Juni-augusti 2013

Saatchi & Saatchis annorlunda lansering av Popagandas program gick hem hos juryn i Månadens digitalt. Tvåa kommer fotbollslaget Kalmar FF och trea blir Unicef.

Fredrik Thambert

Dela sidan:


1 The live quiz release
Kund: Popagandafestivalen Byrå: Saatchi & SaatchiPopagandafestivalen i Stockholm äger rum i slutet av augusti varje år. Då den ligger så pass sent kan den lätt glömmas bort i myllret av alla musikfestivaler under sommaren. Att tidigt berätta om vilka artister som kommer är därför viktigt, och i år bestämde de sig för att släppa hela programmet (minus Håkan Hellstr öm) redan i slutet av maj.

För att få maximal spridning räckte det inte med ett vanligt pressmeddelande, resonerade man. I stället fördes tankarna till att även arrangera en releasefest, och valet föll på Trädgården i Stockholm. Men för att få spridning än vidare kom Saatchi & Saatchi fram med en idé som involverade den klassiska introtävlingen kombinerad med Twitter.
Festbesökarna, samt de som satt hemma och följde quizen via livestream, skulle så snabbt som möjligt gissa artisten som spelades upp av coverbanden genom att twittra med hashtaggen #popa13. De som först gissade rätt (artisterna som spelades upp fanns med i programmet) vann biljetter.

– Alla gissningar bidrog till att sprida ordet på Twitter. Det skapade ringar på vattnet och gjorde att vi nådde långt fler än de redan frälsta, säger Petter Dixelius, copy på Saatchi & Saatchi.

#Popa13 var under kvällen ett av de trendande ämnena på Twitter i Sverige. Dessutom fick Popagandas event och program mer medial uppmärksamhet än tidigare år.

– Jag har alltid gillat introtävlingar och är i grunden en popkille. Många på byrån är också väldigt musik­intresserade, så det är en kul kund att jobba med. Det har också varit kul att jobba med Stopp som gillade idén väldigt mycket. Då får man mer energi i hela projektet, säger Petter Dixelius.

Så tyckte juryn Björn Uppeke, Perfect Fools (suppl.):
Smart aktivering som prickar in målgruppen perfekt.

Daniel Vaccino, DDB Stockholm (suppl):
Smart, kul, relevant och intressant sätt att blåsa liv i samma gamla festivalvisa som man alltid hör. Solklar vinnare.

FaktaUppdragsgivare: Niklas Jonsson, Niklas Ek, Helen Allvin, Simon Ahlgren.
Arbetsgrupp: Gustav Egerstedt cd, Petter Dixelius copy, Louise Erdman Sundh designer, Erik Hiort af Ornäs digital ad, Elin Johansson planner, Maria Lindskog-Klasén projektledare, Fredrika Frenkiel & Lina Alshammar produktionsledare
Produktionsbolag: Stopp. Adrian Berggren webbdesign, Håkan Boqvist flash, Marlene Hernbrand interactive producer, Mastroc livestream, Magnus Torsne fotograf2 Smålandsstolthet.se
Kund: Kalmar FF Byrå: Wilson Creative
Efter några års frånvaro gick Östers IF upp i Allsvenskan till årets säsong. För rivalerna Kalmar FF var det en god nyhet, eftersom de nu har två Smålandsderbyn att spela. Redan förra hösten, när det stod klart att Växjö-laget Öster skulle gå upp, började Kalmar fila på kommunikationen inför det första hemmaderbyt tillsammans med byrån Wilson Creative.

Under ett spånmöte var det någon på klubben som spontant kläckte idén att lägga beslag på uttrycket "Smålands stolthet" som användes av både Kalmar och Öster. Efter lite funderande framstod idén som allt mer given. En ansökan skickades in till PRV om varumärkesskydd.

Det tog tid, men några veckor innan den stora matchen stod det klart att PRV gav grönt ljus åt Kalmar FF:s ansökan. Hur skulle då kommunikationen se ut? Efter lite funderade kom de fram till lösningen: en sajt där besökarna kunder föreslå en ny slogan åt Öster. När sajten släpptes några dagar innan matchen fick medierna nys om PRV-kuppen, och det hela fick stort utrymme i tidningar och tv.

– Det är nog den grej jag har varit med om som fått mest uppmärksamhet. Alla tog emot det med väldigt gott mod. Ingen tyckte det var övertramp, säger Hasse Hofvergård, cd på Wilson Creative.

Samtidigt som gliringarna haglade mot Öster (förslagen på ny slogan var inte alltid välmenande) poängterar Hasse Hofvergård att det var viktigt att hålla en god ton rivaliteten till trots.

– Vi ville visa oss vara den stora schyssta klubben jämfört med Öster. Kalmar hörde av sig innan och berättade om planen, och sa att de inte skulle hindra dem från att använda sig av "Smålands stolthet".

 

Så tyckte juryn Björn Uppeke, Perfect Fools (suppl.):
Två bra idéer som lyfter varandra. Först patentet som sätter ribban och sedan den digitala aktiveringen som sätter en nagel i ögat på motståndarna i sann supporteranda

Daniel Vaccino, DDB Stockholm (suppl):
Fotbollsfajter är på tapeten igen. Lite sandlåda över det, men ändå rätt kul.

