September 2010

Varumärkesskyddade eldsflammor. På svart bakgrund. Med copyn: ”The best way to prepare food since 100 000 BC.” Burger Kings enkla, smarta ­annons av Göteborgsbyrån Shout vann juryns ­bifall denna omgång av print.

Tero Marjamäki

Dela sidan:

1 Fire

Kund: Burger King Byrå: Shout Advertising

Det var för över sju år sedan som Shout började att arbeta med hamburgerkedjan Burger King i Skandinavien, ett samarbete som har inneburit flera uppmärksammade kampanjer. Den ”heta” annonsen som har gått under sommaren och hösten, var även inskickad till Cannes Lions, men nådde inte igenom bruset där.
– I just den här kampanjen handlade det om att stärka Burger Kings varumärke, och differentiera sig mot huvudkonkurrenter som Max och McDonald’s i Sverige, där Burger King grillar hamburgarna med an konkurrenterna steker sina, säger Albin Larsson, ad på Shout.

Ni gör reklam för en hamburger­kedja, men utan att visa en enda hamburgare.
– Ja, det här var en ren varu­märkesbyggande kampanj. Vi gör ofta också produktspecifika kampanjer mer rakt på , med en eller flera hamburgare i centrum, men här var det mer att skapa en känsla av vad Burger King står för. Där elden får agera metafor för grillning.

Hur ofta äter du själv på Burger King?

– Oj, det blir ganska ofta, och jag äter alltid där när nya hamburgare och produkter ska presenteras, säger Albin Larsson.

Vari ligger den största utmaningen att göra reklam för Burger King?
– De har en tydlig USP (unique selling point) i att de är de enda som grillar sina hamburgare, vilket också gör att smaken skiljer ut sig, och det går att ta ut i kommunikation och lyfta fram på många olika bra sätt.
– Vi har ett större varumärkesarbete som har påbörjats med att lyfta fram grundvärdena i Burger King, och den här annonsen är tänkt som en del i det större konceptet.

Stefan Gustafsson, projektledare på Shout för Burger King:
– Burger King har ännu i Sverige en lite utmanarposition, där man är lite en vuxen rebell. Vilket också är en tacksam position att arbeta ifrån kommunikationsmässigt.
– De är en rolig och ­modig kund som vågar sticka ut ­hakan lite i sin kommunikation.

Så tyckte juryn

Albin Wendel, Eight:
– Den här annonsen står verkligen på egna ben. Jag tycker att Burger King är väldigt ”svajigt” som varu­märke, men den här annonsen visar ett gott självförtroende, och tanken är större än bara den här annonsen. Detta skulle kunna vara början på ett nytt BK. Om Burger King alltid visade det här självförtroendet skulle grillat utan tvekan bli det goda alternativet.

Heikki Lampinen, DN:
– Det enda vapnet som BK har mot McDonald’s är just grillat. De av BK varumärkesskyddade lågorna lyser upp det annars rätt så svaga starfältet i denna omgång.

Jenny Berg, Ruth:

– En klassisk, ganska tidlös print. Elden känns verkligen Burger King så de har lyckats att göra ”urelden” till en eld man grillar hamburgare i.

Tommy Filipowicz, (suppl) Klirr:

– Jag har hört det hundratusen gånger förut. Burger King grillar hamburgarna. På det här sättet vill jag gärna höra det hundratusen gånger till. Det här inte bara ”eld™”. Det är också patenterat engagerande och varumärkesbyggande reklam.

Patrik Spång, Jerlov:

– Den här hade inte McDonald’s kunnat göra. Och det kanske är det viktigaste.

Mats Utberg, The Teem:

– Snyggt, enkelt och småsmart, men trots bildlösningen hettar det aldrig till. Dålig research: vetenskapen anser att vi har lagat mat över eld i 800 000 år, inte i 102 000 år. Fakta som hade gjort annonsen snäppet bättre.

Fakta

Uppdragsgivare: Martin Persson
Arbetsgrupp: Johan Nathell copy, Albin Larsson ad, Johanna Levin final art, Jeanette Åberg produktionsledare och Stefan Gustafsson projektledare


2 Närskjutet viltkött

Kund: Hunt Byrå: Jung von Matt

Horribelt osmakligt, eller nytänkande och uppseendeväckande?
Åsikterna kring Jung von Matts råa annons för Hunt gick isär i juryrummet, och går också isär på nätet där annonsen just nu sprids.
– Det har varit väldiga ­reaktioner, både positiva och negativa. Bland det negativa lyfts det fram att det främst är osmakligt med blod och att den känns otrevlig. Bland det positiva att det är skönt med en annons som visar hur det verkligen är, i stället för att förfina verkligheten, säger Jacob von Corswant, ad på Jung von Matt.

Annonsen gick som uppslag i Teknikens Värld och har som syfte att visa att jaktbutiken Hunt på Kungsholmen som första jaktbutik har börjat sälja viltkött och att det kommer från olika jaktmarker strax utanför Stockholm och transporteras till butiken på lämpligt sätt.
– Det har varit, och är ständigt, debatt kring jakt, och vi visste väl också att den här lösningen skulle skapa en del rabalder, men förhoppningsvis blir det en stor succé med kött i jaktbutiken, och att det här kan bidra till det.

Byrån är nu inne på sitt tredje år i samarbetet med Hunt, och har sedan starten gjort en hel del uppmärksammade lösningar. År 2009 vann man bland annat silver- ägg med annonser där man drev med stockholmare och Stockholmsmiljö, kopplat till jakt.
– Vi kommer att fortsätta göra fler saker för Hunt, och har en hel del på gång.

