Januari-februari 2011

”En smart kampanj som engagerar målgruppen”. Det var juryns samlade kommentar kring vinnaren Gröna Lund med Pool i årets första omgång i webb. Även Toyotas ”vattenglas” och Heat MWC tar sig upp på pallen.

Tero Marjamäki

Dela sidan:

1 Roligaste jobbet

Kund: Gröna Lund Byrå: Pool

”Bra människor känner bra männi­skor.” Det var insikten i Gröna Lunds rekrytering skampanj, signerad Pool.
”En väl utförd kampanj som gestaltar glädjen med Gröna Lund och är rätt in i målgruppen” var juryns kommentar kring vinnarbidraget.

Kampanjen baserades på en Facebookapplikation där man kunde nominera folk att bli säsongsarbetare på Gröna Lund.
– Förra året, precis när Facebook lanserade ”mentions”, gjorde vi en rekryteringskampanj som grundade sig på att folk nominerade varandra genom att nämna sin kompis namn i ett inlägg på Facebooksidan ”Jobba på Grönan”.
– Eftersom förra årets kampanj blev en sådan succé­ och då vi redan har över 1 500 personer som gillar vår Facebooksida ”Jobba på Grönan”, mestadels personer som jobbat där, tyckte vi att Facebook var en bra plattform för kampanjen även i år, säger PJ Lindqvist, ad på Pool.

I årets kampanj vidareutvecklade man konceptet rejält, framför allt visuellt och skapade en Facebook-applikation där man får ikläda sig rollen som rekryterare för Gröna Lund när man nominerar sina vänner.
– För ett varumärke som arbetar med upplevelser är det bra om all kommunikation är en upplevelse i sig. Dessutom ville vi bevara det personliga tilltalet genom hela kampanjen, och gav därför varje nominering en unik laddningssida där man kunde se vem som hade nominerat dig med en personlig hälsning, titta på intervjufilmer från tidigare säsongare samt läsa mer om jobbet.

Kampanjen lanserades bland dem som tidigare har jobbat för Grönan på Facebooksidan ”Jobba på Grönan”.
– Den enda medieinvesteringen som gjordes var för att uppnå Gröna Lunds mål att få in fler femtioplussare som säsongsarbetare, och vi körde­ då en riktad annonsering gentemot den åldersgruppen på Facebook samt i andra för målgruppen specifika mediekanaler, säger PJ Lindqvist.

Till kampanjsajten

Så tyckte juryn

Karl-Oskar Tjernström, Samsung:
– Smart rekryteringskampanj som tydligt tar utgångspunkt i Gröna Lunds varumärkeslöfte och prickskjuter genom att be tidigare sommarjobbare rekommendera personer de tror skulle vara lämpliga.

Joakim Kempff, Dallas:
– En enkel och träffsäker kampanj som på ett roligt och insiktsfullt sätt når sin målgrupp. Inte bred, men effektiv.

Jeanin Day, Creuna:
– Snyggt utförd kampanj utifrån den smarta idén att tidigare sommarjobbare tipsar sina kompisar om att söka sommarjobb på Gröna Lund. En kampanj som man blir glad av, även om man inte är i målgruppen.

Peter Nygren, Försäkringskassan:
– Gröna Lund rekryterar med en humor och ett tilltal som går helt i linje med nöjesfältets varumärke. De har också lyckats göra ansökningsprocessen föredömligt enkel och informativ för en målgrupp som är ovan att söka jobb.

Sofia Olsson, Scream:
– En kampanj där man utnyttjar det sociala forumet till max. Den virala effekten i nomineringen gör att det sprids fort samt att de som träffas av kampanjen blir sedda och upplevelsen blir att man känner sig utvald.

Nina Fylkegård, RubyTuesday:
– Jag tycker det är svårt att hitta bra kampanjer där man har integrerat Facebook men här har de lyckats bra. Jag blir glad av den här kampanjen där man har koll på målgruppen och deras beteenden/närvaro på webben. Bra att det är både ”headhunters” och arbetssökande som kan vinna på att göra detta. Genomförandet är också av hög kvalitet.

Fakta

Uppdragsgivare: Kaj Holmgren
Arbetsgrupp: Arvid Axland och Beata Wickbom, seniorstra­teger, Jenny Åberg-Hüttner cd, PJ Lindqvist ad, Maria Åsbrink copy, Pia Roos produktions­ledare, Anders Pettersson webbutvecklare,Mani Sancho Ortiz flash director
Produktionsbolag: Pool
Mediebyrå: Vizeum


2 Vattenglaset

Kund: Toyota Byrå: Saatchi & Saatchi

Toyotas vattenglas gick hem hos juryn som gillade idén att ta ett tråkigt budskap och göra det lustfyllt så att målgruppen faktiskt tar till sig det.

Navet i kampanjen är en iPhone-app som reagerar på körningen precis som ett glas vatten skulle ha gjort på riktigt. Appen gav möjlighet att mäta spillet och vägleda föraren för att förbättra sin körning. För att få ut information om appen gjordes pr mot bloggare och motor-, teknik- och miljöjournalister, annonsering, samt tv-reklam.

