Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera
Till alla jobb

Pressekreterare

Sida, Stockholm

Ansök nu

Har du erfarenhet av strategisk kommunikation med fokus på medierelationer och vill nyttja din kunskap inom media för att ge en rättvisande och korrekt bild av svenskt bistånd? Sida söker nu en pressekreterare som skall ingå i vår redaktion och bidra till ett strategiskt mediearbete med proaktivitet och god service till journalister.

Vi erbjuder

Sida genomför den svenska utvecklingspolitiken som skapar förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. Vår vision är varje människas rätt och möjlighet att leva ett värdigt liv. En förutsättning för att uppnå vår vision och våra mål är dynamiska, engagerade och kunniga medarbetare.

Vi erbjuder en arbetsplats med goda möjligheter till utveckling, en meningsfull vardag och en god arbetsmiljö, präglad av öppenhet och mångfald. Som medarbetare på Sida arbetar du utifrån tydligt mandat och ansvarsområde präglad av tillit mellan dig, din chef och dina kollegor. Sida har även personal utstationerad på svenska utlandsmyndigheter.

Den här befattningen innebär

Som pressekreterare svarar du på förfrågningar från media och arbetar proaktivt med Sidas medierelationer. Du arbetar självständigt i nära samverkan med andra kommunikatörer och ämnesexperter. Du rapporterar till kommunikationschefen och arbetar nära Sidas ledning.

Sidas externa kommunikationsarbete syftar till att ge en korrekt och rättvisande bild av svenskt bistånd; hur det genomförs och vilka resultat det leder till. En viktig del i arbetet är ett strategiskt arbete med Sidas medierelationer, att producera innehåll och stödja chefer och medarbetare som agerar talespersoner i medier. Arbetet drivs i en redaktion och samordnas där med innehållsproduktion för webb, sociala medier och internkommunikation.

 • Proaktivt identifiera händelser och aktiviteter på Sida och omvandla det till intressant innehåll för media.

 • Omvärldsbevaka och erbjuda Sidas expertis i relevanta sammanhang.

 • Tillsammans med övriga i redaktionen vidareutveckla Sidas strategiska arbete med media inkl sociala medier.

 • Ansvara för medierelationer och en god service för journalister som bevakar internationella frågor och bistånd.

 • Producera talepunkter, texter för pressmeddelanden, innehåll för sociala medier, debattartiklar etc.

 • Ge råd till och coacha medarbetare som ska företräda Sida och svenskt bistånd i medier.

 • Vara delaktig i arbetet med att mäta, analysera och följa upp mediegenomslaget.

 • Vid behov samordna medierelationer med andra aktörer inom utrikesförvaltningen, till exempel Utrikesdepartementet. 

I tjänsten ingår regelbunden jourtjänstgöring.

Kvalifikationer

Utbildning

 • Akademisk utbildning inom strategisk kommunikation eller journalistik motsvarande minst tre års heltidsstudier eller annan relevant högskoleutbildning i kombination med relevant yrkeserfarenhet

Språk

 • Flytande svenska i tal och skrift

 • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift

Kompetens och arbetslivserfarenhet

 • Erfarenhet av arbete med strategisk kommunikation med fokus på medierelationer

 • Erfarenhet av arbete med medierelationer från organisation, företag, myndighet eller konsultverksamhet

 • Erfarenhet av att arbeta integrerat med traditionell och social media

 • Etablerat nätverk inom media

 • Snabb skribent med mycket god stilistisk förmåga

 • Kunskaper i att publicera på egna webbplatser och i sociala kanaler

 • God förmåga att bygga relationer och skapa förtroende

Vi lägger också stor vikt vid personliga egenskaper och söker dig som är initiativtagande och drivande och besitter kunskap och förståelse för att bidra till nytänkande och innovation. Du behöver ha en god förmåga att samarbeta med flera parter, god kommunikativ förmåga och kunna föra dialog samt förmåga att skapa förtroende bland de du möter och arbetar med. Du bör vidare vara flexibel för att hantera det oförutsägbara och vara lösningsorienterad.

Meriter

 • Erfarenhet av journalistiskt arbete på redaktion eller motsvarande

 • Kunskaper om internationellt utvecklingssamarbete

 • Erfarenhet av att arbeta i en politiskt styrd verksamhet och kontext

 • Kunskaper om offentlighetsprincipen och villkoren för arbete i statlig förvaltning

Placering

Tjänsten är placerad på Kommunikationsenheten på Sidas huvudkontor på Valhallavägen 199 i Stockholm.

Anställningsform och tillträde

Befattningen gäller en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Önskat tillträde den 15 augusti 2021.

Om Sida och avdelningen

Sida, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, är en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att minska fattigdomen i världen. Genom vårt arbete och tillsammans med andra bidrar vi till att genomföra Sveriges politik för global utveckling. Sida har över 700 anställda fördelade mellan tre kontor i Sverige samt på svenska utlandsmyndigheter i samarbetsländer.

Kommunikationsenheten är en enhet på avdelningen för HR och kommunikation, som ansvarar för att samordna myndighetens kompetensförsörjning, arbetsmiljöarbete, intern och extern kommunikation samt organisationsutveckling. Kommunikationsenheten har cirka 20 medarbetare och ansvarar för det särskilda informationsuppdrag om globala utvecklingsfrågor som Sida genomför på uppdrag av regeringen. Enheten stödjer också myndighetens arbete så att kommunikation bidrar till verksamhetsmålen samt ansvarar för att den så kallade transparensgarantin för det Öppna Biståndet genomförs.

Information

Vid kontakt vänligen ange ref.nr 101/21

Om du vill ha mer information om tjänsten, kontakta kommunikationschef Sepideh Imani via sepideh.imani@sida.se eller 08-698 50 50 eller nuvarande innehavare Fredrik Sperling via fredrik.sperling@sida.se eller 08-698 53 27.

Fackliga företrädare vid Sida är Saco Sida (kontaktperson: Luis Larrea 08-698 50 00) och ST inom Sida (kontaktperson: Lisbeth Nylund, tfn 08-698 40 19).

Under våren 2022 flyttar Sidas huvudkontor till Rissne.

I Sidas rekryteringsprocess används urvalsfrågor som ett verktyg för att göra ett första urval. Var därför noga med dina svar så att de speglar din kompetens och erfarenhet på ett korrekt sätt.

Sista ansökningsdag är den 21 juni 2021.

Sida strävar efter att spegla samhällets mångfald och välkomnar därför alla sökande.

Publicerad 2021-06-09

Ansök nu