Maj-juni 2010

Welcom i Göteborg tar storslam i print och plockar hem både första- och andraplatsen. Upp på pallen kliver också Jerlov med sina platsbrytande annonser för Kvillebäcken.

Tero Marjamäki

Dela sidan:

1 Ge nväg till eget bo

Kund: HSB Göteborg Byrå: Welcom

Welcom tar både guld och silver i sommaromgången av print.
– Det här känns väldigt, väldigt ­roligt, säger Joakim Brinkenberg, vd och projektledare på Welcom.
Byråns kampanj för HSB i Göteborg hy llades av juryn för att den var snabb, enkel och välskriven. Kritik fördes dock fram mot att den kanske bläddras förbi och inte får ­någon större uppmärksamhet.

Kampanjens koncept är att visa på den enormt långa radda­ av relationer som krävs för att få en egen bostad: ”Känner du någon som har en granne som har en kollega som känner någon som känner en tränare som känner någon som känner någon … som tror sig känna någon helt annan som känner någon som har en ledig lägenhet?”

Welcoms uppdrag för kunden är två: förklara fö rdelarna­ med att bospara och vara medlem i HSB samt berätta att HSB även har hyresrätter och att ungdomar har företräde till de förstahandskontrakten.
– Hyresrätter har HSB haft en lång tid tillbaka, men man har av olika anledningar valt att lyfta fram annat – i denna kampanj ville vi på ett lite ­roligt men tänkvärt sätt få fram både hyresrätterna och fördelarna med att bospara, säger Joakim Brinkenberg.
– Alla vet att det är ganska krångligt att få tag i en lägenhet, och det var den krångliga vägen som vi ville illustrera. Genom berättelsen med ”känner du någon som känner någon …” ville vi skapa en bild av hur krångligt det faktiskt är, säger Ulrika Eng­hage Brinkenberg, projektledare på Welcom.

Kampanjen fick stort medie­genomslag och uppmärksammades av såväl tidningar som andra medier, ­berättar Joakim Brinkenberg.

Kampanjen gjordes i olika varianter, bland annat i radio, där spoten tog silver i Månadens kampanjs april–maj-omgång, samt i ett dr-utskick som gick ut till nyblivna föräldrar.

Niclas Hallgren, copywriter på Welcom:
– Som copy var det roligt att sitta och fundera ut vem som känner vem, och bygga den här kedjan av männi­skor. Jag tror alla känner igen sig också – att man måste känna många för att ha en vettig chans till en lägenhet centralt.

Så tyckte juryn

Josefine Adner, Grey:
– Ja, så här enkelt kan man göra reklam. En lockande rubrik, ett igenkännbart problem och en enkel lösning.

Heikki Lampinen, DN:
– En tämligen rejäl textmassa blir paradoxalt nog lätt att ögna igenom på grund av det tydliga budskapet. Storstadsmänniskan känner igen boendeproblematiken och HSB framstår som en potentiell problemlösare.

Patrik Spång, Jerlov:
– Ibland är det krångliga det enkla. Det lyckas HSB bevisa med en annons som innehåller miljarder tecken. Fast det räcker att läsa rubriken och första meningen för att fatta. Min favorit.

Henrik Åsis, (suppl) John Doe:
– En till synes enkel idé med den tydliga kontrasten i rubrik vs. brödtext. Att matchen är uppgjord på förhand gör det inte mindre intressant eller underhållande. Mycket bra.

Fakta

Uppdragsgivare: Marika Ogrelius
Arbetsgrupp: Niclas Hallgren copy, Andreas Larsson ad, Marie Enelund-Moore produktions­ledare, Ulrika Enghage Brinkenberg projektledare


2 Cykelkullan

Kund: Vasaloppet Byrå: Welcom

Anders Zorn och hans kullor är starkt förknippade med Dalarna i allmänhet och Mora i synnerhet. Precis som Vasaloppet.

I Welcoms kommunikation kring sommarens cykellopp Cykelvasan, valde man att visa hur en Zornkulla skulle ha sett ut om hon hade åkt loppet i solsken med cykelbyxor och kortärmad tröja.

Syftet med kampanjen var att skapa uppmärksamhet kring Vasaloppets sommarvecka i allmänhet och Cykelvasan i synnerhet.
– När vi väl kom på idén kändes den väldigt självklar, säger Joakim Brinkenberg, projektledare på Welcom.

Cykelvasan, som arran­gerades för andra gången är till skillnad från Vasaloppet fortfarande okänd för många.
– Ett av värdena som förknippas med Vasaloppet är Dalarna, det var det vi utgick ifrån – att väva ihop Dalarna, Anders Zorn, kullor. Frågan var: ”Hur skulle kullorna ha sett ut om de hade cyklat?” Sedan kändes annonsen väldigt given.

