kan därmed inte upphävas på den grunden att användningen av varumärket skulle dra otillbörlig fördel av eller vara till skada for det äldre märkets särskiljningsförmåga eller anseende”, går bland annat att läsa i beslutet. 

Anchor har de senaste åren inlett flera juridiska duster med ölmärken runtom i världen. 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

PRV

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.