April 2009

Juryn älskade Forsman & Bodenfors denna omgång. Byrån tar hand om både guldet och silvret med sina annonser för Volvo och Unicef. Trea kom DDB Stockholm med sitt skämt till McDonald’s-annons.

Av: Linus Fremin

Dela sidan:

Reslutat denna omgång

1. V50 Gas station, Volvo Forsman & Bodenfors
2. Kalashnikov, Unicef Forsman & Bodenfors
3. 1 april, McDonald’s DDB Stockholm
4. Bananas are for monkeys, Norrmejerier Saatchi & Saatchi
5. Vårrivet, Åhléns King
6. Festmodevisning, NK Lowe Brindfors
6. En massa skitsnack, McDonald’s DDB Stockholm
8. Om du bad oss säga några ord om, DI Storåkers McCann
9. Medvetna subkulturer, Myrorna Frilans
10. Antibil, Flygbussarna Acne Advertising

Se alla bidrag här

Printtoppen 2009

1 (1) DDB Stockholm 75
2 (2) F&B 56
3 (7) Storåkers McCann 41
4 (3) Lowe Brindfors 38
5 (6) King 22
6 (10) Goss 20
7 (–) Farfar 15
8 (–) Saatchi & Saatchi 11
9 (–) Ruth 10
10 (–) Le Bureau 4

1 V50 Gas station

Kund: Volvo Byrå: Forsman & Bodenfors

Volvo har inte haft en lätt vår. Varsel och finanskris har kopplats ihop med bilmärket. Men nu försöker man att ta nya tag och kreativt lyckas man. Forsman & Bodenfors tar hem guldet i Månadens print med sina annonser för Volvo V50 DRIVe.
– Vi vill fortlöpande berätta om de nya DRIVe-bilarna. Utvecklingen går väldigt snabbt och bilarna drar allt mindre bensin och blir alltmer miljövänliga, säger Johan Eghammer, ad på Forsman & Bodenfors.
– Men människor kopplar fortfarande felaktigt ihop Volvo med bränsletörstiga bilar vilket är något vi vill ändra på.
Kampanjen har gått tungt i print och film och i den ser man människor med strandkläder på sig som tankar bilen i ett snöigt Sverige. Med copyn ”116 mil på en tank” vill man illustrera hur bensinsnål Volvobilen är.
– Det är lite som när man reser långt utomlands på solsemester. Man är ofta felklädd när man kommer fram. Det är en klassiker att ha för mycket kläder på sig när man anländer till ett varmt land, säger Johan Eghammer.
– Det är något många kan känna igen sig i. Vi vill att alla ska fatta budskapet, men att de ska komma på det själva.
Varslen och finanskrisen har sammankopplats starkt med Volvos varumärke. Enligt Johan Eghammer kände man därför i arbetsgruppen att det var viktigt hur den nya kampanjen uppfattades internt på Volvo.
– Det är viktigt att folk som jobbar på Volvo känner att det finns framtidstro i företaget. Vi vill uppmuntra en lite upp till kamp-känsla och att man inte känner att det är bortkastade pengar som läggs på reklamen.
– Jag vill även ge en eloge till Volvo som trots de bistra tiderna vågar satsa. Att de lägger pengar och tid på reklamen. Det är annars lätt att man blir dumsnål och försöker dra in på fel saker. De har trott på att satsa stort.
Vad har ni fått för respons?
– Av det jag har hört har det varit väldigt positiva kommentarer. Även de reklamtester som man har gjort har visat väldigt bra värden, säger Johan Eghammer.

Fakta

Uppdragsgivare: Bengt Junemo
Arbetsgrupp: Anders Bothén projektledare och kundansvarig, Anna Levegård produktions­ledare, Johan Eghammer ad, Jacob Nelson copy, Mikko Timonen formgivare, Emelie Gustafsson planner, Peter Gehrke fotograf, Factory repro, C2 retusch och Factory original
Produktionsbolag: Adamsky (foto)
Mediebyrå: Mindshare


2 Kalashnikov

Kund: Unicef Byrå: Forsman & Bodenfors

Ett litet klistermärke föreställande en serie­figur på stocken av en kalashnikov. Den ska illustrera problemet med barnsoldater. Printannonsen var en del av Unicefs årliga ”För varenda unge”-kampanj där de ville uppmärksamma barns situation och få människor att reagera och agera.
Kampanjen, som gick tungt i tv och print, fokuserade på tre specifika områden: barnsoldater, handel med barn och barnarbete. Enligt Unicef finns det i dag 158 miljoner barnarbetare i världen, 300 000 barnsoldater och 1 miljon barn som utsätts för trafficking.
– Varje dag kränks barns rättigheter medan världen tittar bort. Vi vill uppmärksamma svenska folket på det samtidigt som vi visar att det går att göra skillnad, säger Anna Ryott, marknadschef på Unicef.
Kampanjen avslutades med Unicefs insamlingsgala i TV4, Humorgalan för varenda unge, som sändes den 1 maj. Syftet var att få människor att bli världsföräldrar och därmed stödja Unicefs arbete. Galan resulterade i 28 500 nya världsföräldrar, vilket är nytt rekord för galan.

Fakta

Uppdragsgivare: Anna Ryott
Arbetsgrupp: Andreas Engstrand projektledare, Yara Anttila produktionsledare, Silla Levin ad, Jacob Nelson och Robert Lund copy, Robin Dafnäs formgivare, Pelle Bergström fotograf, Johan Wallgren/Touchme retusch och F&B Factory original
Mediebyrå: MAXUS Communications


3 1 april

Kund: McDonald’s Byrå: DDB Stockholm

Det är inte lätt att upptäcka aprilskämt. Och speciellt inte när annonsörer vill skoja med en. McDonald’s och deras byrå DDB Stockholm valde den 1 april att lura sina kunder att en cheeseburgare kostar 115 kronor.
– Vi har fått mycket bra respons på annonsen. Många verkar till och med ”ha gått på det”, säger Magnus Jakobsson, copy på DDB Stockholm.
Hur fick ni kunden att gå med på det här?
– Jobbar man med smarta kunder som förstår innebörden av att man faktiskt kan skoja till det lite ibland, så gör man.
Hur kom ni fram till siffran 115?
– Det var ett oerhört jobb. Vilket också är det som gör annonsen bra. Vi hade kunnat säga 10 000, då hade det varit en jättedålig 1 april-annons, säger Magnus Jakobsson.
– Nu ligger vi så nära man kan göra utan att ge bort det direkt. Själva poängen med ett aprilskämt är ju att man ska kunna tro att det faktiskt är sant.
Hur mycket tror du någon är villig att pröjsa för en cheeseburgare?
– Runt 90 spänn. Varken mer eller mindre.

Se alla bidrag härLista