Månadens content, April-Augusti 2015

Avundsjuk, var ett ord som användes när juryn korade vinnaren i Månadens content: "Fråga Nordea live" av DDB Stockholm och OTW. Den sistnämnda byrån knep även silvret, för SAS Travel Hacks. Trea kom Make Your Mark för Försvarsmaktens personaltidning Försvarets Forum.

Yasmine Winberg

Dela sidan:

1. Fråga Nordea live

Kund: Nordea Sverige Byrå: DDB Stockholm och OTW

På Centralen i Stockholm samlade Nordea, DDB Stockholm och OTW ekonomexperter i soffor för att offentligt svara på kunders frågor. Förutom av förbipasserande, kunde eventet följas direkt över nätet på Nordeas sajt men också på TV4 Play.

– Banksektorn är generellt sett väldigt riskmedveten. Men Nordea valde transparens och svarade även på obekväma frågor. Självfallet upprättades också risk management-planer över oväntade scenarion. Det mesta flöt dock på mycket bra, säger Christer Klinth, copywriter på DDB Stockholm.

I tre dagar höll eventet på under lika många teman: boende, sparande och företagande. Förutom ekonomer, företagstoppar och experter som ekonomiprofessor Micael Dahlén var också kändisar inbjudna som Hanna Widell, Amanda Schulman, Sigge Eklund och Alex Schulman.

– Jag vet att Nordea fått mycket beröm för sitt mod och nya sätt att dela sin kunskap på. Mediebyrån PHD har visat fina siffror på genomslaget, jag vill också ge OTW cred för sin professionella­ tv-produktionen, och Minnesota för utmärkt eventproduktion. Vi på DDB har också fått höra att vi har lyckats tänja gränserna för vad content marketing är.

Stötte ni på några problem?
– Ljudvolymen i början. Det får inte vara för högt på Centralen. Men publiken klagade på att det var för lågt, så vi fick höja. Ett bra kvitto på intressant innehåll. Sedan gick brandlarmet den sista livedagen och hela Centralen fick utrymmas. Efter tio långa minuters väntan utomhus kunde vi gå in igen och fortsätta sändningen. Sådant händer bara live ...


Så tyckte juryn

Jan Sturestig är designchef på Appelberg:
"Vem känner någon särskild lojalitet mot sin bank? Vem tror att Nordeas "rådgivare" verkligen ger råd och inte bara säljer? Båda dessa saker lyckas Nordea komma åt med Nordea Live. "Fråga Nordea" vänder på steken och gör Nordea till kompis. Sedan är hela upplägget väldigt ärligt vilket jag tycker är väldigt förtroendeingivande. Extra stort plus till det mod Nordea visar upp genom att satsa så stort på bra content".

Eric Falk är ad på Doe Blomberg Gottberg:
"Så otroligt väl genomförd kampanj, från idé till event. Alla inblandade ska veta att de höjde ribban för "live communication" i Sverige från och med nu. Modigt av Nordea också att köpa detta – lättare att vara traditionell, det är ändå alltid en viss mån av risk i att vara nytänkande".

Henrik Lindskog är grundare på Birdh:
"Känns som en vild idé som togs på allvar och fick gå hela vägen. Hade lätt kunnat kompromissas sönder och bli en halvmesyr. Men man vågar storsatsa och köra live med extra allt och får massor av långlivat och relevant innehåll. Och i det lite mer spontana tonläget blir storbanken mänsklig. Imponerande".

Sara Thun är redaktör på Oh my content!
"Ett riktigt imponerande och väl genomfört contentprojekt. Måste ha gett mängder av innehåll som kunden kommer att ha nytta av lång tid fram över. Modig kund också. Snyggt jobbat av alla inblandade".


Fakta

Arbetsgrupp: Christer Klinth copy, Niklas Johansson ad, Peter Grönlund projektledare, Katarina Bäcklund produktionsledare, Leif Blondell grafisk designer, Michael Lokner technical director, Anna Johansson ux designer, Mediebyrå: PHD

 


2. SAS travel hacks

Kund: Scandinavian Airlines Byrå: OTW
OTW skapade tio filmer tillsammans med Scandinavian Airlines i ett format specifikt anpassat för native-distribution på Instagram och Facebook.

– Life hacks är generellt ett omtyckt koncept på sociala medier så därför valde vi ut tio specifika resehacks och filmade dessa med stop motion-teknik. Vi hoppades att vi med ett kort format och visuellt intressant innehåll skulle nå ut med vårt budskap under de få sekunder som mottagaren ägnar sig åt sitt flöde, säger Helena Lindblad, projektledare på OTW.

– Genom att vara "bjussig" och bjuda på kunskap och tips inför resan ville vi stärka bilden av att SAS erbjuder bättre service än konkurrenterna.

Klippen har genererat hundratusentals views på Facebook och Instagram.

– Kommentarerna har varit positiva och hacksen har delats friskt både på Facebook och Instagram, säger Helena Lindblad.

Så tyckte juryn

Jan Sturestig är designchef på Appelberg:
"Kul kortfilmer som bygger vidare på varumärket och ger en känsla av gemenskap. Man vill gärna dela och sprida vidare för att formatet är lättsamt och dessutom väldigt smarta och användbara tips".

Eric Falk är ad på Doe Blomberg Gottberg:
"Väldigt fina delningsbara filmer i all sin enkelhet. Funkar också minst lika bra utan ljud vilket är en bonus – och lärde mig iaf minst några nya grejer om hur jag borde packa mina grejer".

Henrik Lindskog är grundare på Birdh:
"Den här typen av smart och snabbt aha-innehåll är otroligt effektivt i all sin enkelhet. Jag vill se fler, blir sugen på att resa, tycker lite bättre om SAS".

