Månadens Alternativa medier, Mars-Augusti 2010

Lite sång, lite dans, lite naket. Det blev faktiskt temat när Månadens alternativa media mars–augusti avgjordes. Särskilt lite naket eftersom Naked vann med en pissoarkampanj för ett nytt klamydiatest.

Dela sidan:

1 Riktigt så enkelt är det inte

Kund: RFSU Byrå: Naked Communication

– Det var ju jätteroligt att den gick fram hela vägen, säger F redrik Preis­ler, projektledare för kampanjen på Naked.

I lanseringskampanjen för RFSU:s nya klamydiatest gjorde­ Naked en del med en värmekänslig skylt som sattes i cirka 200 pissoarer runtom i Stockholm, Göteborg och Malmö. I pissoaren fästes en vanlig skylt med budskape t: ”Klamydiatest! Kissa här!” Nedanför satt en svart värmekänslig platta­ som när man kissade visade budskapet ”Riktigt så enkelt är det inte, men nästan. Köp RFSU:s klamydiatest på apotek och få svar inom 24 timmar”.
– Detta greppet tar vi för att verkligen få med os s de som står där. Tanken är att det kan bli en snackis, säger Fredrik Preisler.

Tonen i kampanjen, och greppet att faktiskt luras, är medvetet busig och klurig. Den så ofta omskrivna glimten i ögat ska mer än bara glimta här.
– När man har ett känsligt ämne som t raditionellt har haft en så allvarlig ton ville vi använda humor. Det är alltid lättare att få folk att ta till sig ett budskap om man kan göra det med ett leende. Därför använder vi humor.

Målgruppen är i första hand män och kampanjen spelar på teknikintresse och nyfikenh et i kombination.
– Vi vill ta till vara mottagarens nyfikenhet, att man börjar undra om det kan funka och måste testa. På slutet förstår man att det är ett skämt, säger Monica Wadell, produktchef för testet på RFSU.
– Vår förhoppning är att det lättsamma tilltalet ska lyfta det till en snackis.

Enligt Fredrik Preisler är kampanjen närmast att betrakta som en förlängning av produkten. Att det är ett nytt betydligt enklare och diskretare klamydiatest.
– Du köper testet på apoteket, går hem och gör det och skickar in det med posten. Du slipper beställa tid och gå till en vårdmottagning. Det är ett väldigt smidigt och diskret sätt att testa sig.

För att få resultatet loggar man in på en sajt med en kod som följer med testet vid köpet.
– Om du får beskedet att du har klamydia kan du själv skriva­ ut en remiss och söka läkarvård. Det informeras också om smittskyddslagen och man litar på att folk gör det, säger Fredrik Preisler.

När man går till läkaren med sin remiss ska läkaren meddela­ laboratoriet som utför testen att de tar över ansvaret för behandling och smittspårning. Får labbet inget besked blir man så småningom anmäld till landstingets smittskyddsenhet.

Målgruppen för kampanjen är alla män som eventuellt bär på en klamydiainfektion. Men också alla som i fram­tiden kan komma att smittas. Därför är ett av kampanjens syften att få folk att fundera.
– Förhoppningsvis kan budskapet fastna hos folk som inte är i målgruppen nu men kan bli det.

Syftet med både produkten och kampanjen är att minska motståndet till att testa sig. Att fler kollar att de inte har klamydia.

Enligt Monica Wadell går samma koncept som bio­reklam och banner- och sökordsannonsering.

Så tyckte juryn

Jenni Norin, Scream:
– Intelligent mekanik i kreationen som gör det kul och uppmanar till att testa. Dessutom en oväntad och brusfri plats att placera enheterna på. Känslig och viktig fråga som framförs på ett kul sätt där budskapet är oundvikligt, förr eller senare måste man ju på toa ...

Ulrika Brinkenberg, projektledare Welcom:
– Detta bidrag var med på min topp tre-lista, men jag tycker inte att det var det bästa. Nackdelen är att vi nyligen sett en bättre kampanj med urinoarer som medium. Men, idén är kul och inte minst fascinerande med det tekniska momentet. Jag antar att man inte kan motstå att testa och jag antar att företeelsen blir en snackis, inte minst där och då.

Fredrik Olsson, Miami:
– En svidande relevant pisskampanj. Träffsäker placering som inte kan ha inneburit mycket spill ...

