Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Varumärke

Volkswagen fördömer sin egen reklamfilm: ”Vi publicerade en rasistisk video”

Publicerad: 25 maj 2020, 12:41

Biljätten Volkswagen hamnade i blåsväder i förra veckan efter att ha publicerat en film på Instagram med tydliga rasistiska anspelningar. Företaget tar starkt avstånd från filmen och utreder i fall ett sabotage kan ligga bakom.


Ämnen i artikeln:

Volkswagen

Volkswagen publicerade reklamfilmen på sitt officiella Instagramkonto i början av förra veckan. I filmen såg man en vit hand puttar och sedan lyfter bort en svart man från en gul VW bil av modell Golf som stod parkerad på gatan. I ett senare skede knäpper handen bort mannen med fingrarna, in på det fiktiva kafét ”Petit Colon”.

Filmen uppmärksammades av flera användare på sociala medier som ansåg att undertonen var tydligt rasistiskt. I en första skede vidhöll Volkswagen att det rörde sig om en felaktig tolkning av filmen. Men under onsdagen, då flera internationella medier hade uppmärksammat kritiken plockades filmen bort från Instagram och biljätten valde då att gå ut med en omfattande ursäkt där de erkände att reklamfilmen var rasistisk.

I ett uttalande på sina sociala medier konstaterade marknadschefen Jürgen Stackmann:

”Vi publicerade en rasistisk video på Volkswagens Instagramkanal”.

”Den är en förolämpning mot alla framsteg som gjorts för medborgerliga rättigheter. Den är en förolämpning mot varje anständig person”

Mångfaldsansvarige Elke Heitmüller skrev:

”Vi förstår allmänhetens upprördhet. Vi är också förskräckta”  

Företaget har i dagsläget inte klarlagt varför reklamfilmen publicerades. De har nu tillsatt en utredning som tittar på händelsen och utesluter inte att det kan röra sig om ett sabotage, rapporterar Financial Times.

– Om det finns några bevis för att en anställd eller leverantör medvetet har planterat rasistiska budskap i vår kommunikation kommer det att leda till en omedelbar uppsägning och legala åtgärder, sade Toby Pschorr, vd för Vollkswagens byrå Voltage i ett uttalande.

Flera medier som har rapporterat om reklamfilmen understryker Volkswagens historia i relation till det inträffade. Varumärket grundades av nazisterna under åren före andra världskriget på 1930-talet i syfte att skapa en ”folkbil” åt den tyska befolkningen. När kriget väl började tvångsrekryterades ett stort antal människor som arbetskraft i fabrikerna.

”Vi på Volkswagen är medvetna vårt ursprung och vårt företags skuld under den nazistiska regimen. Det är just därför vi kraftfullt motsätter oss alla former av hat, hets och diskriminering”, skrev Volkswagen i ett uttalande i förra veckan. 


I ett skriftligt uttalande till Resumé säger Volkswagen Sverige:

”Det är för oss väldigt svårt att förstå hur denna film, som vi för övrigt aldrig spridit här i Sverige, överhuvudtaget kunde skapas, produceras och även publiceras. Från vårt huvudkontor i Tyskland har man tydligt gått ut och sagt att man fullständigt tar avstånd från denna film och kommer att utreda hur det var möjligt att den togs fram och spreds. Självklart tar vi kraftigt avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet. Diversifiering är ju något som är ett nyckelord för oss i vår verksamhet och det gäller både här i Sverige och globalt.”

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Volkswagen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.