Månadens PR, Oktober-December 2015

Juryn var närmast lyrisk över årets sista vinnare i Månadens PR: Telge Energi och Masscreation med deras klimatkonferens för barn. Coop och Forsman & Bodenfors knep andraplatsen med Ekoeffekten och DDB Stockholms Big Mac Shop, som redan prisats i andra kategorier i Månadens kampanj, kom trea.

Yasmine Winberg

Dela sidan:


1. Children's Climate Conference

Kund: Telge Energi Byrå: Masscreation

I våras kläckte Masscreation idén till att hålla en klimatkonferens för barn mellan 9-12 år några dagar före den stora klimatkonferensen skulle gå av stapeln i Paris. Tillsammans med kunden Telge Energi, som levererar el från förnybara energikällor, har de länge pekat på att det är barnen som kommer att få ta konsekvenserna för hur de vuxna behandlar jorden i dag.

– Vi ville ge barnen en röst, men fattade inte riktigt vad vi hade gett oss in på när vi bjöd in 64 barn från 22 länder till Södertälje, säger Henrik Levahn, strateg och copywriter på Masscreation.

Barnen flögs in från länder som USA, Ryssland och Kina, Tanzania och Ecuador, men det var viktigt att det inte var några ”välstrukna ambassadbarn” som kom och pratade om klimatet i deras hemländer.

– Vi fick otäcka historier berättade för oss, kontaktade en dokumentärfilmare och åkte ner till bland annat Samoa och Tanzania och spelade in. I Tanzania, exempelvis, råder sådan torka att det inte finns någonstans för boskapen att äta, säger Henrik Levahn.

Under Childrens Climate Conference, som fick stor uppmärksamhet i media, satte barnen ihop en egen kommuniké med krav på världens ledare. Slutligen fick hela sällskapet åka ned till den stora klimatkonferensen i Paris och överlämna kommunikén till Christiana Figueres, FN:s klimatkommissions högsta chef.

Varför tror du att ni fick så mycket uppmärksamhet i media?
– Klimatet är en helt avgörande fråga som ibland blir väldigt abstrakt. Det kan vara svårt att förstå klimatkonferenser. Men när det handlar om nästa generation blir det tydligt. Vi ska inte lägga klimatkrisen i knät på våra barn, men det finns en fara i att vi har gjort det. Och då blir det starkt

Hur mycket bidrog den uppmärksamheten till att ni till slut fick åka ned till klimatkonferensen?
– Det var avgörande. Det finns ingen brist på initiativ från miljö- och klimatorganisationer. Jag kan inte med 100 procent säga att det bara berodde på det, men jag är övertygad att det spelade roll, säger Henrik Levahn som berättar att han grät när barnen tågade in med sina flaggor under konferensen.

– Jag vill ge en stor eloge till Mats Fagerström som är vd på Telge Energi. Han är en av de modigaste människorna jag träffat. Det här var en helt galen idé, men han sa bara: Nu kör vi. Sådana människor ska man vara glad över att få jobba med.

Se filmen här

Så tyckte juryn

Philip Sibirzeff är pr-konsult på MSL-group:
En välplanerad och väl genomförd och kampanj med ett välförtjänt genomslag!

 

Fakta

Arbetsgrupp: Masscreation-kollektivet, Jonna Holmgren Lux PR, Eventum, Alexa Wolf, David Norden, The Line, Boris Ersson, Miranda Grant, Jonas Axelsson


2. Ekoeffekten

Kund: Coop Byrå: Forsman & Bodenfors

Coop lät familjen Palmberg testa att äta 100 procent ekologisk mat i två veckor, i stället för sin vanliga kost. Sedan presenterade de experimentet och hur det förändrade värdena i familjens kroppar i filmen Ekoeffekten.

– Det här visar att valet av mat har betydelse. Vi anser att kunderna har rätt att veta vad de äter. Det är precis som när vi var först med att kräva innehållsförteckning på allt vi säljer, kommenterade Louise König, hållbarhetschef på Coop, i samband med att filmen släpptes.

Den fick snabbt stor spridning och omskrevs förutom i svenska medier också i exempelvis Fast Company, Huffington Post i USA, tyska tv-kanalen N24, The Malaysian Insider och Sydney Morning Herald. Enligt Coops egna beräkningar fick filmen fler än 35 miljoner visningar nådde en räckvidd på 1,8 miljarder via artiklar och sociala medier.

– Vi beslöt att översätta filmen till flera språk när det visade sig att det fanns ett internationellt intresse för filmen och för denna globala fråga, sa Coops marknadsdirektör Björn Larsson tidigare i år.

Men filmen fick inte bara ros. Den fick också en del kritik, bland annat av professorn Torbjörn Fagerström, som i en debattartikel i Svenska Dagbladet skrev att ”Coops propagandafilm höll låg nivå”.

Se filmen här

Så tyckte juryn

Philip Sibirzeff är pr-konsult på MSL-group:
Att kommunicera hur besprutningsmedel påverkar ens egen kropp gör kampanjen väldigt effektfull. Smart kommunikationsstrategi som påverkat många konsumenters köpvanor och beteenden.