Malin Wikerberg, The Fan Club:
– Jag tror verkligen att killarna kommer att komma ihåg att det finns ett nytt, enkelt klamydia­test att köpa på apoteket efter sitt besök på pissoaren.

Zeke Tastas, Wiley & Partners:
– Jag blir alltid lika glad av gerilla­kampanjer som interagerar med mottagaren och säkerställer att denne inte missar budskapet.

Therese Olofsson, Sunny side up:
– Kan inte låta bli att jämföra denna med ”Prostatakollen” som jag tyckte var snäppet intelligentare. Dock kompenserar man här med en bra teknisk lösning som gör det svårt att missa budskapet. Vem föredrar inte att gå till apoteket framför att sitta hos doktorn och skämmas?

Camilla Karlsson, Friends Agenda:
– En kampanj det skvätter om. Pissoaren är ju verkligen ett underutnyttjat och alternativt medium. Den givna isbrytaren för grabbarna. Når målgruppen på ett sätt som skapar reaktion och berör. Pissenkelt.

Fakta

Uppdragsgivare: Christina Gjerulf Branting, Monica Wadell
Arbetsgrupp: Christoffer Dymling kreatör, Fredrik Preisler cd, Fredrik Svensson kundansvarig/strateg, Anna Wallin operativ projektledare, Fatih Okan kreatör, Mårten Magnusson frilansande ad


2 Kampanjnamn

Kund: Lafa Byrå: Ester

Ester har gjort ett stort antal kampanjer för Lafa, Stockholms läns landstings enhet för sexualitet och hälsa, vid det här laget. Många av dem har också belönats i olika sammanhang.
– Huvuduppdraget är att göra kondomer lite roligare och att dela ut dem till ungdomar, säger Lotta Mellgren, cd på byrån.
– Den här gången hamnade vi i musiken.

Kopplingen musik, romantik, sex är inte särskilt långsökt. På sajten kondom08.se bad de besökarna tipsa om sin ”ligglåt”, vilket ledde till en topplista på 1 500 låtar där det gick att rösta på den låt man själv helst njuter sin älskog till. Omröstningen gav också en chans att vinna ett premiumkonto på Spotify.
– Vi pratade om vad som var viktigt i samband med sex. Musik kan både förhöja och förstöra en sexakt. I målgruppen, 20–30 år, är både sex och musik centralt. Och det är också där som klamydia har ökat mest, säger Lotta Mellgren.

Kopplingen musik och kondom tog Ester hem i förpackningen. De gjorde dem till miniatyrer av skivkonvolut med allt från Lasse Stefanz till The Sound.

50 000 kondomer delades ut på konserter och festivaler under mitten av juni till slutet på augusti.
– Vi fick trycka nya hela tiden för de tog slut, berättar Lotta Mellgren.
– The Baseballs delade ut kondomer i sitt eget konvolut på sin konsert.

4 000 av kondomerna gick åt vid ett event där trubaduren Per Hilmersson spelade önskelåtar som gatumusikant. I fodralet skulle man inte lägga pengar utan i stället ta en eller flera kondomer.

Så tyckte juryn

Therese Olofsson, Sunny side up:
– Oerhört snygg kampanj där flera enheter samverkar med stark musikkoppling. Samlarvärdet på kondomerna med skivomslag i miniatyr är definitivt en vinnare.

Jenni Norin, Scream:
– Kul paketering av en för målgruppen svårpratad och känslig fråga. Ger absolut möjlighet till snackis och spridning.

Robert Pihl, IUM:
– Snyggaste kondomerna i stan. Även personen med Booten Anna i fickan kommer att få ligga.

Malin Wikerberg, The Fan Club:
– Sexualkunskap när den är som roligast.

Zeke Tastas, Wiley & Partners:
– Fint hantverk med skivomslagen och har – i likhet med RFSU – fördelen att handla om sex men inte i nivå med Lafas tidigare kampanjer.

Fredrik Olsson, Miami:
– Avdramatiserad och lättsam. Gillar speciellt det omvända momentet när betraktaren uppmanas att ta något ur gitarrcaset.

Ulrika Brinkenberg, Welcom:
– Min favorit. Snyggt och vältänkt. Utan pekpinnar och könssjukdomar. Musik och sex= glädje. Helt rätt väg tycker jag.