Hade ni någon tanke att göra ­annonsen, på riktigt så att säga?
– Nä, det hade vi egentligen aldrig, det hade blivit för makabert, säger Jacob von Corswant.

Så tyckte juryn

Albin Wendel, Eight:
– Inte en av mina favoriter under månaden, men en snygg annons som säkert fungerar bra. Personligen hade jag tyckt att annonsen hade varit oerhört mycket bättre utan stortavlan som förklarar budskapet lite väl tydligt. Hade blivit en snyggare bild och en mer engagerande kommunikation. Och det är också lite tråkigt med ett medium som kommenterar ett annat medium på det sättet.

Heikki Lampinen, DN:
– Den fina jaktbutiken Wildforss – etablerad år 1729 – får se upp för denna utmanare. Hunt har förstått att humor har plats även i de allra mest konservativa kretsarna.

Mats Utberg, The Teem:

– Pluspoäng för målgruppsanpassat blod och en lösning som retade några i juryn = berör. Minus för att göra en annons om en annan annons (stortavla), som dessutom är fejkad.

Jenny Berg, Ruth:
– Det här är rätt makabert men det är okej för Hunt tycker jag. Jakt är lite brutalt. För till exempel NK saluhalls viltkött hade det inte alls blivit bra utan mest äckligt.

Tommy Filipowicz, (suppl) Klirr:
– Jag är inte så säker på vad den här annonsen försöker berätta. Däremot är jag övertygad om att Hunt, med den här attityden kommer att nå sitt mål med att bli stockholmarnas jaktaffär.

Patrik Spång, Jerlov:
– En spännande utomhusenhet. Men detta var ju printklassen. Det här bidraget diskuterades grundligt. Makabert? Bra grundidé? En utomhusenhet i tidningen? Ja, ja, ja.

Fakta

Uppdragsgivare: Gustaf Kukacka
Arbetsgrupp: Sven Prim fotograf, Jacob von Corswant ad, Petter Dixelius copywriter, Calle Cassel final art, Jan Tallroth projektledare, Filippa Rudin produktionsledare.


3 Flygplan!

Kund: Tekniska museet Byrå: Ruth

Reklambyrån Ruths annons ”Flygplan!”, som kan ses som en uppföljning på den hyllade ”Einstein”-kampanjen för Tekniska museet, kommer på tredjeplats i Månadens print.

”Flygplan!” är en utställning på Tekniska museet och kommunikationen riktade sig till ”alla små genier” via deras föräldrar. I annonsen valde man att illustrera den intuitiva fascination som små barn känner inför flygplan i stället för att visa flygplanen.
– Här valde vi att fokusera på barns fascination för flygplan, vilket är en av de första sakerna som små barn upptäcker, och då pekar på, vilket vi fångat i annonsen, säger Per Forssberg copywriter på Ruth.

Byrån har jobbat ihop med Tekniska museet i närmare två år. Till denna annons hade man flera idéer, men fastnade för just barns fascination för flygplan. Man provade att fota händer från olika åldergrupper och fastnade för den som sedermera gick i tryck.
– ”Flygplan” är ofta ett av de ord som barn säger först i sitt liv, och de flesta är också helt begeistrade över flygplan, vilket var kul att bygga på och som också tilltalar och är igenkännande för föräldrar, säger Per Forssberg.

I somras firade svenskt flyg 100 år, vilket uppmärksammades runtom i landet. Tekniska museet uppmärksammade detta i utställningen ”Flygplan”, och nyrenoverade också flygplanet Blériot XI som flög på samma plats under Stockholms flygfestival. Annonsen gick förutom i print, även på utomhustavlor och i bussar.

Albin Wendel, Eight:
– En söt annons med en bra analys för att locka till sig alla föräldrar till små tekniknördar. Tanken är ju väldigt rakt på och man känner igen beteendet och det fungerar säkert väldigt bra.

Heikki Lampinen, DN:
– Det går supersnabbt att förstå budskapet. Avskalat och smart.

Mats Utberg, The Teem:
– Cleant, lite gulligt. Men får barnvagnsungar ut något av utställning­en? Och borde det inte
stå ”FJYGPAN” i rubriken? Underrubriken leder också tanken fel, bättre som en byline vid logon.

Tommy Filipowicz, (suppl) Klirr:
– Föräldrar får på ett sympatiskt sätt återigen bekräftat att Teknis­ka museet är alla små geniers favoritställe.

Patrik Spång, Jerlov:
– Ibland är risken att man förenk­lar en idé till döds. Att det inte finns något kvar för betraktaren att klura ut. Den här är farligt nära. Men räddas av att det är en varm skildring av ett barns reaktion på flygmaskiner. Söt.

Fakta

Uppdragsgivare: Ulrika Forsberg
Arbetsgrupp: Jenny Berg ad, Per Forssberg copy, Amanda Berm­heden produktionsledare, Mattias Brandt projektledare, Camilla Berg original, Magnus Welander grafisk form, Erik Lindvall foto

Se alla bidrag här

Se alla bidrag härLista

1. Fire, Burger King/SwedBurger Shout Advertising
2. Närskjutet viltkött, Hunt Jung von Matt
3. Flygplan!, Tekniska museet Ruth
4. Politik är mer än plånboksfrågor, Miljöpartiet Locomotiv
5. Copy också, Spenat Spenat
6. Fejkade bytesannonser, Piratförlaget Welcom
7. I allra sista minuten-resor, Ticket Jung von Matt
8. Franska original, Renault Försäkring Jerlov
9. Flyktingbarn, Göteborgs Räddningsmission Goss