Oktober 2006

Oktoberomgången av Månadens print blev den jämnaste någonsin. Hela 82 stycken kämpade och det skilde bara tolv poäng mellan första och tiondeplatsen. Cancerfonden tog hem vinsten med ett ynka poäng föra tvåorna.

Av: Maria Lindholm

Dela sidan:

Tio-i-topp oktober

1. Sjukdom/Cancerfonden
Waters Widgren/Team Cancerfonden
2. Ovanligt stor utförsäljning
Pause Ljud & Bild/Åkestam Holst
2. TDI
Volkswagen/DDB Stockholm
4. Ray
Canal Plus/Waters Widgren
5. Frukostmackan
McDonalds/DDB Sthlm
5. Japan
Langley Travel/Goss
7. Naturens spegel
Nationalmuseum/Fältman &
Malmén
8. Katten är tillbaka
Cloetta Fazer/DDB Sthlm
8. Höstkampanj
Delicato/Ogilvy
10. Klädkod Stockholm
NK/Lowe Brindfors

Se al la bidrag

Tio-i-topp 2006

1. Forsman & Bodenfors 85
2. Lowe Brindfors 54
3. Åkestam Holst 61
4. Saatchi & Saatchi 38
5. DDB Stockholm 36
6. Kin 25
7. Waters Widgren 23
8. Storåkers McCann 19
9. Goss 17
10. Garbergs 14
10. SWE 14

1 Rakt på sak om cancer

KUND: cancerfonden BYRÅ: waters widgren / team cancerfonden

Aldrig har det skilt så lite mellan placeringarna i toppen på Månadens print. Resultatet satte i gång en lång diskussion hos juryn om vilka bidrag som har gjort sig förtjänt av placeringarna och vilka som borde ha lyfts fram. Antingen ansågs bidragen vara ovanligt bra eller ovanligt medelmåttiga eftersom poängen blev så utspridda. Juryn talade också om att reklamare har en förkärlek att premiera textannonser före bildannonser för att smart text på något sätt är mer idé än snygga bilder. Förutom diskussioner om topp tre talades under mötet om alla bidrag på hela topplistan. Som de snygga godiskampanjerna för Cloetta Katten ("Kalles Kaviar-känsla och mycket snygg") och Delicato ("Ser jättegott ut och bra vinkel på idén även om rubrikerna kan vässas"). Canal Plus ansågs rolig på många nivåer för att man inte heller kan kolla vad det står i blindskriften.

McDonalds var lite för tillkämpad som idé, men funkade ändå även om man inte håller upp tidningarna precis som avsett. Langley var fin, likaså Nationalmuseets kampanj – bortsett från installationerna med småaffischer som man tyckte var töntig. NK på tiondeplatsen kunde inte juryn begripa om den var ironisk och rolig eller bara träig och supertråkig. Se alla bidrag i tävlingen på resume.se. Ettan knep sin placering med ett svettigt poäng före de två andraplatserna. Printen är en dagspressannons för Cancerfondens Rosa bandet-galan på TV 3 som arrangerades till förmån för bröstcancerforskning. Texten lyder: "I kväll utgår TV 3:s ordinarie program på grund av sjukdom. Rosa bandet-galan 20.00 på TV3." Avsändaren är Rosa Bandet och Cancerfonden.

650 000 tittare
– Annonsen gick samma dag som galan, den 31 oktober, i dagspress över hela landet. Jag tror det var över 650 000 tittare för galan, vilket är mycket höga siffror för TV 3, och de samlade in över 39 miljoner kronor som är 10 miljoner mer än året innan, säger Per Olholt på Waters Widgren.
– I år har vi gjort fem kampanjer för Cancerfonden, den nästa är en julkampanj som går tungt i dr, fortsätter han.

Uppdragsgivare: PG Persson och Magdalena Jansson
Arbetsgrupp: Patrick Waters ad, Jenny Serneholt ad, Johan Nilsson copywriter, Linda Börjesson copywriter, Per Olholt projektledare, Pernilla af Klintberg produktionsledare


2 sj-pastisch från volkswagen

KUND: volkswagen BYRÅ: ddb stockholm

DDB Stockholm gjorde en riktigt bra printomgång i oktober. Förutom den delade andraplatsen tog man också hem en delad femte- och åttondeplats för McDonalds respektive Cloetta. Annonsserien för Volkswagen Golf TDI fick högst poäng. Juryn berömde vinkeln, att faktiskt tydligt berätta hur mycket det kostar att åka i deras bil, snarare än snömos om bilmodellen "som en förlängning av ens personlighet" och liknande. Samtidigt frågade sig juryn hur de hade räknat ut kostnadssumman. Om det var delat på fem personer i bilen är det ett hemskt sätt att färdas på mellan Stockholm och Göteborg, oavsett pris.
– Nej det är delat på fyra personer, berättar

Stefan Gustafsson, copy på DDB.
– Bilreklam talar sällan om hur mycket det kostar att åka vilket är väldigt väsentligt. Att vi liknade reklamen med SJ:s är för att den är lätt att känna igen och alltid berättar hur mycket resorna kostar. Men bil är överlägset billigast, fortsätter han.

Ur miljöaspekt är SJ bättre, men dieselbilen TDI har enligt Stefan Gustafsson partikelfilter som tar bort upp till 35 procent av utsläppen plus att bilen är miljöklassad.

Uppdragsgivare: Åke Lundberg
Arbetsgrupp: Patrick Emt ad, Stefan Gustafsson copywriter, Shaun Russell projektledare/kundansvarig, Andreas Hallgren produktionsledare, Louise Carlsson originalare

3 ännu en fiffig pauselösning

KUND: pause ljud & bild BYRÅ: åkestam holst

Åkestam Holsts priskossa Pause Ljud & Bild har tagit hem travar med utmärkelser åt byrån. I Månadens print är de ständigt återkommande på pallen. Månadens andraplacering är tack vare en uppslagsannons i dagspress som liknar en liten radannons i jätteformat. Placeringen var givetvis mellan sidorna med de små vanliga radannonserna. Juryn var splittrad. Några tyckte att det var ännu en skarp och smart annonslösning inom Pauses koncept Ovanligt-någonting, som tunna, stora och så vidare. Andra tyckte att det var lite för simpel idé med att bara göra en stor annons. Kampanjens syfte var att inom kampanjkonceptet berätta om en stor sommarutförsäljning på Pause. Målgruppen är som vanligt "kräsna tv- och hifikunder" och annonseringen var i Dagens Nyheter.
– Förutom uppslaget smög vi också in småannonser bland de vanliga radannonserna, men med lite rolig copy som skulle få folk att hicka till lite. Sommaren är lågsäsong men Pause hade sin bästa sommarförsäljning någonsin, säger

Kenneth Adenskog, projektledare på Åkestam Holst.

Uppdragsgivare: Fredrik Hjelmquist
Arbetsgrupp: Johan Landin ad, Andreas Ullenius ad, Mark Ardelius copy, Anna Forsberg originalare, Kenneth Adenskog projektledare

Se alla bidragLista