Månadens Alternativa medier, September-November 2008

RBK:s sista måltider för dödsdömda för Amnesty tog hem segern i sista Månadens webb för 2008. Le Bureaus kari­katyrteckningar för gymmet World Class tog sig in på and­ra plats, tätt följd av Storåkers Teliakampanj för mobil-tv.

Av: Peter Willebrand

Dela sidan:

Reslutat denna omgång

1. Sista menyn, Amnesty International RBK
2. Karikatyr, World Class Le Bureau
3. Fotboll i mobilen, Telia Storåkers McCann
4. Glada änkan, Folkoperan Lowe Brindfors
5. Stämpel, McDonalds DDB Stockholm
6. Gaisblomman, Gais ANR BBDO
7. Lågskoleprovet, Glocalnet Garbergs
8. Polarpriset 2008, Polarpriset Storåkers McCann
9. Få tyst på eländet, Läkare utan gränser Saatchi & Saatchi
10. Världens längsta jazzathon, Sthlms Jazzfestival Garbergs

Byråtoppen 2008

1 (1) ANR BBDO 26
2 (1) Storåkers McCann s20
3 (4) King 18
4 (16) Le Bureau 17
4 (8) Lowe Brindfors 17
6 (-) DDB Stockholm 16
7 (8) John Doe Worldwide 14
7 (5) Åkestam Holst 14
9 (-) SVT Kommunikation 12
10 (15) Ruth 11
11 (–) RBK 10 12 (-) Jung von Matt Sthlm 9
12 (-) Spenat 9
14 (11) Garbergs 8
15 (-) Tank 7
15 (-) PS Communikation 7
17 (-) Hägerfredlund 4
18 (–) McCann Malmö 3
18 (19) Saatchi & Saatchi 3
18 (–) Sturm & Drang 3

1 Sista menyn

Kund: Amnesty Byrå: RBK

Vad skulle du beställa om du viss­te att det var din sista måltid? Och du skulle avrättas efteråt.
– Favoritmat är något som alla kan relatera till. Men det blir också oerhört äckligt när man börja fundera på den som sin sista måltid, säger Ulf Rönnbäck, copy på RBK som ligger bakom ”Sista menyn”, det vinnande bidraget i förra årets sista omgång av Alternativa medier.
3 286 amerikanska fångar satt på ”death row” i USA när RBK tog fram en sms-baserad insamlingskampanj i samarbete med Amnesty.
Menyn ”komponerades” utifrån vad fångarna hade önskat som sista måltid. Under varje måltid på menyn står också namnet på den dödsdömde, med datum för avrättningen.
”Sista menyn” delades ut till gästerna på ett antal restauranger i Stockholm, bland annat DeVille, Godot, och Mosebacke Etablissement, med uppmaningen att sms:a in ett bidrag eller gå med i Amnesty.
Och det var inte alls svårt att få med krogarna, säger Johan Pihl, art director på RBK:
– Snarare tvärtom. Men å andra sidan har mat också en naturlig koppling till ­restaurangmiljön. Det skulle till exempel inte fungera att göra samma sak i samband med en ishockeymatch.
– Krogarna har både visat mod och samhällsansvar. Kontrasten blir också extra tydlig med tanke på att flera av dem som deltog är så kallade finkrogar.
Det fanns en risk för att menyn skulle misstolkas och väcka avsmak eller uppfattas som moraliserande i en miljö som normalt är fredad från värderingar:
– Men hela idén är ju också att sätta måltiden som en utgångspunkt för just synen på brott och straff. Och det verkar också som gästerna har varit införstådda. Vi har i alla fall inte hört talas om att någon reagerat negativt, säger Ulf Rönnbäck.
Måltiderna i ”Sista menyn” speglar också brottsligheten i USA. De flesta dödsdömda är män som befinner sig på samhällets botten. De beställer enkla måltider, mest hamburgare och pizza, som hämtade från en amerikansk diner. Några har också valt att inte önska sig något särskilt.
– Menyn visar ju också på de sociala skillnaderna i USA. Men det finns också andra begränsningar som gör att de dömda till exempel inte beställer grillad hummer. En sista måltid i Texas får inte kosta mer än 25 dollar. Det ligger ett slags dubbeltydighet inbyggt i hela gesten, att bjuda på något lite extra samtidigt som man tar en människas liv.
Samarbetet med krogarna kommer att fortsätta även under nästa år:
– Vi gör bland annat en foto­utställning mot dödstraffet, säger Johan Pihl.

