September 2007

Doldisen Admire lurade storbyråerna på förstaplatsen denna omgång med sina rubriker. ”Guldäggsvinnare” från 80-talet tyckte juryn. God tvåa kom F&B:s Briskampanj, följd av ANR:s bättre begagnade-annonser för Myrorna.

Freddrik Hansson fredrik.hansson@resume.se

Dela sidan:

Resultat denna omgång

1 Lokala angelägenheter, Ortstidningar i Väst/Admire
2 Tusentals barn når inte fram, Tele 2 Bris/Forsman & Bodenfors
3 Myrornas konfektion, Myrorna/ANR BBDO
4 Jämställdhet, Folksam/ANR BBDO
5 De hemlösas telefonnummer, Göteborgs räddningsmission/Goss
6 Heminredning höst, Åhléns/King
7 Begränsad upplaga, NK/Lowe Brindfors
8 Zarah, Folkoperan/Lowe Brindfors
9 Vi vet var du bor, Hemglass/Volt
10 Läs GP i sommar, Göteborgs-Posten/Forsman & Bodenfors Se alla bidrag

Lokal angelägenhet

Uppdragsgivare: Andreas Boquist
Arbetsgrupp: Anna Feeney ad, Anna Ödin copywriter, Jonas van Reis projektledare

1 Lokal angelägenhet

Kund: Ortstidningar i Väst Byrå: Admire

Skrällen mottogs med glädjeyra och champangelöften på Admire. Den lilla Göteborgsbyrån slog hela Byrå-Sverige på fingrarna och tog med en hårsmån hem Månadens print-tävling.
– Det känns helt fantastiskt! Vi har jobbat med den här kunden i omkring ett år och varit ganska jordnära med våra annonser, den här gången försökte vi vara lite vassare och responsen har varit fantastisk, säger Anna Feeney, ad på Admire.
Genom att jämföra nyheter från rikstäckande tidningar med lokala nyheter vill man visa på lokaljournalistikens nödvändighet. Copy Anna Ödin har suttit otaliga timmar och letat både i rikstäckande medier och i de lokaltidningarna man annonserar för i jakten på lämpliga rubriker.
– Vi speglar dem mot varandra och då framstår riks­nyheten som ganska löjlig. Samtidigt vill vi inte ta för mycket ställning och säga att det är något fel på någon av rubrikerna, säger Anna Feeney.
Under de fyra veckor som kampanjen har gått har responsen varit mycket bra, både bland OTV:s (Ortstidningar i Väst) redaktioner och bland läsarna.
– Om det är något läsarna inte gillar så ringer de direkt, nu har de inte hört av sig alls så det är ju ett bra tecken, skrattar Anna Feeney.
Vad är det viktigaste när man marknadsför för lokalpress?
– Det ska vara professionellt och man ska visa att lokaltidningarna har riktiga nyheter, inte att Pelles cykel försvann. Det handlar om duktiga journalister som skildrar viktiga nyheter, säger Anna Feeney.


Tusentals når inte fram

Uppdragsgivare: Lena Andersson och Marie S Dahl
Arbetsgrupp: Erik Sollenberg kundansvarig, Jerk Zander projektledare, Linda Tiderman produktionsledare, Andreas Malm ad, Martin Ringqvist copy,
Lars Johansson formgivare, Marcus Ohlsson fotograf, Factory repro/original

2 Tusentals når inte fram

Kund: Tele 2/Bris Byrå: Forsman & Bodenfors

Bris och Tele 2:s senaste kampanj har väckt stor uppståndelse och fått massor av respons. Bris har fått ta emot många samtal från barn och unga som känner igen sig.
– Jag hoppas det ger en rättvisande bild av hur barn i den här situationen känner sig, all respons verkar tyda på det, säger Martin Ringqvist, copy på F&B.
Kampanjen är ett samarbete mellan Tele 2 och Bris. Bris har tidigare haft en lättsammare ton i sina kampanjer och juryn reagerade på den kontrast som uppstod. Men Martin Ringqvist tycker inte det är skrämselpropaganda och att för många väjer för jobbiga frågor.
– Jag tycker inte vi klampat över gränsen.
Är det här startskottet för en ny sorts Brisreklam?
– Ja. Vi kommer att sticka ut mer och göra vassare kampanjen, profilera oss tydligare, säger Johnni Nordström, marknadsansvarig på Bris.

Myrorna konfektion

Uppdragsgivare: Lars Beijer
Arbetsgrupp: Marita Kuntonen ad, Håkan Larsson copywriter, Charlotta Warnhammar projektledare, Therese Weibull produktionsledare, Jeanette Ashman original

3 Myrorna konfektion

Kund: Myrorna Byrå: ANR BBDO

- Det är viktigt att man lever som man lär, i det här fallet innebär det att återanvända saker. Vi lånar annonser från svunna tider. Reklamen får ett mervärde, säger Håkan Larsson copy på ANR.
Genom att återanvända gamla annonser har produktionskostnaderna också minimerats. Myrorna har haft stora ambitioner med sin marknadsföring men har inte riktigt haft budgeten att göra dem till verklighet tidigare. Konceptet går under namnet ”En gång till”.
– Vi har bland annat använt oss av varumärken som inte finns längre, exempelvis Martinette, en byxa från 70-talet. De var en av de större annonsörerna i Sverige på den tiden och nu finns de inte längre. Vi väcker liv i saker och det känns jäkligt kul. Det blir ett slags tidsdokument, säger Håkan Larsson.
Kampanjen har bland annat synts i populärpress och fick redan i somras en utmärkelse i DN:s reklamtävling där man kom tvåa.

Se alla bidragLista