Köttroulette på Burger King en succé – Ingo vinner guld

Månadens alt. media/innovation Du beställer och har ingen aning om du får en kycklingburgare eller en grönsaksbaserad burgare. Sen ska du gissa. Ingos senaste tilltag för Burger King gav guld i månadens alternativa media/innovation, och det med stor marginal.

Yasmine Winberg

Dela sidan:

50/50

Kund: Burger King   Byrå: Ingo

I samband med lanseringen av Rebel Whopper och Rebel Chicken King, Burger Kings växtbaserade burgare, ville man påvisa att smaken inte skiljer sig nämnvärt från de gamla klassikerna Whopper och Chicken King.

För att föra saken i bevis släpptes menyn 50/50, där kunden inte vet om den får en köttburgare eller en växtbaserad sådan. Sedan kan kunden gissa i appen och får direkt reda på om den gissat rätt eller fel. 44 procent gissade rätt.

– Briefen var intressant från början eftersom det växtbaserade segmentet fortfarande är förhållandevis outforskat. Vi fick också en insikt av att många ångrar sig i kassan och väljer det dom är vana vid. Det var lite där vi började, säger kreatörerna Max Hultberg och Magnus Ivansson.

Hur kom ni fram till lösningen med appen och gissningarna?
– Appen gick lite hand i hand med grundidén så den fanns där nästintill direkt. Först kände vi att det fanns något kittlande med att aldrig avslöja vad du fått. Men hela data-grejen med att få svaret direkt och kunna jämföra med vad andra gissat gav det ett extra lager. Vi har också tidigare fått önskningar från Burger King att aktivera deras app.

I Sverige har ju Max varit den hamburgerkedja som är mest synonym med en växtbaserad meny. Hur ser den kommunikativa utmaningen för Burger King ut i relation till det?
– Just med växtbaserat kött var Burger King faktiskt förre Max. Men verkligen, Max är nästan synonyma med gröna hamburgare och de har sitt sätt att prata om det. Det är ju en stor utmaning för BK. Men det var intressant att få tänka hur Burger King ska prata om sitt växtbaserade sortiment. Både på kort och lång sikt. Sverige är först ut i Europa med Rebel-burgarna så det är verkligen nytt.

Enligt kampanjresultaten ökade försäljningen av växtbaserad mat med 28 procent. 33 000 gissade i appen och nedladdningen av den ökade med sju procent.

Försäljningen boostades med 28 procent under kampanjpersioden. Hur ser den siffran ut nu när kampanjen är över?
– Väldigt kul när man så konkret kan se effekten av en kampanj. 50/50-mealet lyfte försäljningen med 28 procent i snitt för varje restaurang under kampanjperioden, men även i efterhand har hela Rebel-segmentet fortsatt sälja bra.

Handen på hjärtat: Var det inte egentligen så att ALLA fick den växtbaserade burgaren? Det spekulerades kring detta under mötet.
– Hahahaha, det kanske hade varit en extra twist. Men handen på hjärtat var det verkligen 50/50. Det var kassasystemet som avgjorde vad som serverades.

50/50 lanserades på alla 135 restauranger i Sverige. Den varade under fyra veckor, men efter fina resultat bestämde Burger King att 50/50-menyn ska återlanseras som en stående produkt på Burger King.


Så tyckte juryn

Linnéa Gardefjord, ad på King: Mera! Vi vill se mera! Super enkelt med enkelt utförande, känns som att kreatörerna bakom trollar fram nånting ur ingenting gång på gång. Grattis!

Nico Bonassi, digital chef på RBK: Gröna tummen upp för detta simpelt kittlande sätt att engagera kring växtbaserade burgare vid själva köptillfället. Och som vanligt åt även amerikanska nyhetsankare upp det Burger King serverade med (eller utan) hull och hår.

Janna Norberg, ad på River: Är det en hamburgare? Är det en vegburgare? Ingen vet! Rysk köttroulette när den är som bäst. Hatten av till Ingo, som återigen levererar kul, insiktsfull kommunikation för Burger King.