Christoffer Dymling, Naked:
– Att dela ut kondomer gratis är förstås inget nytt men att slå in dem i små skivfodral med sjukt osexiga band som Lasse Stefanz och Scotts är det. Så länge jag slipper lyssna på musiken så lovar jag att ha på mig kondom!

Fakta

Uppdragsgivare: Robert Pantzar
Arbetsgrupp: Roger Kempe projektledare, Lotta Mellgren cd, Emil Jonsson ad, Emma Zetterholm, Daniel Vaccino copy, Michelle Christiansen grafisk formgivare, Carina Winte Jernström produktionsledare. Webbbyrå Queensbridge, Per Hilmersson trubadur


3 Genväg till egen lya

Kund: HSB Göteborg Byrå: Welcom

Welcom har redan tagit flera pallplatser i Månadens kampanjs olika deltävlingar med sin kampanj för HSB med det dubbla syftet att få folk att bospara och visa att HSB även har hyresrätter för unga.

Konceptet är en beskrivning av hur många kontakter det kan krävas för att få en lägenhet. Det gäller att känna ”någon som känner någon som …” har prisats både i radio och print.
– Vi vill visa på hur krångligt det kan vara att få tag på en lägenhet via kontakter, ­säger Niclas Hallgren, copy för kampanjen på Welcom.

Enheten i Alternativ media består av gigantiska flikklippta lappar av den typ som man sätter på anslagstavlan på Coop. De sattes på hundratals ställen runtom i centrala Göteborg, med betoning på Linnéstaden.
– Där har HSB även hyresrätter, säger Niclas Hallgren.

Storleken kom sig av att det tar plats att få med hela det långa copyresonemanget som kampanjen bygger på. Men också av en annan självklar anledning:
– Ju större den är desto mer plats på tavlan tar den, säger Niclas Hallgren.

Tanken var att gå direkt på det vanligaste mediet för andrahandsuthyrning: butikers anslagstavlor.
– Vi ville också hitta miljöer där yngre människor rör sig och områden där många vill bo och där HSB finns.

Målgrupperna för kampanjen var egentligen tre: människor under 29 år, nyblivna föräldrar och mor- och farföräldrar som vill börja bospara till den nyfödde lille telningen.

Så tyckte juryn

Zeke Tastas, Wiley & Partners:
– Habil, relevant i sitt sammanhang och ovanligt rakt på. Men den blir bäst satt i sitt integrerade sammanhang med print och radio.

Fredrik Olsson, Miami:
– Lite blek köpes/bytes lapp i jätte­format. Bra grundtanke men inte anpassat för att fånga folk i farten.

Camilla Karlsson, Friends Agenda:
– Enkel, tydlig, klockren lösning men begränsad i vilken effekt det finns att hämta hem. Rätt plats vid rätt tidpunkt är A och O i detta fall.

Therese Olofsson, Sunny side up:
– Kampanjen blir platt i det här mediet vilket är synd på en för övrigt bra och rolig kampanj.

Robert Pihl, IUM:
– Enorm igenkänning. Skratt och ångest i symbios. Precis så här tjatade jag till mig mitt hyresavtal på Mariatorget. Heja heja!

Malin Wikerberg, The Fan Club:
– Hade velat se den här kampanjen på Facebook.

Jenni Norin, Scream:
– Den kreativa idén är klockren men för svag som fristående enhet. Sticker förvisso ut på anslagstavlan i köpcentret men skapar ingen kampanj i sig själv.

Fakta

Uppdragsgivare: Marika Ogrelius
Arbetsgrupp: Ulrika Brinkenberg projektledare, Niclas Hallgren copy, Andreas Larsson ad, Marie Enelund Moore produktionsledareLista

1. Riktigt så enkelt är det inte, RFSU Naked Communication
2. Ligglistan, Lafa Ester
3. Genvägen till egen lägenhet, HSB Welcom
4. Upp-till-5-kamp, Gröna Lund Pool
5. Vitkindad fejkgås, DN-konserten TOL
5. Testförare sökes, Kia Motors BerntzonBylund
7. Pluggmusik, Campus Telge WatersWidgren\TBWA
8. Sky view, Stockholm Globe Arenas Pool
8. Avgasmoln, Karlstads Energi Spenat
10. Flyglinjen, Flyglinjen Ny reklam
10. Stora bokstäver, Ciba Vision Do the right thing