Mars 2006

Trots över femtio bidrag i marsomgången av Månadens print tyckte juryn att det var en jämförelsevis lam omgång där inte mycket stack ut. Det blev inga större poängskillnader på topp tio. Vinnare blev det dock som alltid, med Forsman & Bodenfors Statoilkampanj på förstaplatsen, Åkestams Puma på andra och DDB Stockholms McDonalds på tredje.

MARIA LINDHOLM maria.lindholm@resume.se

Dela sidan:

Tio-i-topp Mars

1. ”Aldrig mer obemannade stationer”
Statoil/Forsman & Bodenfors
2. ”Gets you there faster”
Puma/Åkestam Holst
3. ”Det sätter sina spår var karriären började”
McDonalds/DDB Stockholm
4 . ”Cabriolet”
Volvo/Forsman & Bodenfors
5. ”Hör av dig när ditt nya liv börjar”
Fastighetsbyrån/SWE
6. ”Business is looking good”
Eurocard/SWE
7. ”Skorna”
Arla Foods/Onaka/Volt
8. ”Bananas are for monkeys ”
Gainomax/Saatchi & Saatchi
9. ”Ledsna över ännu en vinnare”
World association of newspapers/Forsman & Bodenfors
10. ”Vårens vita sneakers”
Intersport/ANR

Byråtoppen 2006

1. Forsman & Bodenfors 35
2. Åkestam Holst 30
3. Lowe Brindfors 26
4. DDB Stockholm 18
5. SWE 12
6. Saatchi & Saatchi 10
7. King 7
8. Goss 6
9. Waters Widgren 6
10. Garbergs 6

1 aldrig mer obemannade stationer

KUND: statoil BYRÅ: forsman & bodenfors

Vinnande "Aldrig mer obemannade stationer" från Statoil var faktiskt den kampanj som det också fanns mest skilda meningar om hos juryn. Antingen fick den högsta poäng eller inga alls. Alla andra kampanjer på topp tio var åsikterna mer desamma om. De som tyckte Statoilkampanjen var bra framhöll tydlighet, humor och att den innehöll väldigt bra information. De som inte gillade den höll med om tydligheten men tyckte varken den var kreativ eller snygg. Forsman & Bodenfors är Statoils byrå och det här var en storsatsning från kundens sida.
– Under hösten 2005 fokuserades det mycket på bensinpriset och Statoil fick felaktigt en dyrstämpel. Då såg de över sitt kunderbjudande, ändrade sina rabattskalor och nu får alla med Statoilkort ett lika konkurrenskraftigt erbjudande som på de obemannade stationerna, säger Stefan Rudels , projektledare. I kampanjen visar man bilder över obemannade bensinmackar, fotograferade av Åke E:son Lindman . I olika formuleringar berättar Statoil att för samma pris har de också massa andra tjänster och varor på sina bemannade stationer.
– Syftet är både att basunera ut det nya erbjudandet, ändra bilden av Statoil och göra nuvarande kunder än mer lojala, liksom locka nya kunder, säger Stefan Rudels. Några i juryn ifrågasatte om det verkligen kan stämma att Statoil är lika billigt som alla obemannade stationer, men det hävdar Stefan Rudels absolut stämmer. Kampanjen gick i månadskiftet februari–mars i princip alla medier – tv, print, utomhus, radio, webb och dr.
– För utomhus köpte vi alla stortavlor i hela Sverige vilket var väldigt kul. Vi ville att det skulle kännas annorlunda och skapa ett ordentligt intryck, säger Stefan Rudels.
– Än är inte alla siffror klara, men hittills har vi fått extremt höga reklamerinranstal, upp till 90 procent av svenska folket har sett kampanjen, fortsätter han. Forsman & Bodenfors har jobbat med Statoil i två år. Statoil är landets näst största bensinstationskedja efter OKQ8.

