November-december 2010

Mini sprang bokstavligen talat ifrån de övriga kampanjerna i Månadens webb och tog sig högst upp på pallplatsen. Därefter kom SLU med Stendahls och Gröna Lunds konsertsidor med Pool.

Tero Marjamäki

Dela sidan:

1 Mini Getaway Sthlm

Kund: Mini/BMW Byrå: Jung von Matt

En ta-fatt-lek med en riktig bil i vinstpotten. Det var grundreceptet i Jung von Matts webbaserade kampanj för BMW:s bilmärke Mini som tar hem guldet.

Under sju dagar pågick ­leken innanför Stockholms t ullar där alla som laddade ned kampanjapplikationen till sin iPhone kunde delta.

Tävlingen gick ut på att en av deltagarna hade en virtuell Mini i sin mobil, och de övriga­ andra jagade den. Alla som befann sig mindre än 50 meter ifrån den som hade bilen kunde ta den.

I applikationen och på kampanjsajten kunde man se var de andra deltagarna befann sig i realtid. Den som hade bilen i sin ägo vid varje dags slut vann en veckas provkörning. Och den som hade bilen i sin telefon när spelet var över vann en riktig Mini Countryman (värde av en kvarts mi ljon kronor).

Förutom att kampanjen involverade över 11 000 spelare, där den genomsnittliga speltiden var fem timmar och sex minuter per person, följdes kampanjen av flera länder runtom i Europa via kampanjsajten och involverade tusentals på sociala medier.

Hur kom ni på idén till kampanjen?
– Minis globala koncept när de skulle lansera sin nya bilmodell var ”Getaway.” Vår vinkel och det vi tänkte var att alla har inte en tillgång till en Mini, men de flesta har en mobil, och vinklingen blev då att man kunde ”sticka i väg” med sin mobiltelefon.
– Först tänkte vi släppa tävlingen över hela Sverige, men kände att det kunde bli för stort, så för att hålla tempot uppe valde vi innanför Stockholms tullar, säger Daniel Wahlgren på Jung von Matt.
– I grunden hade det att göra med geolocation, och den genren, och då grundkonceptet också byggde på att ”fly i väg”, började vi fundera i hur vi kunde göra deltagarna ännu mer delaktiga i den här rörelsen och det var då tankarna om ett dataspel föddes.

Vad var målet med kampanjen?
– Att få i gång ett buzz kring och runt lanseringen av bilen och kampanjen. Det finns givetvis också uppsatta försäljningsmål, men dessa siffror blir offentliga först om några månader.

Webbkampanjen stöttades med annonser i Metro, utomhustavlor, radio och tv.

Till kampanjsajten

Så tyckte juryn

Måns Ulvestam (suppl), WW\TBWA:
– Låt mig vara den första att gratu­lera ett blivande Canneslejon. Solklar etta.

Linn Sundqvist (suppl), Ruth:
– Lysande exempel på hur man lyckas få människor att inter­agera med ett varumärke IRL via en digital kanal. En kampanj som håller hela vägen från teaser till casefilm.

Ola Westher, Start:
– Ett väldigt bra exempel på att skapa aktivitet på ett riktigt kul sätt! Ett fint pris i potten som drar och höjer engagemanget. Skitbra jobb. Konceptet ”Getaway in Stockholm, illegal street racing series” har man ju sett innan.

De kanske skulle vara något att köra ett race/event genom att ge dem en Mini och fräsa genom staden?

Anna Nauckhoff, Granath:
– Fantastiskt smart och bra gjort. Man har fört den virtuella världen in i verkligheten på ett lekfullt och engagerande sätt som känns intressant och nyskapande. Mer sådant!

Fakta

Uppdragsgivare: Fredrik Ellsäter
Arbetsgrupp: Jung von Matt
Produktionsbolag: Monterosa, Suddenly


2 När du blir stor

Kund: Sv. lantbruksuniv. Byrå: Stendahls

”Vad ska du bli när du blir stor?” Det var frågan i SLU:s Facebookkampanj, signerad Stendahls.

Med en pitch utlyste SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, att de ville ha en sajt anpassad för potentiella studenter.

Stendahls vann uppdraget med motiveringen att det är meningslöst att ha en sajt utan att ha något som driver målgruppen dit.

Uppdraget formulerades därför om av byrån till: ”Hur kan vi öka kännedomen och skapa rätt attityder kring SLU?”

Lösning blev en framtidsmaskin som talar om vad ”du ska bli när du blir stor”, baserat på personligheten, analyserat utifrån ens Facebook-profil där framtidsmaskinen spottade ut ett passande, men lite oväntat jobb.

Kampanjsajten kopplades till en studentsajt med mer information om SLU.

Efter en vecka hade 320 000 provat maskinen och fått sitt framtidsjobb tilldelat.
– Briefen handlade mycket om att få bort SLU:s lite mossiga stämpel, samt öka uppmärksamheten och kännedomen kring SLU. Att fånga målgruppens tankar och idéer och göra dem involverade i varumärket. Facebook är ett bra medel att göra det på, säger Marie Karlsson på Stendahls.

320 000 – på en vecka, det låter som ett fantastiskt genomslag?
– Det slog våra förväntningar med råge, och kampanjen fick också större spridning än kärnmålgruppen, vilket är oerhört roligt. Kampanjen är inte heller avslutad, utan pågår än.

