Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Allsvenska fotbollstjärnorna möts i digitalt derby – ska öka föräldrars engagemang i gaming

Publicerad: 13 oktober 2022, 08:38

Göteborgsklubbarna IFK Göteborg och BK Häcken möter varandra på en helt ny arena i ett initiativ från Länsförsäkringar. För att öka föräldrars engagemang i sina barns gaming kommer klubbarna spela Sveriges första digitala derby i Fifa.

Ämnen i artikeln:

NyheterKampanjIFK GöteborgBK HäckenLänsförsäkringarStendahlsGaming

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Fotbollsspelet Fifa har varit en favorit i flera år. Nu bjuder Länsförsäkringar Göteborg & Bohuslän in fotbollsklubbarna IFK Göteborg och BK Häcken att spela sig själva på en digital spelplan. Matchen kommer kommenteras och sändas på Twitch.

– 9 av 10 unga spelar, men få vuxna är särskilt insatta i spelvärlden. Det behöver ändras. När de allsvenska spelarna nu möts på den digitala arenan som en del vuxna inte har koll på, blir det en härlig mix mellan klassisk livefotboll och gaming som unga och vuxna kan följa tillsammans, säger Lisa Bragée, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Göteborg & Bohuslän.

För att få ihop kampanjen har det krävts en hel del avancerad teknik, och Lisa Bragée tror att spelarna kommer behöva ställa om för att komma till sin rätt digitalt.

– Det blir nog nästan lika svettigt som de här grabbarna är vana vid på planen, säger hon.

Göteborgskaptenen Marcus Berg tror det kommer bli en tuff match.

– Det är klart det kommer bli lite hets, vi vill ju vinna. Och jag gillar glidtacklingsknappen. När man pratar om tv-spel så är allihop världsbäst, så det blir kul att se. Men det kommer vara viktigt att täcka ytor och försöka läsa spelet, säger han i pressmeddelandet.

Häckens lagkapten, Erik Friberg, har själv en e-sportare i släkten. Hans kusin, Adam Friberg, är nämligen en av Sveriges bästa Counter Strike-spelare.

– Adam har väntat på att jag ska börja spela en ”riktig” sport. Så han kommer så klart kolla. Det är min styrka, jag har ett proffs i släkten, så någonstans finns det ju kvalitet i blodet. Det blir nog viktigt att vara uppmärksam på hur Jeremejeff beter sig tidigt i matchen. Han har ju gjort några mål i allsvenskan, men dessa är helt andra förutsättningar. Snabbhet är viktigt, så Sadiq bör vara bra. Sen kommer det som vanligt att bli viktigt att få bort Berg ur matchen, säger Erik Friberg.

För att se till att både inbitna fotbollsfans och gamers känner sig hemma ramas matchen in av expertkommentatorerna Vicki Blommé, som vanligtvis syns i rutan på C More, och Sveriges största Fifa-streamer Olle McDulle. Matchen kommer streamas på Twitch och vara gratis att titta på.

– Nu uppmanar vi alla föräldrar att visa sitt engagemang och följa med in i de ungas digitala värld. Vi tror att alla mår bra av att känna att ens intresse tas på allvar, oavsett vad det är, säger Lisa Bragée.

Framför allt vill Länsförsäkringar lyfta vikten av att engagera sig i sitt barns spelande och på så sätt jobba för att stärka barns psykiska hälsa. Gaming är ett av de största intressena bland barn och unga i dag, och Länsförsäkringar har tidigare jobbat med digitala trygghetsvärdar och sponsrar även Länförsäkringar E-sport Arena i Partille, där matchen kommer spelas. Kampanjidén är framtagen av Stendahls.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev