söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

AKQA lyfter fram HBTQ-flyktingar för West Pride: ”Det som borde vara en självklarhet är förenat med livsfara”

Publicerad: 13 juni 2022, 11:38

Foto: AKQA

När ”Nour” sökte asyl i Sverige berättade han att hans sexuella läggning var förenat med livsfara i hemlandet. Men han fick avslag, eftersom han haft för få sexpartners. Tillsammans med West Pride gör AKQA en kampanj för att uppmärksamma absurditeten – och hjälpa HBTQ-flyktingar att få stanna kvar. ”Vi hoppas att det kanske inspirerar fler byråer att engagera sig”, säger David Wedebrant, AKQA.

Ämnen i artikeln:

PrideAKQANyheter

Alicia Price

alicia.price@resume.se


En del av de flyktingar som söker asyl i Sverige gör det på grund av sin sexuella läggning eller sin könsidentitet. I vissa länder är avvikelse från heteronormen det samma som en dödsdom, och därför kommer många flyktingar in i Sverige efter att ha dolt sin identitet hela livet. Men för att beviljas asyl måste man bevisa skyddsbehov, alltså bevisa sin sexuella läggning eller könsidentitet. Tidningen QX har bland annat pratat med 40-åriga Abel, som flytt från Nigeria efter att hans pojkvän mördats. Han är bara en av många som berättat för Migrationsverket om hotet de ställs inför i hemlandet på grund av sin läggning, men som ändå hotas av utvisning från Sverige.

Tillsammans med West Pride har AKQA skapat en kampanj för att uppmärksamma detta. Arbetet har gjorts pro bono och kommer synas brett både digitalt, i traditionella medier, OOH, i debattartiklar och intervjuer. Dessutom kommer man lämna över namninsamlingar till ministrar, och på webben kan man ta del av sex ambassadörers berättelser om varför de tvingats fly sina hemland.

– Där jag kommer ifrån är homosexualitet ett brott. Eftersom det är ett islamiskt land kan man helt enkelt inte vara gay. Men när Migrationsverket tittar på mig vill de att jag ska åka tillbaka ändå. Det spelar ingen roll att jag känner mig hotad. (...) Jag vill vara en människa. Jag vill inte leva i ett samhälle som inte tolererar vem jag är. Jag vill hitta någon som älskar mig, jag vill leva med den personen och skapa en familj. Det här är vad jag drömmer om, berättar ”Nour”, en av de sex flyktingar som kampanjen kretsar kring.

Han är en av många som lever i ovisshet, eftersom de behöver bevisa sin sexualitet för att få asyl i Sverige. Men projektet vill inte bara uppmärksamma frågan i stort. För att göra det svårare för Migrationsverket att ifrågasätta deras livshistorier, blir flyktingarna nu en officiellt en del av West Prides organisation, i rollerna som Ambassadors of Pride.

Deras anonymiserade ansikten kommer bland annat kommer synas på utomhusytor runtom i Sverige, i sociala medier och på West Pride 13-19:e juni. 

Situationen är, enligt AKQA, mer akut än när arbetet med kampanjen påbörjades eftersom en av ambassadörerna i kampanjen - ”Nour” - fått avslag på sin asylansökan. Anledningen var att han haft för få sexpartners för att räknas som gay.

– Att låta en godtycklig process avgöra om HBTQ-flyktingar får asyl eller inte är inhumant. Alldeles för många skickas felaktigt tillbaka till en livstid av förföljelse, fängelse eller död. Vi måste stoppa detta nu, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef för West Pride.

West Pride jobbar också med advokater för att erbjuda gratis juridisk rådgivning för de asylsökande, som även får stärkande certifikat att ta med sig till Migrationsverket.

Arbetet har som sagt skett pro bono, och hela teamet bakom kampanjen har blivit djupt engagerade i frågan. AKQA har sedan tidigare jobbat med West Pride.

– Vi har haft äran att jobba med West Pride över en längre tid, och när demokrati sattes som årets festivaltema ville vi tillsammans stå upp för allas rätt att vara och älska vem de vill. Det som borde vara en självklarhet är för HBTQ-flyktingar förenat med livsfara, och när samarbetande jurister och organisationer gav oss inblick i asylprocessen, blev det tydligt att förändring måste till, kommenterar Sebastian Regfeldt, senior creative.

Nu hoppas de på att kunna väcka uppmärksamhet för frågan och se till att de sex ambassadörerna får stanna. 

– Vi vill även uppmana alla att skriva på namninsamlingen som ska lämnas över till migrationsminister Anders Ygeman på Världsflyktingdagen 20:e juni.

David Wedebrant, managing director på AKQA, uppmanar alla i branschen att ta sig an fler CSR-projekt, alltså projekt där företag tar ansvar för samhällsförbättring.

– Alla som jobbar hos oss har en önskan om att lämna världen i bättre skick än vi hittade den, så vi hoppas att arbetet med West Pride kanske inspirerar fler byråer att engagera sig i CSR-projekt, och att vi som bransch därmed kan göra mer gott tillsammans.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev