Juni-september 2014

CP+B som etta och dubbelt upp med DDB som tvåa och trea. Så gick det när juryn i Månadens utomhus valde ut de bästa kampanjerna under sommarmånaderna.

Fredrik Thambert

1 Xperia Competition ChargerKund: Sony Mobile Byrå: CP+BI Sverige är Sony en underdog på mobilmarknaden efter Apple och Samsung. Med andra ord gäller det att gå på offensiven och sno åt sig marknadsandelar. Men i stället för att göra det med aggressivitet jobbar de med bjussighet och glimten i ögat.
Kampanjen som vinner sommar­omgången handlar om att marknadsföra den nya modellens överläg sna batteritid. Men inte bara genom att basunera ut. Under devisen "Med två dagars batteritid delar vi gärna med oss" satte de upp en antal mobilladdare i anslutning till utomhustavlorna där människor kunde ladda sina telefoner från konkurrenterna. Dessutom tog de över en t-banevagn där resen ärerna kunde fylla på batterierna och samtidigt bli måltavlor för budskapet.

– Den övergripande strategin är något vi kallar "friendly aggressive". Man är lite bjussig och ger något tillbaka. Med glimten i ögat berättar vi att vi är bättre, säger Jimmy Hellkvist, copy på CP+B som har gjort kampanjen.

Att arbeta utifrån ett utmanarperspektiv kräver att man tänker annorlunda, menar han.
– Vi erkänner att vi inte är störst, men i stället kan vi vara schysta och ge något som människor uppskattar.
Exakt hur kampanjen mottogs kan inte Jimmy Hellkvist svara på. De gjorde till exempel inga mätningar på hur många som passade på att ladda sina telefoner medan de väntade på bussen. Däremot kunde de se hur laddningsstationerna fick glada tillrop i sociala medier under kampanjperioden.

– Vi har kollat runt på Instagram och andra ställen vad folk har postat. De tycker att det är en smart idé och reklam som man faktiskt har nytta av.

Så tyckte jurynÅsa Klarén, Ord&Bild:
Inte min favorit i den här omgången, men en generös idé på helt rätt plats. Hade enligt mig behövt en starkare form för att nå igenom.

Emelie Lenning, DDB (suppl.):
Den här enheten är ett enkelt bevis på att konkurrenternas telefoner är sämre. Ändå är den omtänksam och vill samtidigt bara hjälpa till. Lite som en varm filt i batteriland.

Marie Swahn, Valentin & Byhr:
Den här enheten är ett enkelt bevis på att konkurrenternas telefoner är sämre. Ändå är den omtänksam och vill samtidigt bara hjälpa till. Lite som en varm filt i batteriland.

Petter Ödeen, Garbergs:
Rolig tanke men lite synd att formen inte fick fram den bättre.

Frida Everling, Le Bureau (suppl.):
Rolig idé, gillar att man rör sig utanför annonstavlans 2D-format och delar med sig av sin produkts fördelar till målgruppen.
Man skulle dock kunna ha tagit ut svängarna i formen lite mer.

Jörgen Berglund, Volt:
Mäktigt att en helt "vanlig" utbudare lyckas göra verklig skillnad och lösa konsumenters vanligaste problem. Värdig vinnare!

FaktaArbetsgrupp: Tobias Carlson & Jonas Wittenmark kreatörer, Jimmy Hellkvist copy, Jakob Eriksson ad, Sara Storm & Per Westerlund final art, Stefan Blomqvist 3D, Cecilia Steenberg Forsberg client service director, Karin Branmark projektledare, Line Eriksson produktionsledare


2 En sport i sigKund: Svenska Spel Byrå: DDBI samband med Fotbolls-VM i somras lanserade Oddset sitt nya kommunikationskoncept som sätter spelarna i centrum. En del av den stora kampanjen syntes på reklamtavlorna som sitter vid rulltrapporna i tunnelbanan. Där gjorde de skräddarsydda affischer som förbipasserande kunde läsa som en följetong. Meningen med dem är att visa hur mycket kunskap som krävs för att bli en bra tippare.
– Rulltrapporna var en bra yta för att ta ut retoriken där vi hela tiden lyfter fram olika fakta som går emot varandra. Man kan alltid gräva djupare och grotta ned sig för att få en hint om hur matcherna ska sluta, säger Daniel Vaccino, copy på DDB.

