Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

A Non Smoking Generation firar 40 år med ny hyllningsfilm

Publicerad: 4 december 2019, 08:39

A Non Smoking Generation firar framgångar och lyfter utmaningar framöver i den nya filmen ”Den sista striden”.

Foto: A Non Smoking Generation

A Non Smoking Generation har funnits i 40 år. I den nya animerade filmen ”Den sista striden” uppmärksammas organisationens framgångar sedan starten 1979, men även de utmaningar som organisationen menar kvarstår på grund av tobaksindustrin.


Ämnen i artikeln:

A non smoking generationKampanj

När A Non Smoking Generation startade var rökning en naturlig del av samhället och cigaretter var en statussymbol. 1979 gick organisationen in för att förändra attityder och normer kring tobak, och sedan dess har man genom utbildning och opinionsbildning påverkat politiker att stifta lagar som minskar tillgång och efterfrågan på tobak. 

För att fira 40-årsjubileet lanserar A Non Smoking Generation filmen ”Den sista striden” (se nedan), som uppmärksammar organisationens framgångar. Men den adresserar också de utmaningar som organisationen menar kvarstår på grund av tobaksindustrin, som just nu jobbar med produktutveckling för att säkerställa att de har kunder även i framtiden. 

Enligt A Non Smoking Generation marknadsförs nya nikotinprodukter som tobaksfria för att kringgå tobakslagen och godisliknande smaker och design lockar barn att testa. Resultatet av dessa strategier är att fler än var tredje ungdom använder tobak under sin skoltid.

– Explosionen av nya tobaksprodukter är ett kvitto på att det tobaksförebyggande arbetet har fungerat. Tyvärr är vi nu i viss mån tillbaka på ruta ett med bristande kunskap och liten eller obefintlig reglering av e-cigaretter och vitt snus. Industrin tillåts återigen rikta sin reklam direkt till barn och unga i sociala medier och dela ut gratis smakprover på festivaler och events. Förbudet mot tobaksreklam måste omfatta alla nikotinprodukter som inte är godkända läkemedel. Nikotin framställs av tobak, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation, i ett pressmeddelande. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.