Månadens PR, Januari-April 2016

Det var många jurymedlemmar som kände starkt för vinnaren i årets första pr-omgång, Utbildningsradions ”En skoldag i virtual reality”, tvåa kom Brödinstitutets ”Bread the future” och trea McDonald’s Happy Meal-kartong som blir till VR-glasögon.

Yasmine Winberg

Dela sidan:


1. En skoldag i virtual reality

Kund: Utbildningsradion Byrå: McCann Stockholm
Varje år drabbas 55 000 barn och unga i Sverige drabbas av hot, övergrepp och kränkningar. Det är lika många som för 30 år sedan. Ingenting har alltså blivit bättre med tiden. I ett försök att minska mobbingen, genom att fler får upp ögonen för den, tog UR tillsammans med McCann fram en upplevelse i VR för att fler skulle få känna på de utsatta barnens vardag.

Genom ögonen på ett utsatt barn syns hur klasskamraterna spottar, kastar papper och berättar för barnet hur ful och äcklig hen är. För att få spridning på VR-upplevelsen gjordes även en kortfilm, där bland andra programledarna Behrang Miri och Musse Hasselvall samt journalisten Soraya Hashim tar del av VR-filmen.

Filmerna kommer sig ur att McCann i höstas fick en brief från UR som ville att de skulle uppmärksamma kanalens programserie om mobbning.

– Vi har tillsammans med UR baxat igenom det här projektet som blev mycket större än den initiala briefen. Men vi trodde alla mycket på idén och bestämde oss för att den skulle bli av, säger Carl-Johan Schultz, account director på McCann Stockholm.

Förloppet i 360-filmen bygger på riktiga händelser, som McCann har fått vetskap om efter att ha intervjuat skolbarn.

– Vi gjorde massor med research som fastslog att vuxenvärlden blundar för mobbningen. De vuxna tittar bort. Det enda sättet att få människor att uppleva hur jävligt det är med mobbning är att utsätta dem för det. Men hjälp av VR-tekniken kunde vi få folk att uppleva hur jobbigt det är.

Lärare är målgruppen, men också föräldrar och ”den breda allmänheten”. Förutom att släppa filmerna online används dem frekvent av UR när de träffar lärare. Carl-Johan Schultz har en vision om att projektet fortsätter.

– Nu för vi en dialog med UR om hur vi kan hjälpa dem att få ut filmerna i skolorna. I den bästa av världar hamnar det in i läroplanen som ett verktyg för att uppmärksamma och ge en ny bild av mobbning. Företeelsen är något människor alltid har pratat om som ett problem. Men det starka i vårt projekt är att det ger ett nytt perspektiv av mobbning.

Enligt McCann låg mediabudgeten på 4 000 kronor. I skrivande stund har filmernas Facebook-poster 1,3 miljoner visningar.

– Det som vi är mest stolta över är att vi har gjort en viralkampanj utan stöd av köpt media men framför allt att lärarna tycker att det är nytt. Det hoppas vi kan bidra med en förändring på riktigt. 

 

Så tyckte juryn

Tomas Strand, senior pr-konsult på Abby Priest:
Bäst enligt min mening. Väldigt engagerande, ett brett syfte utan en tydlig call to action vilket i det här fallet uppfattades som en fördel konstigt nog. En bra grund att spinna vidare på PR-mässigt. 

Elin Dahlback, konsult på Lennox PR:
Ett fint exempel på hur man med enkla medel åstadkommer något som berör och som vi bär med oss efter att filmen är slut. Starkt för de som är med om VR-upplevelsen och starkt för oss som bevittnar deras reaktioner.  

Jennie Knutson, tf. vd på Juno PR:
Ett exempel på när tekniken används på bästa sätt för att förstärka en känsla. Den korta filmen får mig både att reagera med känslor men den tydliggör också på ett lågmält sätt lärarens roll och problematik i en mobbingsituation. Snyggt PR-hantverk att bygga upp nyfikenhet genom att släppa relevant material i flera steg.  

Nermin Mohamad Ali, student på Berghs:
Otroligt bra kampanj där man genom VR lyckats få tittaren att ta del av den riktiga vardagen för många skolungdomar. Kampanjen känns verkligen i magen och öppnar upp för samtal kring mobbing i skolan på ett väldigt naturligt sätt.

 

Fakta

Arbetsgrupp: Per-Olof Lundgren copy, Petra Wiik ad, Carl-Johan Schultz account director, Maria Jonsson account manager, Petra Nilsson graphic designer


2. Bread the future

Kund: Brödinstitutet Byrå: Edelman Deportivo
För att visa de klimatvänliga egenskaperna med bröd i dag, ville Edelman Deportivo tillsammans med Brödinstitutet uppmuntra människor till att prova morgondagens smörgås. Resultatet: Vanligt bröd, med insekter som pålägg.

 

Så tyckte juryn

Tomas Strand, senior pr-konsult på Abby Priest:
Smart att koppla till insekter, trend som det känns som att de är först att knyta an till. Uppfattade däremot inte en tydlig koppling mellan bröd, insekter och klimatfördelar. 