FaktaArbetsgrupp: Hasse Hofvergård cd & projektledare, Fredrik Löfgren webbdesign, Martin Sköld webbutveckling, Anton Wigbrand, Hasse Hofvergård, Anders Hofvergård & Johan Hurtig copywriter


 

3 Sweat for water
Kund: Unicef Byrå: DeportivoEn maskin som omvandlar svett till dricksvatten. Så kan en lösning se ut när budskapet om vattenbrist ska spridas över världen. Bakom det uppmärksammade konceptet står Deportivo tillsammans med kunden Unicef.

Lanseringen skedde under Gothia Cup i somras. Tusentals fotbollsspelande ungdomar fick chansen att lämna ifrån sig sina svettiga kläder och se hur kroppsvätskan omvandlades till rent dricksvatten. Genom att hetta upp kläderna förångades svetten. Ångan kyldes sedan ned och blev vatten, vilket renades i filter till dess att det blev renare än vanligt kranvatten.

Givetvis blev stuntet rejält omtalat.
– Man kan aldrig räkna med en så stor succé, men det här är vår femte kampanj i år som når ut i över 100 länder. Vi tycker oss ha hittat en bra arbetsmetod där vi aldrig tar uppmärksamhet för givet, säger Mårten Hedbom, kreatör på Deportivo.

Ett stort antal artiklar och tv-inslag berättade om den spexiga maskinen på Gothia Cup, samtidigt som de berörde det faktum att det råder stor brist på rent vatten i världen. Det var det viktigaste syftet.

– I princip samtliga artiklar om svettmaskinen kommunicerade budskapet att 780 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. Det var en bra budskapsbärare. 23 miljoner liter renat vatten fick Unicef in genom svettmaskinen. För varje glas svett som dracks skänkte våra sponsorer mer pengar till vattenrening, säger Mårten Hedbom.


Så tyckte juryn
Björn Uppeke, Perfect Fools (suppl.):
Kul maskin som i liten skala löser ett stort problem samtidigt som den lyckas höja många ögonbryn.

Daniel Vaccino, DDB Stockholm (suppl):
Jag vill tycka det är smart och bra, men har svårt att se vad som är smart. Eller bra.

FaktaArbetsgrupp: Deportivo
Produktionsbolag: Oktavilla/Deportivo


Niklas Lindström
  Vad är inte digitalt i dag? Introtävlingar är väldigt roliga. Många som gillar musik vill också gärna visa hur kunniga de är på musik. Saatchi & Saatchi har på ett lekfullt och smart sätt utnyttjat det i vinnarbidraget denna månad. Eventet på Trädgården streamades live så fler kunde tävla än de som fysiskt var på plats. För att tävla var man tvungen att använda hashtaggen #popa13 när man skickade in sina gissningar, och voilà så fick man spridning av både evenemanget och festivalen.

Denna omgång hade vi i juryn en diskussion som blir alltmer tydlig i alla slags reklamtävlingar – otydligheten om i vilken kategori en kampanj hör hemma. Vi ser en trend där många kampanjer är väldigt svåra att kategorisera. Man får ibland känslan att en del hör hemma lite grann i flera men egentligen ingen särskild kategori. Det gör det svårare att bedöma bidragen.

Jag tror det beror på flera saker. Många uppmärksammade och framgångsrika kampanjer spelar utanför traditionella mediekanaler, som tidigare har legat till grund för tävlingarnas kategorier. Kampanjer är till sin natur mer integrerade i dag och det finns väldigt få kampanjer som inte har en digital komponent. Därför känns det som att många bidrag som har svårt att hitta hem prövas att skickas in i den digitala kategorin.

Detta har enligt hörsägen också diskuterats i juryn för Månadens kampanj mobilt där man utvecklat ett eget lackmustest: Skulle bidraget funka även om man tar bort den mobila komponenten? Om den gör det kanske den inte hör hemma i rätt kategori. Jag tycker det är väldigt tänkvärt och en bra måttstock för att värdera ett bidrag.

Niklas Lindström head of digital Forsman & Bodenfors


Lista

1. Popaganda/Luger, The live quiz release, Saatchi & Saatchi
2. Kalmar FF, Smålandsstolthet.se, Wilson Creative
3. Unicef, Sweat for water, Deportivo
4. Adobe Nordic, Photoshop Live, Abby Norm
5. Cosmos Music Group, The five dollar music video, DDB Stockholm
6. Viasat, Viasat <3 Premier League live banner, M&C Saatchi
7. IKEA, Säg det med en säng, Åkestam Holst
8. Världens resor, Sista-minuten-email, Jung von Matt
9. Fastighetsbyrån, Sambotestet, Wenderfalck Kommunikation
10. Lafa, StopHIV, Lowe Brindfors

Jury


Niklas Lindström
Juryordförande


Lotta MellgrenTobias Carlson


Tove Eriksen Hillblom


Johan Baettig


Emelie Lundin


Patrick KampmannCaroline Söderquist


Patrick Dry


Johanna Gardner