Kristoffer Åkesson, digital strateg på KAN: Smarta lösningar med Burger King som avsändare har kommit att bli ett återkommande inslag i kategorin med vinster i de två senaste omgångarna. Det här är smart förpackad nudging. Enkelt. Genialt. Ingo & BK - känner ni pressen inför nästa omgång?

Anders Hellström, kreatör på Abby Priest: Så självklar. Så bra. Ett skolboksexempel på hur man med enkla medel kan få de mest trögflytande av skeptiker att våga testa nymodigheter. Snyggt Ingo!Fakta

Simon Stefansson planner, Rickard Allstrin projektledare, Björn Ståhl ECD, Erik Karlsson produktionsledare, Mia Melani produktionsledare, Karolina Fellenius grafisk designer, Åsa Eklund grafisk designer, Stefan Kindgren tech director, Magnus Ivansson copywriter, Max Hultberg art director på INGO, Maria Oddbjörn innovation manager, Iwo Zakowski vd, Daniel Schröder marknadschef på Burger King.
Ölavtalet

Kund: Norrlands Guld/Spendrups   Byrå: Åkestam Holst

För att stävja denna rådande avbokningskulturen lanserade Norrlands Guld världens första avtalstjänst, för öl. Genom att gå in på ölavtalet.se kunde du skapa ett eget förslag genom att fylla i tid, plats och vän – och skicka till hen. När ni sedan båda skrivit under i mobilen så blev träffen juridiskt bindande, med risk för vite på 500 kronor för den som drog sig ur. Den digitala tjänsten ölavtalet.se licenserade BankID som signaturfunktion för att ge en så enkel och smidig upplevelse som möjligt, och det legala kontraktet togs fram i samarbete med Synch Advokatbyrå. Ölavtalet spreds genom en integrerad kampanj, men framför allt, genom folk som taggade en vän som brukar banga på öl. i dagsläget har ölavtalet.se 160 000 unika besök och över 25 000 ölavtal har tecknats. Än så länge har ingen blivit stämd, än så länge, det vill säga.


Så tyckte juryn

Linnéa Gardefjord, ad på King: Unisont instämmande av insikten, att man allt för ofta slänger sig med "vi måste ta en öl nån gång" och sen aldrig fullföljer det. Dock delade meningar om utförandet kunde ha varit mer spektakulärt eller ännu torrare diskuterades. Även moralen i att juridiskt binda drickande, som så många har problem med.

Nico Bonassi, digital chef på RBK: Vaket sätt att nyttja den kraftiga avbokningskultur som råder. Går mycket väl i spåret om att vara tillsammans, som Norrlands Guld valt att gå. Litet huvudbry kring att göra avtal gällande förutsatt alkoholintag bindande men i övrigt en toppenidé som känns självklar.

Janna Norberg, ad på River: Är en notorisk öl-avbokare så jag känner mig helt träffad av den här. Mycket bra! Hade aldrig haft råd att skriva på några avtal dock.

Kristoffer Åkesson, digital strateg på KAN: Öl, juridiskt avtal och BankID är en kombination av ord som vanligtvis inte har så mycket med varandra att göra. Förrän nu, när dom har allt med varandra att göra. Detta är ett intressant sätt att ta sig an utmaningen med ölen som aldrig blir av, allt förpackat på lagom stelt sätt.

Anders Hellström, kreatör på Abby Priest: Älskar sättet den här kampanjen lyckas korsbefrukta en stel juristvärld med ett kul kompisöl. Jag behöver inte ens se kommentarsfälten för att förstå att det här är en given tagga-in-en-vän-raket. "Nu kommer du inte undan, Leffe!"Fakta

Joakim Khoury art director, Martin Noreby art director, Daniel Vaccino copywriter, Anna Forsberg formgivare, Fredrik Burman projektledare, Bella Lagerquist produktionsledare på Åkestam Holst, Charlotte Liljewall produktchef, Henrik Åström marknadsdirektör på Norrlands Guld, Tobias Melén backendutvecklare, Carina Tjällén frontendutvecklare, Olaf Długosz backendutvecklare, Andrea Verroca projektledare, Olga Makaronskaja designer.
Arboga BeerPack

Kund: Arboga Bryggeri   Byrå: Abby Priest

2018 lanserade Arboga Bryggeri en ny varumärkesstrategi designad för att förflytta varumärket. Under nya reklamkonceptet "Serveras Välförtjänt" sjösattes denna kampanj som ett led i att skapa ökat engagemang i sociala medier.

