Månadens PR, Januari-April 2015

F&B:s tatueringskupp med Zlatan för World Food Programme fortsätter att triumfera. Tvåa blev ANR BBDO:s virala rapvideo för TCO. Futurnitures elektriska rens i jätteformat för Batteriåtervinningen tog tredjeplatsen.

Andreas Rågsjö Thorell

Dela sidan:


1. 805 millionnames

Kund: United World Food Programme Byrå: Forsman & Bodenfors

När Zlatan firade sitt mål mot Caen drog han av sig tröjan och visade sin bara torso med 50 tatuerade namn. Dagen efter matchen stod det klart att allt var en kampanj för World Food Programme.
Utan en krona i mediebudget har kampanjen nått över 877 miljoner människor, genererat över 4 500 tv-inslag och artiklar och 4,4 miljoner interaktioner i sociala medier. Filmen som finns på olika språk och format har sammanlagt visats över 16 miljoner gånger.

– Vi hade Zlatan – en person som alltid har världens ögon på sig. Ganska direkt kom vi fram till att vi skulle använda Zlatan som vår mediekanal. Han fick bli vår trojanska häst som vi visste skulle bli insläppt på en arena där varje steg han tog bevakades av tv-kameror, fotografer och tusentals människor med mobilkameror, säger Fredrik Jansson copy på F&B.

Tack vare Zlatans inflytande kunde byrån få igenom idén hos PSG, trots att det skulle innebära att deras viktigaste spelare drog på sig ett gult kort. Strategin var att luta sig mycket på fotbollsstjärnan som fick flera av sina kända vänner att posta filmen i deras sociala medieflöden. På så sätt spreds filmen i några världens största kanaler redan från dag ett.

– Det finns personer som är mer kända, har fler kända kompisar och större sociala mediekanaler än Zlatan, men jag är ganska säker på att ingen av dessa hade gett oss all den tid och passion som Zlatan gav oss. När man jobbar nära Zlatan blir det ganska tydligt att han inte gör något halvhjärtat utan fullt ut. Och med tanke på hur krångligt projektet var att få godkänt kan jag ärligt säga att det aldrig hade blivit av om inte han hade gått före som en outröttlig murbräcka.

Fakta

Produktionsbolag: New Land, Stockholm/Iconoclast, Paris
Arbetsgrupp: Fredrik Jansson & Karolina Widell copy, Staffan Lamm & Andreas Malm ad:ar, Hans Andersson account director, Martin Johansson account executive, Jens Odelbring agency producer, Peter Gaudiano web producer
Pr, social media & content integration: Mathias Eriksson, Charlotte Henriksson & Tereza Franzén, Matter
Media partners: Thor Nielsen & Jakob Stigler, BeOn/AOL


2. Business like a swede

Kund: TCO Byrå: ANR BBDO
I en musikvideo med en rap-duett mellan en amerikansk vd och en anställd förklaras fördelen med den svenska modellen på arbetsmarknaden. Videon har över 750 000 visningar, har diskuterats i sociala medier och har uppmärksammats av till exempel Aftonbladet och Sveriges Radio samt även internationellt.

– Vi valde att göra en slags rap-duett för att musik är ett bra sätt att ta till sig mycket information på ett kul sätt, och denna gång ville vi ju förtydliga arbetsgivarens roll i det hela, säger Camilla Westman, pr-ansvarig på byrån.

För att öka kännedomen om den svenska partsmodellen, ett samarbete mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer, hos morgondagens beslutsfattare skapade TCO och byrån ANR BBDO en uppföljare till förra årets Youtube-succé, Like a Swede.
- Det har varit oerhört kul att se målgruppen dela videon i sociala medier, och att dessutom se rubriken "Svensk fackvideo kan välta internet" på Aftonbladets första sida är ett kul bevis på att vi har nått ut, säger Camilla Westman.


