Månadens Alternativa medier, Mars-Maj 2009

Hela 48 kampanjer tävlade i våromgånget. Startfältet höll hög klass. På pallplats kom en stor byrå med en liten kund, en uppstickarbyrå som redan har prisats och ett antal löshästar med hängivet bett i steget.

Av: Ulrika Fjällborg

Dela sidan:

Reslutat denna omgång

1. Have a safe run, Alpingaraget King
2. 50 bilar eller 1 buss, Flygbussarna Acne Advertising
3. Tillsammans kan vi, AIK-Alliansen RPDCWWS & R
4. Svart mjölk, Arla Food Milk
5. Parapu – The paper pulp chair, Södra Garb ergs
5. Baklängesmarschen, Volvia Jerlov
7. GPS-röster, NetOnNet Garbergs
7. Prissänkning, ICA King
7. Robert twittrar, Boxer Abby Norm
10. Ej nymålat!, Ken Starck Måleri Ester
10. Tillsammans mot skräpet, Östermalms stadsdel NMW

Byråtoppen 2009

1 (3) King 24
2 (–) Volt 20
3 (?) Acne Advertising 15
3 (–) Goss 15
5 (–) Splitz 12
5 (–) RPDCWWS & R 12
7 (14) Garbergs 10
8 (–) Andersson Corradini Konkurs 7
8 (–) Ester 7
8 (–) Milk 7
11 (–) Jerlov 6
12 (4) Le Bureau 5
13 (–) Abby Norm 4
14 (–) NMW 1

1 Have a safe run

Kund: Alpingaraget Byrå: King

Alpingaraget är för extremskidåkare vad Pause Ljud och Bild är för hifi­nördarna. Skid­åkande ad:n Josephine Wallin på King fick en idé i vintras och frågade om Alpingaraget var intresserat av att genomföra den. Det var det.

Alpingaraget är en liten skidutrustningsfirma i Stockholm som har startats av skidåkare som söker perfektion. Kunderna är offpiståkare under extrema förhållanden.

Kampanjen finns än så länge bara i två ex. Den består av en skylt, eller snarare ställning, där en massa verktyg för att ställa in och kontrollera skidutrustningen hänger fast i vajrar. Texten på skylten är densamma som kampanjens namn: ”Have a safe run”.

Tanken är att visa omtanke och ge service till målgruppen när den som bäst behöver det. Skyltarna är nämligen placerade vid starten av de fruktade offpiståken Couloir Cosmiques och Glacier Ronde vid foten av Mont Blanc i Chamonix. Det är två 50 graders branter som är välbesökta av svenska och utländska offpiståkare. Vid sådana åk är det viktigt att vara säker på att grejerna sitter där de ska och därför ska Alpingaraget vara just där och hjälpa till där det verkligen gäller, säger Josephine Wallin.

Juryn tycker att briljansen i bidraget är just placeringen av skyltarna – att vara där målgruppen, men ingen annan, är. Det visar på kund­insikt och också omsorg om kunderna.
– Det är Alpingaragets sätt att hjälpa sina kunder på extrema ställen där det verkligen gäller att allt funkar, säger Josephine Wallin.

Skyltarna är borrade ner i berget av kunden och deras kontakter. Själv var Josephine Wallin inte med eftersom hon var höggravid, men hon har åkt en av backarna tidigare och därför visste hon vilka ställen de skulle sätta upp dem på. Eventuellt ska de sätta upp fler på andra ställen och kanske blir det också en printkampanj av bilderna, men det är ingenting bestämt än.

Kampanjen är gjord helt utan budget i kronor.
– Det har varit ett tjänste­utbyte mellan de olika parterna. Alpingaraget har använt sitt kontaktnät för att hitta de människor som behövs för att genomföra det: en smed, en guide, en fotograf, säger Josephine Wallin.

Uppdragsgivare: Johan Enström
Arbetsgrupp: Josephine Wallin ad/copywriter, Lena Ivarsson projektledare/ produktionsledare


2 Flygbussen plockar nya poäng

Kund: Flygbussarna Byrå: Acne Advertising

Redan belönade Flygbussarna av Acne tar hem andrapriset i Alternativa. Uppdraget: att visa de miljömässiga fördelarna med att åka flygbussen i stället för att ta bilen till Arlanda.
– I researchen fann vi att en buss motsvarar 50 bilar för den här resan, säger Adam Springfeldt, cd på Acne.