Tillsammans med de innovativa ryggsäckstillverkarna "Lightning Packs" tog Abby Priest under våren 2019 fram en unik ryggsäck speciellt anpassad för att bära öl i naturen – oavsett terräng. Ryggsäcken minskar ölets belastning på axlar och rygg med upp till 86 procent, samtidigt som den håller ölen kyld och oskakad hela vägen till lägerelden.
Ryggsäcken sålde slut under kampanjens tre första dagar. Trots dess mindre facila pris på 6995 kronor.


Så tyckte juryn

Linnéa Gardefjord, ad på King: Varför inte en ryggsäck där sexpacket inte skakas runt och dessutom håller sig kallt?

Nico Bonassi, digital chef på RBK: Fantastisk ryggsäck som Arboga Bryggeri klokt modifierar och placerar sin produkt i. Helt rätt för det skifte till friluftsliv som man vill göra.

Janna Norberg, ad på River: Nästa gång jag och mina polare ska ut och springa i skogen (as you do) hoppas jag innerligt att vi har med oss den här ölryggan. För vem vill inte ha en iskall, o-skakad bärs at the end of Kebnekaise?

Kristoffer Åkesson, digital strateg på KAN: För alla som vill kunna bära med sig och sen njuta av en oskakad och kyld öl efter en strapats i naturen finns det nu en lösning. Om än i begränsad upplaga. Och med prislapp som stödjer den. Men ändå - äntligen! Idén är rolig, men den absoluta behållningen är ändå att se hur ryggsäcken rör sig i relation till personen som bär den.Fakta

Abby Priest

Kärt barn med många (kampanj)namn

50/50, Not Big Macs, Craft a Western Whopper, Whopper Detour, Proud Whopper, McWhopper, Google home of the Whopper, Scariest Whopper, Burning Stores, The secret Whopper, Bullying Jr, Whopper neutrality, Scary clown night, Whopper Sacrifice, Whopper Blackout. Listan på kreativt belönade Burger King-jobb kan göras lång. Och det går inte sämre i Sverige - inspirerande att se hur snabbt Ingo lyckats med kontot. Hade jag varit marknadschef hade jag sneglat på Fernando Machado, Burger Kings välkände globala CMO. Hur som helst, grattis byrå och kund för ytterligare ett fint jobb!

Norrlands Guld är också en kund som lyckats göra många uppmärksammade projekt de senaste åren. Tag along, The Social Beer och nu Ölavtalet som kammar hem en andraplats i månadens omgång. Finurligt och underhållande i all sin enkelhet, och ett bevis på att ett starkt kreativt koncept kan inrymma idéer av alla slag, i så väl traditionell som alternativ media.

På tredje plats hittar vi Arboga BeerPack. En ryggsäck optimerad för att bära öl i skog och mark. En verklig lösning på målgruppens problem, tyckte vissa. Ett skoj stunt, tyckte andra. Jobbet kammade i alla fall hem en bronspeng. Grattis!

Evelina Rönnung, ordförande i Månadens alt.media/innovation och kreativ chef/medgrundare på JR.

Lista

1. Ingo, Burger King, "50/50"
2. Åkestam Holst, Norrlands Guld/Spendrups, "Ölavtalet"
3. Abby Priest, Arboga Bryggeri, "Arboga BeerPack"
4. King, Clas Ohlson, "Den här annonsen kommer växa på dig"
5. Prime, Visit Sweden, "The Edible Country"
6. Forsman & Bodenfors, Sandvik, "Smash Proof Guitar"
7. Tobias Müller och Hampus Corneliusson, GIL, "CP-fria zoner"