I det här fallet fick alltså idén styra medievalet.
– I alla taktiska enheter pratade vi om"å ena sidan, å andra sidan". Då kom vi på att det hade varit schyst med en hel rulltrappa för det, och därför köpte vi dem specifikt, säger Daniel Vaccino.

Alla annonser bygger på fakta som hämtas direkt från Oddsets egen databas. Genom att bearbeta den kunde de hitta intressanta motsägelser som sedan kunde formuleras på ett slagkraftigt sätt. Daniel Vaccino glädjer sig över att utomhus-juryn gillade slutresultatet. Särskilt med tanke på att det var byråns första kampanj för varumärket.

– Det var lite ångestladdat att börja jobba med Oddset eftersom de har gjort väldigt mycket bra reklam tidigare. Det är ett klassiskt konto att ta vid, så känns gött med en andraplats i Månadens. Det är ju en bra start i alla fall.

Det är ltie oldschool, men kampanjen som helhet var väldigt digital och mbilen var viktigt. Vi ville ha känslan av en klassik lanseringkampanj, här är oddset och vi är tillbaka. Då skulle utomhus och tradiotnella ytor passa.. något nytt som kommer.

Det var roligt och svårt. Jag gjorde det ihop med en diktig planer som heter gustav, vi tog fram en massa roliga fakta, och utifrån det skrev vi intressanta motsägelser. Statisken på oddsets hemsida, saker som tar ut varandra på ett kul sätt. Planningarbete som blir rubriker.

Man försöker sticka ut från de andra som kör en minorty-report-aktig värld. Vi har förskt komma med en ny paketering som vi ska fortsätta med.


Så tyckte juryn
Åsa Klarén, Ord&Bild:
Utnyttjar mediet på ett smart sätt, när analogt blir rörligt. Fungerar både som en påminnare och som ett hommage till kunderna.

Marie Swahn, Valentin & Byhr:
Ja! Skön copy och roliga tankar som får en extra dimension då de är placerade i rulltrappan.

Petter Ödeen, Garbergs:
Snygg gestaltning av spelarna tänker.

Frida Everling, Le Bureau (suppl.):
En idé som utnyttjar medietformatet "annonstavlor i rulltrappa" bra och som även skapar igenkänning i resonemangen hos Oddset-spelaren.

Jörgen Berglund, Volt:
Bra, snackig & sportig rulltrapps-copy som sätter ord på tankar.

FaktaArbetsgrupp: Pelle Josephson projektledare,
Tina Munck produktionsledare, Mikael Norberg grafisk formgivare, Lisa Vaccino & Joakim Khoury ad, Daniel Vaccino copy
3 McMedeltidenKund: McDonald’s Byrå: DDBUnder sommarens medeltidsvecka i Visby ville McDonald's göra specialanpassad reklam för de många besökarna. Resultatet blev utomhusannonser som marknadsför kedjans mat på ett sätt som medeltidsmänniskor skulle kunna förstå. Exempelvis "Skåden kött mellan tvenne bröd", och så "I'm worshipin' it" istället för "I'm lovin' it".

– Medeltidsveckan är ju en stor händelse som drar tusentals besökare, vilket givetvis är något McDonald´s vill slå mynt av. Samtidigt är det svårt att hävda McDonald´s har en naturlig roll i ett medeltidssammanhang. Så för att kunna påminna om McDonald´s existens på ett vettigt sätt behövde vi anpassa kommunikationen. Lösningen blev att berätta om McDonald´s mat på samma sätt som man skulle gjort för en människa på 1300-talet, säger Olle Langseth, copywriter på DDB som ligger bakom kampanjen.