Uppdraget var att bevisa att Toyotas miljöstrategi är grundad i en helhetssyn – från produktion och förbrukning till återvinning, och driva engagemang för ”ecodriving” mot en bred målgrupp, samtliga svenska­ bilister. Lösningen, kör med ett glas vatten på instrumentbrädan och undvik att spilla så kör du mer miljövänligt.

iPhone-appen utvecklade man så att den såg ut som ett vattenglas och reagerade verklighetstroget vid körning, appen analyserade sedan körningen och synkroniserades med en kampanjsajt, som innehåller ytterligare verktyg för att förbättra körstilen, utmana vänner och se statistik från andra användare.

Till kampanjsajten

Så tyckte juryn

Karl-Oskar Tjernström, Samsung:
– Snygg marknadsledaransats där man vill ta ett bredare grepp genom att illustrera den mjukhet som krävs att köra klimatsmart genom ett vattenglas som skvimpar över om man kör för aggressivt. Jag gillar den skarpt!

Alexander Fredlund, WW\TBWA:
– Jag tycker det är snyggt att lyckas göra något som är både konkret och relevant för mig som person i en fråga där de flesta andra går bort sig i svammel som mest låter som greenwashing.

Joakim Kempff, Dallas:
– Vet egentligen inte om jag får uttala mig eftersom jag står bakom
projektet. Det är en annorlunda lös­ning på ett budskap som så många andra har försökt sig på tidigare. Resultatet blev oväntat och relevant lekfullt. Helt plötsligt blev en pekpinne något roligt och inspirerande.

Peter Nygren, Försäkringskassan:
– Toyotas idé är lätt att förstå och lätt att komma ihåg. Kör så mjukt att inte vattnet spills ut så vet det att du samtidigt kört miljövänligt. Men jag tycker att man skulle ha hållit sig till det digitala, att dess­utom dela ut vatten i drivor med plastglas stärker inte miljötanken ...

Sofia Olsson, Scream:
– Ett underhållande sätt att ta upp miljöfokus i samband med bilkör­ning. Kul och tydligt!

Nina Fylkegård, Ruby Tuesday:
– Snygg. Bra idé. Men jag tror att man hade fått ännu fler att anta utmaningen om man hade kopplat på ett tävlingsmoment. (Eller kanske hade man det.) Då hade folk varit mer motiverade att lägga tid på detta. Förhoppningsvis har man också fått fler att bara tänka på hur de kör, oavsett om de laddade ned mobilappen eller ej.

Jeanin Day, Creuna:
– Fin miljökampanj byggd utifrån en väl vald metafor med ett vattenglas, som man ska köra så försiktigt att man inte ”spiller” ut det. En kampanj i linje med Toyotas miljöprofil.

Beata Wickbom, Pool:
– Jag uppskattar att de för in en ny vinkel: gör miljödiskussionen
visuell på ett konkret sätt.

Fakta

Uppdragsgivare: Tobias Eklund
Arbetsgrupp: Saatchi & Saatchi: Adam Kerj cd, Lisa Engardt ad, Amalia Pitsiava copy, Per Jaldeborg planner, Marie Nodbrink & Ebba Jandér produktionsledare, Tom Hedström projektledare, Afshin Moeini ad-ass. Dallas Sthlm: Joakim Kempff cd, Andreas Adler & Mattias Oliveira de Silva producent, Anders Henke & Anders Johansson ad:ar, Håkan Boqvist, Calle Bjarnekull & Klas Hjertberg programmering, Daniel Law & Joakim Löfberg 3D och film. Programmering Iphone app: Monterosa
Produktionsbolag: Dallas Sthlm


3 Heat MWC

Kund: Google Byrå: Byrå Jung von Matt

Jung von Matts applikation för mässan Mobile World Congress i Barcelona tar tredjeplatsen.

Det som juryn främst gillade var att man hade lyckats göra något bra och intressant för en mässa, ett av de svårare uppdragen.

Insikten som byrån hade var att när man besöker en mässa i utlandet vet man oftast inte vilka ställen som är populärast.

Lösningen blev att skapa en applikation där du ser var folk befinner sig via en värmekarta i realtid och där du kan utbyta kontaktinformation med ­övriga mässdeltagare.
– Ofta när man åker till Cannes eller liknande mässor är det svårt att veta vad man ska se, var övriga svenskar är, det här är ett hjälpmedel för just en sådan situation, när man på ett enkelt sätt vill hitta likasinnade, säger Daniel Wahlgren på Jung von Matt.

Av totalt 50 000 mässdeltagare var det 9 899 stycken som laddade ned appen. Den genomsnittliga användningen var över 30 timmar under mässans fyra dagar.
– Kampanjen levererade över förväntan, och vi har eventuellt uppföljningar som kommer att komma.

Se casefilmen här

Så tyckte juryn

Joakim Kempff, Dallas:
– Ett smart sätt att faktiskt locka människor att leta upp likasinnade
på en en mässa där allt vad heter teknik ligger i framkant. Hurra för
en lyckad mässkampanj, något av det svåraste man kan göra.

Jeanin Day, Creuna:
– Har inte använt, svårt att ta ställning till. Verkar vara en mycket användbar och nyttig tjänst för dem som har använt den.

Karl-Oskar Tjernström, Samsung:
– Briljant applikation som riktar sig till telekombranschen och utnyttjar ny teknik till att, genom att visa var övriga som har appen installerad befinner sig, lotsa folk genom storstaden Barcelona under årets största branschmässa, Mobile World Congress (MWC). Att 20 procent av mässbesökarna laddade ner den visar hur väl den träffar målgruppen. Snyggt och smart!

Sofia Olsson, Scream:
–En optimal guide, när man behöver få en snabb överblick över ett område.

Nina Fylkegård, Ruby Tuesday:
– Lysande exempel på hur man kan utnyttja teknik på ett smart sätt. Den blir ett hjälpmedel och till nytta för användaren. Utförandet är lite trist och osexigt, dock. Känns som att man inte hann med GUI:et. Hoppas folk använde denna, utseendet till trots.

Beata Wickbom, Pool:
– Löser ett mycket konkret mässbesökarbehov på ett både enkelt och lekfullt sätt. Bygger samtidigt en kanal för nyheter till besökarna.

Fakta

Uppdragsgivare: Matt Brockle­hurst
Arbetsgrupp: Daniel Wahlgren ad, Magnus Andersson copywriter, Jan Casserlöv projektledare, Leon Phang planner
Produktionsbolag: Monterosa


Se alla bidrag här

Se alla bidrag här


Analys av Gustav Martner: Smartast vinner

Sist jag satt i Månadens webb-juryn var 2003. Då fanns inte YouTube. Inte Facebook. Och jag använde mest min mobiltelefon till att ringa med, herregud. Då gjorde vi kampanjsajter, banner och … ja, det var väl egentligen det vi gjorde.

Åtta år senare sitter jag i samma jury, och då vinner en rekryteringskampanj för Gröna Lund, utformad som en så kallad ”app” på det sociala nätverk som miljoner svenskar är medlemmar i – Facebook. Som inte ens existerade 2003. Och kampanjen vinner inte för att den är särskilt raffinerad rent tekniskt (vi har väl alla sett betydligt bättre lösningar i genren ”placera ditt ansikte här”) utan helt enkelt för att kampanjen smidigt utnyttjar de beteenden och mekanismer som frodas på just det här stället som har blivit så viktigt för världen i stort och därmed även för oss som gör reklam.

Och utöver den här Facebookappen, så har vi två så kallade mobilappar på prispallen, båda gjorda för den stora mängden smarta mobiler som numera finns i varje ficka och på kafébord runtomkring oss.

Dessa tre appar slog ut ytterligare ett gäng andra appar, Facebookkampanjer och, för all del, några kampanjsajter av den mer traditionella sorten.

I grunden kan det ändå te sig likt. De mest nyskapande idéerna maximerar vad tekniken kan göra för kommunikationseffekten, där är det samma utmaning 2011 som 2003. Tyvärr har nya begränsningar uppstått, betydligt tristare än vad man hade hoppats på. För i dag är det inte bara tekniken som begränsar – utan även de regler som giganterna Facebook och Apple har satt upp för alla oss som kommunicerar inom deras virtuella domäner. Deras regler är kanske inte orimliga, men hyfsat godtyckliga, inte så lite trista och naturligtvis helt odemokratiskt skapade. Så klart. Webben skapades ju delvis inom icke-kommersiella institutioner, och det är ju inte riktigt ett epitet som man kan ge Apple och Facebook. Så kanske är det inte så konstigt att denna omgång av Månadens webb belönar delvis det faktum att någon har kommit på ett smart sätt att få god spridning på Facebook utan att bli nedstängd – snarare än att en programmerare har tänjt gränser för det möjliga.

Nåväl. Till vänster sjungs som vanligt vinnarbidragens lov, så jag kanske hellre ska skriva några ord om en produktion som inte kom ända upp på pallen.

SAS ”Up for grabs”, en Facebookkampanj där jag själv var jävig och naturligtvis fick sitta tyst som en mus under diskussionen, klarade sig inte heller upp på prispallen. Men så var det också en kampanj som stängdes ner av Facebookpoliserna ett dygn efter lansering. Välkommen till 2011.Lista

1. Rekrytering, Gröna Lund Pool/Vizeum
2. Vattenglaset, Toyota Saatchi & Saatchi/Dallas Sthlm, Monterosa
3. Heat MWC, Google Jung von Matt/Monterosa
4. Make yourself 100% earned, Nike Sweden Tewonder
5. Stjärnan, Radiotjänst Draftfcb/Acne Production
6. Up for grabs, SAS CP+B Europe
6. Jinx Göteborg, AIK Fotboll Jung von Matt/ It’s Showtime
8. Får den plats?, Kia Motors/BerntzonBylund
8. Sluta aldrig fråga, Göteborgs universitet Mecka/ X-Com, ,It’s Showtime, Rebenga