Sara Thun är redaktör på Oh my content!
"Tajta små klipp med relevant information för målgruppen – dessutom paketerat på ett kul vis. Bra gjort".


Fakta

Arbetsgrupp: Åsa Lundqvist account director, Gustav Vidlund af-producent, Helena Lindblad projektledare, Niklas Eriksson fotograf, Nozan Radnahad post production, Victor Tarre motion


3. Försvarets Forum

Kund: Försvarsmakten Byrå: Make Your Mark

Make Your Mark har arbetat med Försvarsmaktens Forum i ett år. De gjorde det första skarpa numret tillsammans under hösten 2014.

– Mixen blir naturlig i en så differentierad, bred och spännande verksamhet som Försvarsmakten erbjuder, säger Daniel Roos, digital produktionschef på Make Your Mark.

Kundtidningarna var många i senaste omgången av månadens content. Men det var bara Försvarets Forum som lyckades ta sig till pallplats.

Hur svårt (eller lätt) är det att vara innovativ vad gäller en printprodukt, tycker du?
– Den digitala världen sitter självklart i framsättet när det gäller innovation numera. Men det finns fortfarande mycket att göra med printprodukterna där ute. Forum är ett bra exempel på en produkt som gjort en fantastisk resa de senaste åren – både när det gäller innehåll och form.

 

Så tyckte juryn

Jan Sturestig är designchef på Appelberg:
"En personaltidning får alltid läsare. Det svåra är att vara trovärdig. Här har Försvaret verkligen gjort ett bra försök genom att skriva långt och utförligt om angelägna ämnen".

Eric Falk är ad på Doe Blomberg Gottberg:
"Som en Filter för militärer. Snyggt, och redaktionellt smaskigt – borgar för många fina timmar läsning i skyttevärnet. Skicka gärna framtida exemplar till en gammal Brobandvagnsförare från Skaraborgs regemente P4".

Henrik Lindskog är grundare på Birdh:
"Man rätar på ryggen bara av att bläddra i den här interntidningen. Det osar angelägenhet på varenda sida. Träffsäker både i tilltal och form. Ambitiöst omfång och idérik innehållsmix som fördjupar utan att bli trist".

Sara Thun är redaktör på Oh my content!
"Välgjort magasin som med största sannolikhet landar helt rätt i målgruppen".

Michael Jonsson är chefredaktör på OTW:
"Anfall är bästa försvar – här är ett magasin som har lyckats ladda med content som berör".


Fakta

Arbetsgrupp: Markus Hillborg, Dag Enander

 


   Andreas Dahlin

Innehållet står starkt

Allt fler contentlösningar finner sin väg utanför företagens traditionella digitala och tryckta kanaler. Det är ett efterlängtat trendbrott.

Svensk marknadsföring har hållit världsklass i ett par decennier. Men content marketing har sladdat efter i ett internationellt perspektiv.

Tills nu.

Sakta men säkert har själva contentformatet tagit plats som den centrala komponenten i multikanalkampanjer för diverse varumärken och företag även här i Sverige. Månadens vinnare "Fråga Nordea live" är ett praktexempel: ett påkostat event, redigerat och spritt i en rad olika egna kanaler. Det är sådan content marketing vi tidigare mest har sett i USA och Storbritannien.

Men varför?

Anledningen har inte varit kreativ oförmåga i Sverige, utan snarare en budgetövning. När en printkampanj i amerikansk affärspress har kostat miljontals dollar, har det länge varit angeläget för företag där att hitta alternativ distribution utanför köpta medier – där idén och innehållet bidrar till spridningseffekten. Det har drivit utvecklingen att investera i stora contentkampanjer.

I Sverige är ju medieutrymmet inte i närheten så dyrt, och därmed är potentialen för contentbudgeten inte lika stor för den som byter printkampanjen mot ett contentformat. Men nu syns allt fler exempel där modiga företag vågar investera i engagerande berättelser och trovärdigt innehåll till förmån för köpta medier. Och det är inte en dag för tidigt. 

Andreas Dahlin är vd på Divergent MindLista

1. DDB Stockholm / OTW, Nordea Sverige, "Fråga Nordea Live"
2. OTW, Scandinavian Airlines, "SAS Travel Hacks"
3. Make Your Mark, Försvarsmakten, "Försvarets Forum"
4. Appelberg, KPMG, "View"
5. King, Cloetta Sverige, "Godisgömmor – Malaco lördag hela veckan"
6. Garbergs, Bris, "Abused Emojis"
7. OTW, Scandinavian Airlines, "Scandinavian traveler"

Jury content

 • Michael Jonsson
 • Anders Sundberg
 • Johan Bratt
 • Anna Strömberg
 • Elin af Klintberg
 • Jan Sturestig
 • Linus Fremin
 • Josephine Ilola
 • Susanne Bernhardsson
 • Salka Hallström Bornold
 • Sara Perers
 • Julia Nordlund
 • David Bexelius
 • Per Boström
 • Melker Forssén
 • Carin Roeraade
 • Cecilia Wirseen
 • Mikael Owilli
 • Åsa Rydén Antonsson
 • Peter Willebrand
 • Joanna Rydbeck
 • Andreas Dahlin
 • Sarah Thun
 • Fredrik Blomberg
 • Erica Scott
 • David Stark
 • Karin Niklasson
 • Henrik Lindskog
 • Karolina Westerlund
 • Melker Forssén
 • Åsa Lundqvist
 • Adam Holmberg
 • Daniel Sjöholm
 • Torbjörn Olofsson
 • Jonathan Rothwell
 • Kristian Strand
 • Cecilia Farkas
 • Kajsa Ericson
 • Ylva Söderberg
 • Linda Fagerlind Berkö
 • Linnea Karlsson