Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Apotek hjärtat satsar på flerspråkig information om coronaviruset och andra åkommor

Publicerad: 3 april 2020, 11:47

Lexikonet ”Uppslagsvärk” ska underlätta för de som inte talar flytande svenska att förklara sina besvär så att de kan få rätt hjälp.


Ämnen i artikeln:

Apotek Hjärtat

Flera medier har de senaste veckorna rapporterat om att information om coronaviruset och vad man kan göra för att minska spridningen har haft svårt att nå fram till den del av befolkningen som inte talar svenska. I förra veckans Agenda lyfte bland andra Jiloan Mohamed, styrelseledamot i svensk-somaliska läkarföreningen, att informationen från myndighetshåll inte varit tillräckligt tydlig. Gruppen svensk-somalier är överrepresenterade i coronastatistiken.

– Vad betyder det att man ska värna sina äldre? Hos oss betyder det kanske att ”ta hand om sina äldre, vara där för dem”. Hur kan man då skydda dem? Det blir väldigt svårt. Då kanske man behöver förtydliga mer, berättade hon.

För att underlätta för de med svaga svenskakunskaper släpper Apotek Hjärtat i samarbete med Wenderfalck nu lexikonet ”Uppslagsvärk”. Lexikonet inleds med information om coronaviruset covid-19 men innehåller därutöver information och översättning om vanliga åkommor som magont, förkylning och allergi.

– För oss som apotekskedja är det oerhört viktigt att bidra till en bättre hälsa för alla våra kunder. Det personliga bemötandet är en viktig del i detta och tanken med lexikonet är att minska oro och skapa möjlighet till träffsäker rådgivning för fler, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Hittills finns ”Upplagsvärk” på pashto, somaliska, arabiska och dari men Apotek Hjärtat har som ambition att det inom kort ska finnas tillgängligt på fler språk än så.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Apotek Hjärtat

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.