Vad tyckte kunden om att sälja ett cykellopp med en en naken dam?
– De skrattade gott och det blev inte så långa diskussioner utan både vi och de kände att det var en bra annons.

Vad ville ni förmedla?
– Lite känslan ”vad är det här – jaha Cykelvasan, går det ett Vasalopp på sommaren?!” Kommer man dit så har vi nått fram.

Att det inte finns någon cykel med i bilden, hur tänkte ni där?
– Vi ville ha exakt samma motiv som Anders Zorn målade, med effekten av att den här dalkullan hade cyklat mycket, en cykel hade blivit övertydligt, säger Joakim Brinkenberg.

Så tyckte juryn

Heikki Lampinen, DN:
– Begreppet Vasaloppet är så etablerat att det krävs mer för att öka kännedomen för Cykelvasan. Grundidén fungerar nog för den inbitna cykelfantasten, men den något bredare målgruppen riske­rar man att missa.

Henrik Åsis, (suppl) John Doe:

– Inte på min topp tre-lista. Solbrännabudskap har gjorts både bättre och för många gånger tidigare för att jag ska premiera det igen.

Josefine Adner, Grey:
– Solbrännor har vi förvisso sett tidigare men inte i olja. Kräver nog ett visst intresse för konst, för­utom cykling, om den ska gå hem.

Patrik Spång, Jerlov:
– Cykelbrännan har burit en och annan annons genom åren. Men detta var en ny vinkel: frodig Zorn-kvinna i olja. Fin att se på, lätt att förstå.

Fakta

Uppdragsgivare: Jonas Bauer
Arbetsgrupp: Jonas Sjövall ad, Niclas Hallgren copy, Joakim Brinkenberg projektledare, Johanna Gustafsson produktions­ledare, Claudine Slater-Öst (F&B Factory) retusch


3 Ny stadsdel nära city

Kund: Kvillebäcken Byrå: Jerlov

Kvillebäcken är en ny stadsdel i Göteborg som håller på att byggas. Målet i steg ett, i vilken annonsen ingick, var att etablera Kvillebäcken och få upp intresset för kommunen.

”Oj, det var inte mycket du hann läsa innan du var framme­”, var payoffen i Kville­bäckens annons, signerad Göteborgsbyrån Jerlov. Annonserna gick i Metro, och knuffade undan nästan all redaktionellt material på sidan sju.
– Annonserna var en del av en större kampanj, där vi försökte använda mediet i sig och sätta fokus på hur nära Kvillebäcken ligger city, säger Patrik Spång, cd/copy.

För att se hur långt man hann läsa tidningen Metro innan man från city var framme­ i Kvillebäcken provåkte de spårvagnen och hann till sidan sju åtskilliga gånger. Byrån hade ett möte med Metro och presenterade sin idé.
– De gillade idén och att det var extra kul att visa upp tidningen och en kreativ annonslösning. Att köpa en helsida och fingera innehållet har gjorts tidigare, men att faktiskt använda tidningen på riktigt, var en ny lösning, som funkade väldigt bra.

Vad var det som gjorde att ni landade i just den här lösningen?
– Vi var inne lite det klassiska tänket ”vad hinner man på fem minuter?”, men ville skruva det lite, sam­tidigt som vi utnyttjade ­mediet till max.

För att ytterligare lyfta printannonserna satt det också i vagnen gerilla­annonser, klassiska ”vill du byta bostad med mig?”-annonser. Allt för att locka till Kvillebäckens webbplats.

Fakta

Uppdragsgivare: Marie Lithander Marcus, Marika Ogrelius
Arbetsgrupp: Stefan Kavsjö projektledare, Lotta Tengby produktionsledare, Anders Werngren planner, Patrik Spång cd/copy, Ola Lundin ad, Hasse Hjelmberg grafisk formgivare, Maria Norberg pr-strateg, Mikael Stenberg mediestrateg

Se alla bidrag här

Se alla bidrag härLista

1. Genvägen till egen lägenhet, HSB Göteborg Welcom
2. Cykelkullan, Vasaloppet Welcom
3. Ny stadsdel. 6 minuter från city, Kvillebäcken Jerlov
4. Huset som ingen vill bo i, Ronald McDonald hus Welcom
5. Endast i Norrland, Norrmejerier John Doe Worldwide
6. Klamydiatest, Vårdguiden Ester
7. Ensamkommande flyktingbarn, Socialtjänstförvaltningen Futurniture
8. Vilket elpris vill du följa?, Kundkraft humans since 1982
8. Gröna Lund växer, Gröna Lund Pool