November 2008

Forsman & Bodenfors toppar Månadens webb med Tele 2:s billiga får. På andra plats kom Daddys Heinz-kampanj, ”Talk to the plant”. Tredjeplatsen delades mellan Garbergs och Futurniture.

Av: Per Torberger

Dela sidan:

Reslutat denna omgång

1. Born to be cheap, Tele 2 F&B/North Kingdom, Fido, Thomson
2. Verklighetstestet, .SE Futurniture/Lifelike
3. Heinz - Talk to the plant, Heinz Daddy/Bombay Works
3. Lys upp, Fortum Garbergs/Illianced
5. Face the task, Nokia Farfar
6. In an Absolut world by Helmut Lang, Absolut vodka Great Works/Acne Digital
7. Axe Roar Off, Unilever BBH London/Acne D igital
8. Spontanitetsplaneraren – impulsivitet på svenska, Atria Goss/Bronson ID
9. ITP-kampen, Collectum Jung von Matt/Perfect Fools
10. Gröna Lund Insane, Gröna Lund Pool

Se alla bidrag här

Byråtoppen 2008

1 Forsman & Bodenfors 79
2 DDB Sthlm 50
3 Great Works 38
3 Farfar 38
3 Åkestam Holst s 38
6 Daddy 35
7 Garbergs 20
8 King 19
9 Futurniture 17
9 Peacock 17
11 Lowe Brindfors 13
12 Dinamo 10
12 SVT Kommunikation 10
14 North Kingdom 9
14 Ogilvy 9
14 Scholz & Friends 9
17 Le Bureau 8
17 Storåkers McCann 8
17 Goss 8
20 Granath Euro RSCG 7
20 Saatchi & Saatchi 7

Prod.bolagstoppen 2008

1 Acne Digital 75
2 B-reel 52
3 From Stockholm With Love 36
4 Perfect Fools 28
5 Illianced 24
5 Thomson Interactive Media 24
7 Dallas Sthlm 23
8 Music bay 19
9 Rebenga 18
10 Lifelike 17
11 Bombay works production 13
11 Pong 13
12 112 Ocean Drive 10
12 180 Amstedam 10
12 Fido 10
12 North kingdom 10
12 m ssn gp ece 10
17 Broken Doll 9
17 Gomo 9
17 Jay Cut 9
17 Man-Machine 9
17 Mobiento 9
17 Speed of Sound 9
17 Stopp 9

1 Born to be cheap

Kund: Tele2 Byrå: Forsman & Bodenfors

Presskonferens live på nätet – är det bra? Och varför, varför pratar fåret engelska? Och är fåret levande?
Diskussionen kring Forsman & Bodenfors webbkampanj för Tele 2, med fåret Frank, blev ihärdig. Idén med att köra en presskonferens live uppskattades, men uppslutningen ifrågasattes: Hur många såg konferensen egentligen?
Många, blir svaret från Tele 2:s Eva Öjert, market communication manager, en av de ansvariga hos kunden. Under hela dagen var trafiken hög på Tele 2:s sajt, med en tydlig topp just kring 14.00, då konferensen sändes. I normalfallet har Tele 2 cirka 50 000 besökare dagligen. Den 5 november, när presskonferensen sändes, var de omkring dubbelt så många. Det var knappast någon slump.
– Vi sände presskonferensen dagen efter att Barack Obama hade vunnit valet i USA och i ett läge då många företag hade presskonferenser med anledning av den ekonomiska krisen. Vi räknade med att få stor uppmärksamhet genom att bara gå ut i banner och berätta att det skulle bli presskonferens, säger Eva Öjert.
Presskonferensen föregicks också av en del virala aktiviteter. Bland annat släpptes filmen ”Sheep to be chic”, som uppmärksammades på en del bloggar.
Målet med presskonferensen var att skapa uppmärksamhet kring Tele 2:s nya reklamkampanj.
Fåret Frank debuterade på presskonferensen och jobbade därefter i två veckor med att presentera ett nytt erbjudande om dagen på Tele 2:s sajt.
Eva Öjert är nöjd med kampanjresultatet räknat i besök och försäljning. Frank har fortsatt förtroende och kommer enligt Eva Öjert att leva kvar med Tele 2 framöver.