Jaqueline Arthur är publicitetsspecialist på Prime:
Ekoeffekten gjorde ekofrågan personlig och konkret. Att det är bättre för miljön och klimatet att äta ekologiskt vet vi redan, men det är först när vi förstår hur vi själva påverkas som vi är redo att förändra vårt beteende.


Fakta

Produktionsbolag: Acne Production
Arbetsgrupp: A​nders Härneman account supervisor, Lena Grundström och Patrik Danroth account manager, Johan Eghammer och Johanna Hofman­Bang art director, Johan Olivero copywriter, V​iktor Brittsjö och Axel Söderlund designer, A​melie Sandström och My Troedsson planner, Desiree Maurd och Maja Bredberg PR, Kingstreet PR-byrå, ​Åsa Hammar och Helena Wård agency producer och film/digital, Acne Production production company,​ N​ordisk Film Shortcut Stockholm postproduction, OMD media agency, Marcus Svanberg director, Kristofer Larsson producer, Anki Gyllengård production manager, A​nders Jedenfors D.O.P, Henning Mark editor, Plop Produktion AB Video sound, BeOn distribution

 3. Big Mac Shop

Kund: Mc Donald's Sverige Byrå: DDB Stockholm

Onepieces, tapeter, hundar, tält, gummistövlar, sovsäckar och surfshorts ... You name it. Alla med Big Mac-tryck. I McDonald's webshop har matälskare kunnat frottera sig i kläder med den tryckta burgaren på sedan i somras.

Butiken, eller snarare dess kläder, har tidigare prisats i Månadens kampanj, men då i design-kategorin. Men den föll också pr-juryn i smaken.

Enligt Mc Donald’s egna siffror fick sajten besökare från 153 länder bara under den första veckan.

– Vi vet att Big Mac har många fans och att det är världens mest sålda hamburgare. Vi blev ändå glatt överraskade av det stora intresset från hela världen. Lagom till sommaren lanserar vi därför en ny kollektion med Big Mac-produkter som passar såväl på landet som i staden eller under festivaler, sa Petra Dahlman, senior marknadschef på McDonald's Sverige, i en kommentar i samband med lanseringen av sommarkollektionen. 

Se filmen här
 

Så tyckte juryn

Philip Sibirzeff är pr-konsult på MSL-group: 
Att ett företag tar fram merchandise är inget nytt. Men att McDonald’s gör en hel Big Mac serie är högst oväntat! Ett smart sätt att närma sig trogna kunder på som dessutom genererat brett genomslag i media.

 

Fakta

Arbetsgrupp: Anna Hellenberg print production manager, Simon Higby art director, Stefan Gustafsson copywriter, Isa Swärd graphic designer, Pärmartin Jonsson graphic designer, Christian Budtz nordic strategy director, Jenny Gunnarsson, frontend developer, Dennis Phang web designer, Rickard Berggren social media manager, Christian Björnehag photoshop artist, Daniel Israeli special production manager, Johan Svensson executive producer HOUSE, Johan Ljungman business director, Jeanette Ytterman account director, Emmi Wilhelmsson account manager, Maria Ramsay PrimeDésirée Maurd

Gåshudsframkallande final för året

När den första pr-juryn i Månadens kampanjs historia samlas för säsongens sista jurymöte är det ett ovanligt starkt startfält vi har förmånen att bedöma. Bidragen har blivit både fler och bättre under det gångna året, heja alla!

Men den här omgången var det trots allt ett case som stack ut ordentligt. Det blev faktiskt helt tyst i rummet efter att vi hade sett casefilmen – hur ofta händer det? 

Telge Energis Children’s Climate Conference imponerar på så många nivåer. En lokal aktör som agerar som en global ledare. Skalan i genomförandet – 64 (!) barn från hela världen bjöds in till Södertälje för att delta vid konferensen. Det gedigna hantverket i alla delar, inte minst pr-delarna och de gåshudsframkallande filmerna. 

Sammanfattningsvis är det kombinationen av självförtroende och ödmjukhet som gör att Children’s Climate Conference är vår ohotade vinnare. Vi håller tummarna för att barnen – med lite hjälp från Telge Energi – fortsätter att ta för sig inför och under framtida klimattoppmöten. Till slut den där uppmaningen som aldrig riktigt verkar fastna och därför måste sättas på repeat: Kom igen pr-byråer, våga/orka tävla! Det är kul!

Désirée Maurd, strategichef på Juno PRLista

1. Masscreation, Lux PR, Eventum, Telge Energi, "Children's Climate Conference"
2. Forsman & Bodenfors, Juno PR, Coop, "Ekoeffekten"
3. DDB Stockholm, Mc Donald's Sverige, "Big Mac Shop"
4. Forsman & Bodenfors, Juno PR, IF Skadeförsäkring, "Slow down GPS"
5. Edelman Deportivo, UNICEF, "Unicoin"
6. Jung, Procter & Gamble, "Henkes Hårresande Avslöjande"
7. Edelman Deportivo, UNICEF, "The disguised banner"