Där satt payoffen för kampanjen. Problemet var att illustrera detta på ett kreativt och tydligt sätt.

Det tog en månad att bygga ihop de 50 skrotbilarna till en buss i olika sjok. På två dagar monterades det hela på plats. Den stod sedan på åkern i en månad: den 13 mars till den 28 april. Väl synlig från vägen för att verkligen nå målgruppen – bilisterna.

Kampanjen har uppmärksammats stort. Förutom tidigare vinst i Månadens webb hamnade den på Creativitys veckotopplista. Casefilmen har mer än 30 000 klick på Youtube. Den har också fått mycket lokal pr. Tack vare varningar för långa ”tittköer” på E4:an de första dagarna dominerade kampanjen trafik­informationen i lokalradion. Det blev också nyhetsinslag i de lokala tv-nyheterna där Flygbussarnas vd intervjuades och listan på pressklipp från traditionell press och bloggar är lång.
– Det är alltid vår ambition, att skapa idéer som sprids vidare, säger Adam Springfeldt

Enligt honom har kampanjen även gett klirr i kassan för kunden:
– April har visat ökad försäljning och ökade marknadsandelar. De är jättenöjda och förmodar att det kommer av kampanjen.

Arbetsgrupp: Acne Advertising, set designer Johan Sjölin, ArtnDito och Urban Lisinski, Dekorklippan


3 Tillsammans kan vi

Kund: AIK-Alliansen Byrå: Reuterskiöld Preisler Dixelius Claesson Wijkmark Wilde Stillerud & Reuterskiöld

AIK-Alliansen placerar sig på bronsplats denna omgång med AIK:s supportergrupper som kund. Kampanjen är en satir som går ut på att de värsta konkurrenterna Hammarby och Djurgården måste gå samman för att slå AIK när det gäller publiksiffror.

Bakgrunden är att publiksiffrorna till allsvenskan gick ner 24 procent i snitt förra året. Trenden var tydlig även i Stockholm.

Därför gick AIK-Alliansen ut i en kampanj för att få i gång fotbollssnacket och utmana Bajens supportrar och djurgårdarna för att få upp publiksiffrorna. Det kreativa greppet var att retsamt göra en stödkampanj för ett sammanslaget HIFDIF.
– Vi visar på rena fakta: för att utmana AIK:s publiksnitt måste de lägga ihop sina siffror, säger Fredrik Preisler, cd och planner för kampanjen.
– Den värsta förnedring en fotbollssupporter kan råka ut för att bli ihopparad med sin fiende på andra sidan läktaren.

Kampanjen är ett pro bono-­jobb gjort av en grupp AIK:are som jobbar på olika reklambyråer.

Den har gått i flera medier: affischer och klistermärken, en egen sajt där man bland annat kan se en film där kampsången för HIFDIF, ”Tillsammans kan vi”, spelas in i klassiskt ”We are the world”-manér. När den lades ut på Youtube drog hela bloggosfären i gång. Låten och videoklippet utnämndes till ”årets låt” av Johan Esk på DN.

HIFDIF vann tillsammans publikmatchen under respektive lags premiärmatch med 2 000 personer över AIK.

Som grädde på moset kom ett flygplan över Råsunda under derbymatchen mellan Hammarby och Djurgården. På banderollen stod: ”Tillsammans är vi starka”.

En hammarbyare beskrev sin matchupplevelse på en mejlinglista så här: ”Man kom ju av sig rätt ordentligt då kan jag meddela. Sjukt. Men genialt.”

Och det tyckte även större delen av Månadens alternativa-juryn.

 Arbetsgrupp: Fredrik Preisler cd/planner, Nima Stillerud, Patrik Reuterskiöld, Johan Wilde, Lennart Claesson ad, Petter Dixelius, Adam Reuterskiöld, Henning Wijkmark, copyLista