Elin Dahlback, konsult på Lennox PR:
Oväntad och modig satsning från Brödinstitutet som gav välförtjänt genomslag. Är särskilt förtjust i hur man fångar upp den unga målgruppen med en skolturné och mattanten Berit på Snapchat.

Nermin Mohamad Ali, student på Berghs:
Kul kampanj som verkligen lyckats lyfta brödets status i samhället. Att använda insekter sätter något så klassiskt som bröd i en väldigt modern kontext. 


Fakta

Arbetsgrupp: Edelman Deportivo

 3. Happy goggles

Kund: McDonald's Sverige Byrå: DDB Sthlm & Prime PR
McDonald’s och DDB Stockholm var fast beslutna om att Happy Meal-boxen skulle fortsätta vara relevant för familjer även i framtiden. Så därför skapade de en utveckling av boxen: Happy Goggles – VR-glasögon gjorda av en Happy Meal-box.

 

Så tyckte juryn

Tomas Strand, senior pr-konsult på Abby Priest:
Genial grund för att bygga ett PR-case. Anknyter också till en uppåtgående trend, ger fler möjlighet att uppleva VR till en låg kostnad. Inte helt säker att föräldrar uppskattar förändringen med att barnen sitter ännu mer klistrade framför mobilen då man kanske vill umgås med barnen över en måltid. 

Elin Dahlback, konsult på Lennox PR:
McDonalds Sverige satsar återigen på att koppla sitt varumärke till lärande och på ett sätt som är helt rätt i tiden. Happy Goggles blir en hållbar leksak som tillsammans med spelet gör ny teknik tillgänglig för alla som har råd med ett Happy Meal. Relevant och innovativt.

Jennie Knutson, tf. vd på Juno PR:
Jag gillar idén som tillgängliggör dyr teknik för de som kanske inte skulle ha tillgång till den annars. Den förlänger och förhöjer också upplevelsen av Happy Mealet på ett helt annat sätt än plastleksakerna. Hoppas att det här blir en återkommande grej med pedagogiska spel/filmer att ladda ner. 

Nermin Mohamad Ali, student på Berghs:
Att ta något så ikoniskt som Happy Meal-boxen och göra den till något mer än bara en förpackning är verkligen kul. Kampanjen är ett smart sätt att förlänga upplevelsen och att man tar med sig McDonald’s hem. 

 

Fakta

Arbetsgrupp: Johan Ljungman business director, Michael Nyberg digital account director, Anna Hellenberg print production manager, Johan Olsson creative/ad: innovation & prototyping, Sebastian Otarola creative/tech director: Innovation & prototyping, Simon Higby ad, David Alledal copy, Erik Arnell strategic planner, Johan Molitor account director, Julia Björk account manager, Helen Kvarnmalm account manager, Johan Svensson agency producer, Daniel Dennerkrans developer, Daniel Johansson webmaster, Petter Eriksson senior digital designer, Martin Ruben digital designer, Johanna Lundblad, Daniel Liljas, Peter Danielsson, Can Cetindag och Isa Svärd graphic designers, Rickard Berggren social media manager, Astrid Kowalczyk digital growth manager, Claudia Backholm planner, Viktor Bolin pr/strategist, North Kingdom produktionsbolag, Red Pipe musik, OMD mediabyrå, Prime pr-byrå.Désirée Maurd

När virtuellt egentligen är reellt

Det tog inte många minuter innan årets jury kunde konstatera att VR trendar även inom pr. Startfältet bjöd på många tekniskt innovativa kampanjer och även om ny teknik ofta är närmast hypnotiserande i sig, var juryn noggrann med att bedöma kampanjerna utifrån ett kommunikationsperspektiv. 

Diskussionerna cirkulerade därför i huvudsak kring relevans och uppnådda resultat: Vad vill man förmedla, varför är det relevant, hur har man jobbat med pr, och vad har man uppnått? Med eller utan modern teknologi.

På prispallen ståtar därför tre kampanjer som, på var sitt sätt, arbetat med ett för varumärket relevant behov och tagit ut det på smart sätt. Oavsett om det handlar om att väcka känslor i en tid där det, på gott och ont, verkar gå inflation i emotionell kommunikation, modernisera en Happy Meal eller försöka få konsumenter att omvärdera sin kolhyd-ratskräck.

Vinnaren, UR:s upplysningskampanj om mobbning i skolan, är ett imponerande exempel på hur UR med hjälp av sexig teknik har lyckats skära igenom och skapa uppmärksamhet för en tung fråga på ett sätt som får såväl mage som hjärta att knipa ihop. För när man som tittare inser att den hemska virtuella realitet man precis fick uppleva, är allt annat än virtuell för många barn, då jävlar trillar polletten ner.

Helya Houshmand är vd på Story Relations Lista

1. McCann Stockholm, UR, ”En skoldag i virtual reality”
2. Edelman Deportivo, Brödinstitutet, ”Bread the future”
3. DDB Stockholm & Prime PR, Mc Donald’s Sverige, ”Happy Goggles”
4. Åkestam Holst, Broadcast without borders, ”Refugee Phones”
5. Edelman Deportivo, Tele2, ”Democratic front row”
6. JMW Kommunikation, Max Hamburgare, ”Max Vegolansering”
7. Edelman Deportivo, UNICEF, ”För Sofia”