Till kampanjsajten

Så tyckte juryn

Måns Ulvestam (suppl), WW\TBWA:
– Det var någon förmiddag när varenda FB-post innehöll ett roligt yrke som den som postade skulle bli. Där ser man vad bra copy kan göra.

Linn Sundqvist (suppl), Ruth:
– Enkel idé, snyggt utförande och minimal ansträngning för användaren fick den här kampanjen att fylla min Facebook feed under ett par dagar. Däremot var avsändaren SLU svagt kommunicerad.

Ola Westher, Start:
– Ett exempel på ”pang-på-informationssajt” kryddad med matnyttig information,
case och en professor Baltazar-maskin. Funkar för målgruppen.

Anna Nauckhoff, Granath:
– Fint och charmigt sätt att visa vilka möjligheter som finns på SLU. Kampanjen gick varm på Facebook en liten stund och de ovanliga yrkena väckte en viss nyfikenhet som fick mig att testa vad jag skulle bli. Kul, men kortlivat.

Fakta

Uppdragsgivare: Jonathan Sohl, Marie Halling, Tina Zethraeus
Arbetsgrupp: Kristian Hallberg webb-ad, Elin Lindecrantz ad, Martin Toresson copy, Patrik Hansson copy (SLU), Oskar Johansson flashutvecklare, Linda Johansson webbprojektledare, Christer Hedberg online director, Carl Björndal ljuddesigner, Marie Karlsson projektledare
Produktionsbolag: Stendahls


3 Konsertsidorna

Kund: Kundnamn Byrå: Byrånamn

Tredjeplatsen tar Gröna Lunds konsertsidor med reklam­byrån Pool.

Folk som går på konserter vill dela med sig av upplevelsen. Det var utgångspunkten i Gröna Lunds konsertsidorsajt. Genom att på den egna webbplatsen ge besökarna en plattform för detta ville man förlänga upplevelsen av Gröna Lund, både före och efter själva besöket i parken.

På sajten kan man med ­”Facebook connect” se vilka av ens vänner som ska gå på en viss konsert och får ”konsertpepp” från andra. Man både ser vad som sägs just nu om artisten på Twitter och kan lyssna på en specialdesignad Spotifyspellista för respektive konsert.
– Gröna Lunds varumärke­ har potential att beröra gästerna både före under och efter ett besök. Därför var det naturligt att låta gronalund.com vara en samlingsplats för konsertbesökarna där man kan peppa inför och samla intrycken efteråt, säger Arvid Axland på Pool kring hur idén kom till.

Vad gjorde att ni landade i den här lösningen?
– Vi hade testat att använda­ gästernas vilja att bidra med innehållet och underhållningen i olika kampanjer. Nu tänkte vi att det var dags att göra detta permanent på Gröna Lunds webbplats och integrera det med sociala medier.

Varför?
– De sociala plattformarna som finns är så etablerade så det var mest effektivt att plugga in dessa snarare än att utveckla ett eget community.

Anledningen till varför man just valde webben som kanal berodde på att det var den plats utanför parken som är mest naturlig för målgruppen att mötas på.

Till kampanjsajten

Så tyckte juryn

Måns Ulvestam(suppl), WW\TBWA:
– Ingen särskild reklamidé bakom detta gedigna hantverk, dock finns varenda funktion som man skulle kunna tänka sig, och mer därtill. Bra.

Linn Sundqvist (suppl), Ruth:
– En sajt väldigt i tiden där man har kopplat på de flesta funktionerna när det gäller Facebook, Twitter och Spotify. Ska bli intressant att se vilka funktioner som kommer användas och uppskattas mest.

Ola Westher, Start:
– Information finns att Bryan ska spela, inte mycket mer inspire­rande. Bryans egna sida är dock lite tristare. Det finns en hel del saker att utveckla vidare.

Anna Nauckhoff, Granath:
– Här har man verkligen tagit begreppet sociala medier på allvar och lagt in varenda grej som man någonsin skulle vilja använda sig av i sådana sammanhang. Inget överraskande, utan bara självklart – som det borde vara.

Fakta

Uppdragsgivare: Kicki Kollstedt
Arbetsgrupp: Pool
Produktionsbolag: Pool


Folkets röst

Mini/BMW 79%

SLU 11%

Gröna Lund 9%


Jordskredsseger när läsarna sade sitt.

Se alla bidrag här

Se alla bidrag här


Lista

1. Mini Getaway Sthlm, Mini/BMW Jung von Matt/Monterosa, Suddenly
2. När du blir stor, SLU (Sv. lantbruksuniversitet Stendahls/Stendahls
3. gronalund.com – Konsertsidorna, Gröna Lund Pool/Pool
4. Gör din grej, John Bauergymnasiet Ny reklam/Ny reklam
5. Samsung 3D challenge, Samsung Electronics Projector/Projector
6. PFAFF – Holiday spirit. Stitch by stitch, VSM Group Linkin/Linkin
7. Arena-appen, Stockholm Globe Arenas Pool/Telic
7. Pepsi drömresan, Pepsi Momentum, Normal Inc/Momentum,Normal Inc
9. John Doe Worldwide John Doe Worldwide/Non