Fakta

Arbetsgrupp:
Art Director: Andreas Lönn
Copywriter: Stephanie Moradi
Digital PR: Channa Rogsten, Camilla Westman
Produktionsledare: Maria Fager
Projektledare: Pontus Karlsson
Grafisk Design: William Björnstjerna
Planner: Anna Jensen

 3. Gör ett elektriskt rens

Kund: Batteriåtervinningen Byrå: Futurniture
I januari ordnades Sveriges första elektroniska loppis på Södermalm i Stockholm. Drygt två ton gamla batterier och elprylar samlades in för att lagas, skänkas bort, säljas eller lämnas till återvinning. Byrån uppskattar att omkring 10.000 människor deltog.
Det startade med att Futurniture och Batteriåtervinningen var eniga om kampanjens uppmaning: Gör ett elektriskt rens.

– Då blev det naturligt att ta nästa steg, att anordna det på riktigt, berättar ad Fredrik Nilsson på Futurniture.

Han är väldigt nöjd med utfallet.
– Det blev fint på plats, det kändes så långt ifrån ett reklamevent man kan komma, det var på riktigt. Elektronisk musik spelades, det var fullsmockat och på kvällen sken elbelysningen. Stämningen var härlig och budskapet att få in prylarna i kretsloppet fungerade.

Fakta

Arbetsgrupp: Fredrik Nilsson ad, Jenny Gromark copy, Katarina Hjertonsson projektledare, Cecilia Wirseen sociala mediemanager, Daniel Stormdal sociala medieredaktör, Sergio Garcia & Andreas Slättner design/original, Ted Bergdahl pr, Joy, batterihund, Ryska Posten event, Johan Kinnman produktionsledare, Alexander Ankarberg, scenograf


Mattias Ronge

Zlatan förtjänade uppmärksamheten

När den köpta räckvidden i traditionella mediekanaler viker så är det förtjänade utrymmet, att kampanjerna startar rätt samtal, allt viktigare. I kreativa reklamtävlingar läggs ofta stor vikt vid hur mycket kampanjen sprids. Detta bidrar till att några av de mest kreativa och största pr-kampanjerna de senaste åren har kommit från reklambyråer.

När vi i pr-juryn diskuterar inskickade bidrag försöker vi utröna om kärnan i kampanjen är förtjänad och om den sedan har förstärkts med köpt, eller om det är tvärtom. Vi tittar på om insikten och idén är kundnära – så att rätt sorts samtal väcks – och på resultatet. För utan några resultat alls så har inga relationer byggts.
Att använda en kändis är att använda sig av en köpt kanal, oavsett om man har betalat kändisen eller inte. Vi kommer därför inte att se många kändisar i Månadens pr. I de fall som kändisen är centrum för kampanjen så ställs extremt hårda krav på att kampanjen har en kreativ, oväntad insikt och ett genomförande som är regisserat med ett tydligt och genomgående pr-perspektiv – och att kampanjen landar i ett storslaget resultat.

I vår premiärbedömning är vinnaren Zlatan och World Food Program. Insikten att det finns många namn som aldrig nämns och att därmed ta hjälp av ett av världens största namn för att åskådliggöra detta – på stjärnans egen kropp– är stark. Och att framgången, i stor utsträckning, var beroende av att han skulle göra mål för att få ta av sig tröjan och därmed ta ett gult kort, var förtjänad uppmärksamhet på ett helt nytt sätt.

Resultatet? Storslaget.

Mattias Ronge är vd på Edelman DeportivoLista

1. Forsman & Bodenfors - United World Food Programme - 805 million names
2. ANR BBDO - TCO - "Business like a swede"
3. Futurniture - Batteriåtervinningen - "Elektrisk loppis"
4. Edelman Deportivo - Dove - "Blind Beauty"
5. Acne Advertising - Flygbussarna - "Men Stefan"
6. Åkestam Holst - Swedavia - "Charity Archade"
7. Volontaire - SCA/Libero - "Libero Baby Buzz"