Gav den någon effekt?
– Den hade stor effekt! Försäljningen ökade markant jämfört med Medeltidsveckan förra året.

Var den rolig att göra?

– Ja, det är klart att det är kul att berätta för en 1300-talsmänniska vad hamburgare och pommes frites är.

Hur intresserad är du själv av medeltiden?

– Medeltiden är ju den kanske töntigaste tidsepoken, men jag står ändå för att jag gillar medeltiden! Särskilt språket som var krasst och strängt på ett bra sätt.

Så tyckte jurynÅsa Klarén, Ord&Bild:
Småcharmig idé som leker med ett budskap och en form som alla känner igen. Gillar utomhustavlor som kommenterar platsen och tidpunkten.

Marie Swahn, Valentin & Byhr:
McDonalds har uppenbarligen inga problem med att byta kläder när man pratar med hungriga medeltidsvurmare, bra gjort. Dessutom är det klyftigt att flirta med dem man talar till, speciellt om man inte tillfälligt kan ändra på produkten.

Petter Ödeen, Garbergs:
Riktigt bra klassisk affischering.

Frida Everling, Le Bureau (suppl.):
Kul att McDonalds är med och "lajvar" under Medeltidsveckan. Gillar att de gör saker så lokalt. Roligt med nördig kommunikation till nördig målgrupp.

Jörgen Berglund, Volt:
I'm worshipin' it!

 

FaktaArbetsgrupp: Tove Langseth ad, Olle Langseth copy, Tor Westerlund grafisk formgivare, Hanna Anesäter projektledare, Johan Anstérus & Johan Bylund produktionsledare, Fredrik Simonsson Art Director

 


Petter Ödeen är cd på Garbergs
        Konsten att hålla sig innanför ramen
Så var det dags igen! Denna omgång av Månadens utomhus bjöd på det bredaste startfältet hittills i år. Det gjorde att fler favoriter än vanligt var med i slutomgången, så vinnaren var långt ifrån självklar. Diskussionen om var skiljelinjen egentligen går mellan vad som får kallas utomhus respektive event, var som alltid närvarande. Den fick väl tyvärr inget exakt svar den här gången heller. Men det är ju alltid intressant att prata om. Ska det spela någon roll för bedömningen eller inte? Ja, om vi är satta att bedöma vilken kampanj som utnyttjar mediet bäst måste vi reda ut det.
Det är svårare, och därmed en större bedrift, att skapa något intressant när man begränsar sig, genom att hålla sig innanför reklamtavlans ram. Då är man tvungen att skapa uppmärksamhet bara genom att arbeta med grafisk form och ord. Något som, till min glädje, flera av de topplacerade kampanjerna förtjänstfullt har lyckats med. Jag hoppas detta är ett tecken på att vi i framtiden får se fler kampanjer som utnyttjar mediet fullt ut. Som gör att frågan "Såg du den där reklamkampanjen på stan?" blir betydligt vanligare än den är nu.

Petter Ödeen är cd på Garbergs


Lista

1. Xperia Competition charger, Sont Mobile, CP+B
2. En sport i sig, Svenska Spel, DDB
3. McMedeltiden, McDonalds Sverige, DDB
4. Skoltoaletten Almedalen, Almega, YouMe Agency
5. Hamburgare eller korvhamburgare?, Sibylla, Volt
6. Almedalsveckan, Tele2 Business, Forsman & Bodenfors
7. Play in the shade, Cancerfonden, Volontaire
8. Hej Filippa!, Socialdemokraterna, Inhouse
9. Höstens drömscenario, NK, Garbergs
10. Ett hållbart Malmö, Malmö Stad, Wonderleap & Eight

Jury


Hampus Mattsson


Timo OrreÅsa Klarén


Anna Kask


Gustaf Dahlbeck


Marie Swahn


Jörgen BerglundAnna Romson
 
Gorm Boberg
 
Lisa Granberg