Uppdragsgivare: Ylwa Svensén och Yvonne Landgren
Arbetsgrupp: Kim Cramer, ad, Jonas Enghage, copywriter, Stefan Rudels och Greger Andersson, projektledare, Cristiana Schmoldt, produktionsledare, Karin Nolmark, formgivare, Jonas Sjövall, web director, Martin Sandberg, webbproducent, Åke E:son Lindman, fotograf
Produktionsbolag: Adamsky (fotografagent)
Postproduktion: Factory F&B Mediebyrå: IUM


2 gets you there faster

KUND: puma BYRÅ: åkestam holst

Förra månaden vann en annons för Pumas nya livsstilssko ur kollektionen V-series Månadens print. Nu hamnar annonserna för samma sko i fotbollstappning på andraplatsen. Printen och utomhus går i stort sett på alla marknader över hela jorden där skorna säljs.
– Det här är printlösningarna för introduktionskampanjen av den här skon. För att illustrera snabbheten har vi använt en och samma pojke både i rollen som fotbollsfan och stjärna – hans karriär har precis som i filmen har fått en katapulteffekt, säger Nico Hasselström , projektledare på Åkestam Holst. Juryn tyckte att Puma höll internationell klass och var snyggt gjord. Meningarna gick isär om en av annonserna där killen i sällskap med en snygg tjej får gå förbi kön till en klubb. Varför inget mer sportrelaterat än att visa en tjej som trofé?
– Det är väldigt sällan Puma gör renodlad fotbollskommunikation. Puma står för en mix av prestation, mode och lifestyle. Så jobbar Puma och vi kan inte göra en stor kampanj utan det. Därför lyfter vi inte fram enbart produktfördelar som man gör i traditionell fotbollsreklam. Snart väntar också ett nytt kampanjspår från Puma inför VM, "Willkommen Zum Fussball". Återstår att se om den blir lika framgångsrik i Månadens kampanj som övriga Puma hittills har varit.

Uppdragsgivare: Antonio Bertone
Arbetsgrupp: Andreas Ullenius, Johan Söderberg och Lars Holthe, ad, Maria Fredriksson och Sara Kolbäck, copywriter, Nicolas Hasselström, projektledare, Lotta Linde, produktionsledare, Ylva Krantz, originalare, Petrus Olsson, fotograf


3 det sätter sina spår var ...

KUND: Mcdonalds BYRÅ: ddb stockholm

Två enkla bildlösningar från McDonalds signerade DDB Stockholm landade på tredjeplatsen. "Det sätter sina spår var karriären började" är temat. I den ena annonsen som har gått i Illustrerad vetenskap ligger en hög med pärmar och mappar i sådan ordning så att de ser ut som en hamburgare, bredvid ett mikroskop. I den andra i klassisk "vd-miljö" med brun läderfåtölj och mörkt skrivbord står en röd kopp med gula pennor som ser ut som en pommes frites. Den annonsen gick i DI Weekend. Juryn gillade lösningarna, men tyckte att miljöerna inte var så attraktiva. De tyckte också att syftet var lite oklart.
– Vi gjorde fyra olika versioner av den här till fyra olika tidningar. Syftet är ett långsiktigt arbete med att förbättra bilden av McDonalds som arbetsgivare. De här annonserna är startskottet och kommer gå över året med flera återinföranden i just de här tidningarna, riktat mot specifika målgrupper. Vi vänder oss här till lite äldre personer, det kommer en annan del av kampanjen som vänder sig till en yngre målgrupp också, säger Fredrik Söderblom , projektledare på DDB Stockholm. Målet är en attitydförändring, att attrahera andra sökanden men också skapa stolthet internt – en viktig del i varumärkesbyggandet.

Uppdragsgivare: Raymond Mankowitz
Arbetsgrupp: Kjell Doktorow, ad, Lennart Claesson, ad, Stefan Gustafsson, copywriter, Pelle Josephson, projektledare, Fredrik Söderblom, produktionsledare, Paul Allan, fotograf, Rickard Dymling och Marie Wanberg, repro/original.Lista