Fakta

Uppdragsgivare: Andrea Bodekull
Arbetsgrupp: Fredrik Dahlberg cd, Johan Pihl ad, Ulf Rönnbäck copywriter


2 Karikatyr

Kund: World Class Byrå: Le Bureau

När gymkedjan World Class skulle locka besökare till det nya gymmet i Beckmans gamla lokaler vände man sig till radaparet Jonas Wittenmark och Tobias Carlson på Le Bureau.
De bestämde sig för att skapa en gratis ”surpiseannons”, med överraskningsmoment.
– Vi ville göra en annons som man sparar, visar sina vänner och sätter upp på väggen, säger Jonas Wittenmark.
Le Bureau valde ut ett antal strategiska platser runt Öster­malm där man placerade ut ett antal karikatyrtecknare som är vanliga i trafikerade gathörn i många storstäder.
Men till skillnad mot traditionen erbjöd de här att teckna karikatyrer gratis. Det gavs heller inga signaler om tecknarnas koppling till varu­märket World Class.
– Men de fick inte bara en karikatyr av sig själv som en vältränad biff, de fick också en handritad personlig annons med ett väldigt bra öppningserbjudande, säger Jonas Wittenmark.
Ryktet om gratiskarikatyrerna spred sig snabbt.
– Vi flyttade runt ett par killar mellan Stureplan, Öster­malmstorg och Nybrogatan, säger Tobias Carlson.
Men World Class vill inte bara locka nya besökare.
– Det var lika viktigt att avdramatisera synen på träning på gym, och få fungerar
Kampanjen övergick senare i riktad dr-kampanj. Ett antal kändisar fick nya muskler i annonser som skickas direkt hem till dem.
– Vi skickade bland annat annonser till Calle Schulman och Fredrik Virtanen, folk som skulle behöva röra på sig lite mer, säger Tobias Carlsson.

Fakta

Uppdragsgivare: Carl
Reinestam
Arbetsgrupp: Jonas Wittenmark & Tobias Carlson kreatörer, Nina Malén projektledare


3 Fotboll överallt

Kund: Telia Byrå: Storåkers McCann

Rätt match, fel miljö?
Lösning: Se matchen i mobilen. Var du än befinner dig, på parkbänken, toaletten eller när du vill fly den tråkiga teater­föreställningen. Enkel­heten i idén gick hem hos juryn.
– Vi tog hjälp av de redan laddade lagfärgerna för att nå direkt in i supportrarnas hjärtan. Sedan försökte vi hitta verkliga miljöer och platser där man faktiskt kan slå sig ned och följa en match i mobilen. Vi ville helt enkelt göra en taktisk kampanj som tog för sig lite, säger Hanna Belander, copy på Storåkers som ligger bakom kampanjen ”Fotboll i mobilen” för Telia.
Och budskapet verkade ha uppskattats även av fansen.
– Många fotbollsbloggare har skrivit om kampanjen och flera personer har hört av sig och vill köpa bänkarna. Jag tror till och med att det har varit på gång att sälja någon av bänkarna på Blocket.
Vad innebär det att jobba mot fans som mottagare, som många gånger anser att de ”äger” varumärket?
– Det är känslomässigt laddat. Man är förstås rädd att supportrarna ska bli upprörda i stället för stolta och glada. Sedan var vi också oroliga för att bänkarna skulle bli sönderklottrade eller söndersparkade, men de fick stå orörda väldigt länge.

Fakta

Arbetsgrupp: Henric Almqvist ad, Hanna Belander och Christian Heinig copywriter, Robert Nygren projektledare, Kathinka Kleiser Berg produktionsledare, Nico Paredes och Anders Westman originalLista