Fakta

Uppdragsgivare: Thomas Ekman, Eva Öjert
Arbetsgrupp: Erik Sollenberg kundansvarig, Jerk Zander/ Michael Yngfors projektledare, Richard Hallberg copywriter, Cilla Glenberg produktionsledare, Mathias Appelblad/Staffan Lamm web director, Magnus Kennhed/Åsa Jansson byråproducenter, Peter Gaudiano webbproducent, Anton Rosarbe webbdesigner, Magnus Frykberg musik
Produktionsbolag: North Kingdom, Fido, Thomson
Mediebyrå: Starcom


2 Lys upp

Kund: Fortum Byrå: Garbergs

Tillsammans med Stockholms stad jobbar energibolaget Fortum sedan 2006 med att lysa upp stadens mörka fläckar. Fyra platser har hittills fått belysning: Humlegården, Londonviadukten, Finlandsparken och Lappkärrsberget. När det var dags för det femte projektet, tog Fortum hjälp av allmän­heten för att bestämma vilken park som skulle få belysning. Omröstningen skedde via banner, sms och sajten www.fortumkampanj.se/belysningskampanj. Mariatorget vann.

Fakta

Arbetsgrupp: Lotta Mårlind ad, Stefan Pagréus/Johan van der Schoot copywriter, Carl Bock webb director, Malin Åsbrink produktionsledare, Jan Lindforss projektledare, Bisse Bengtsson foto, Daniel Säflund design, Opolopo musik
Produktionsbolag: Illianced


3 Talk to the plant

Kund: Heinz Byrå: Daddy

Prata med dina växter så mår de bättre. Det är det påståendet Daddy prövar för Heinz på webbplatsen Talk to the plant. På sajten kan besökaren skriva in ett ord eller en mening, välja en röst och sedan lyssna på hur ordet eller meningen läses upp för en tomatplanta via en talsyntes. En annan tomatplanta fungerar som referensväxt, och får inte höra något snack. Frågan är: Växer plantan snabbare av pratet?

Nja, några tydliga höjdskillnader på de två plantorna syns faktiskt inte. Detta trots att över 18 000 meddelanden har spelats upp för den ena av plantorna. Målet med kampanjen är att förstärka kopplingen mellan Heinz och odlade tomatplantor.

Fakta

Uppdragsgivare: Sophie Rietz-Elvefors
Arbetsgrupp: Björn Höglund cd, Anders Gustafsson copywriter, Jonas Hedeback ad, Martin Gustafsson projektledare, Oscar Corsvall prod.ledare, mfl
Produktionsbolag: Bombay Works

3 Verklighetstestet

Kund: SE Stiftelsen för it-infrastruktur Byrå: Futurniture

Sajten Verklighetstestet är lite som en kuggfråga: målet är egentligen att berätta att det är tillåtet för privatpersoner att registrera en egen .se-adress och att det är en enkel process. Det nämns dock inte på sajten, där du i stället kan testa hur just ditt eget drömdomännamn ser ut i olika miljöer. Målgruppen är dem som redan i dag har en Myspacesida och liknande.
Sajten ledde till en livlig debatt i juryn. Frågor om syftet, idén, effektiviteten och genomförandet bollades, men i grund och botten tyckte flera att det var en smidig och lite kul sajt.

Fakta

Arbetsgrupp: Katarina Hjertonsson projektledare, Johan Sundberg copywriter, Philip Arvidson och Fredrik Nilsson ad, Camilla Edfors original, Johan Kinnman och Karin Lundberg produktionsledare, Anna Gustavsson praktikant
Produktionsbolag: Lifelike

Se alla bidrag härLista