Kampanj
Bransch- och näringslivsinitiativen som hjälper företagen genom krisen
Coronakrisen innebär en tung tid för många företag. Men de initiativ som just nu sprids för att stötta både sjukvård och särskilt utsatta företag skänker hopp.
Publicerad: 21 mars 2020, 07:00
Ämnen i artikeln:
CoronavirusetKung Carl XVI Gustav satt vid ordförandeänden av bordet i slottets konseljsal, salen som sedan 1870 använts för möten mellan statschef och statsminister för att att hålla varandra uppdaterade i rikets angelägenheter. Blicken flackade lite mellan Ibrahim Baylan till vänster, Stefan Löfven till höger och manuset framför honom.
”Svåra situationer som den vi nu är i erbjuder också en möjlighet. En möjlighet att ta fram det bästa ur oss som oss själva, som land och som medmänniskor. Stundens allvar ska inte förringas men det finns goda skäl att känna hopp och tillförsikt. Den senaste tiden har både det offentliga och civila Sverige stigit fram.”
Coronavirusets spridning och de åtgärder som vidtas för att minska den har fått enorma konsekvenser för näringslivet. Världen över rasar börserna och företag på företag aviserar varsel av tusentals tjänster. Globala produkionskedjor bryts. Företagare vittnar om hur de på några dagar blivit av med all sin försäljning. Exakt hur hårt krisen kommer att slå får vi inte veta innan den är över.
Men vittnades om från konseljsalen är det också ett tillfälle då delar av samhället visar sig från sin allra bästa sida. De senaste veckorna har det i sociala medier spridits en rad initiativ, både från näringslivet självt till privatpersoner, med mål att stötta de mest utsatta branscherna och sjukvården. Ikea i Kållered var bland de första att reagera. När de av en slump hittad 50 000 ansiktsmasker på lagret valde de att skänka maskerna till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Maskerna togs emot av jubel.
– Vi pratade om det i ledningsgruppen och sa att ansiktsmaskerna inte är något som vi hade behov av och att vi kunde skänka dem till våra riktiga hjältar i sjukvården. Att visa solidaritet är jätteviktigt i sådana här tider, berättade varuhuschefen Johan Andersson för Expressen.
Den bransch som förutom sjukvården varit föremål för flest initiativ är restaurangbranschen. Just nu cirkulerar ett otal hashtags med uppmaningar om att fortsätta stötta sina favoritrestauranger genom en tuff tid, företag som Uber eats har börjat bjuda på leveransavgifterna och privatpersoner delar bilder på restaurangmat med uppmaningar om att äta ute. Även branschorganisationen Visita, som representerar hela besöksnäringen, har lanserat sin egen kampanj. Under hashtagen #minbästakväll uppmanar de allmänheten om att dela med sig av historier från deras bästa restaurangbesök.
– Vi ville dra vårt strå till stacken och kanalisera det engagemang som bevisligen finns. Samtidigt räddar man inte besöksnäringen genom en hashtagg, det gör man genom faktisk handling, säger Carl Johan Swanson, kommunikationschef på Visita.
De senaste dagarna har jourtelefonen gått varm. Många oroade medlemmar hör av sig med frågor om hur de bör tackla situationen och om de kommer få ta del av de stödpaket som regeringen riktat mot just besöksnäringen. Att näringslivet har ett ansvar att hjälpa till i tider av kris ser han som självklart.
– Alla har ett ansvar. Det gäller alltifrån privatpersoner som ska följa myndigheternas råd till initiativ som det här.
Hur mycket initiativen faktiskt bidrar till att rädda restaurangerna vill Carl Johan Swanson dock inte spekulera i.
– Det är klart att engagemanget är hoppingivande och visar vilken betydelse besöksnäringen har för det svenska folket. Samtidigt hänger konkurser och uppsägningar mycket på hur stort stöd vi kan få från politisk nivå, säger han.
Även Luleåbyrån Meramedia har lanserat ett initiativ för att stötta den lokala restaurangnäringen. Byrån kallar initiativet ”Pay it forward” och det går ut på att Meramedia under en lunch ”sponsrar” med sin egen kunskap inom förändringskommunikation i utbyte mot att mottagaren står för restaurangnotan. Även utomhusbolaget JCDecaux har startat ett liknande initiativ.
– För oss är ett levande näringsliv själva ryggraden för vår egen affär så det är självklart att vi måste agera för att göra det vi kan i dessa tider. Våra hjärtan klappar lite extra för restaurangbranschen då vi ofta möter våra kunder där, och de bidrar i stor grad till platsens attraktivitet, säger Johanna Grimståhl, vd på Meramedia.
Även produktionsbolagsgruppen Shortcut media, där bland annat Bond street film ingår, erbjuder sina tjänster gratis åt kunder inom event- och underhållningsbranschen. Totalt erbjuds de upp till 20 timmars gratisarbete.
– Det känns viktigt att hålla ihop i oroliga tider och om vi kan dra ett litet strå till stacken ska vi självklart göra det. Förhoppningsvis kan vi hitta lösningar som tillfälligt möjliggör fler digitala events med färre resor och fysiska möten, säger Anders Brinck, vd på Shortcut Media Group till Dagens media.
Frilansare utan trygghet är också de en grupp som drabbas hårt av åtstramade budgetar och uppskjutna eller inställda projekt. I Storbritannien har flera initiativ startats för att rädda frilansjournalister och i Sverige har rekryteringsbolaget ModulSthlm, som riktar in sig på just frilansare, startat initiativet #Frilanskampen. Dit uppmanar de uppdragsgivare att höra av sig och stödja frilansande småföretagare med större och mindre uppdrag som kan produceras på distans.
– På senare tid har många konsulter hört av sig och berättat att det blivit tvärstopp på intäktssidan. Vår affärsmodell bygger på att vi gör pålägg på konsulternas arvode, men ibland måste affärerna få stå tillbaka för viktigare saker. Om basen av frilansare minskar kommer det att påverka hela branschen negativt. Coronaviruset är ett angrepp på hela gig-ekonomin och jag ser det som en skyldighet att hjälpa till där man kan, säger Patrick Aronsson, vd för Modul Sthlm.
Han menar också att det i slutänden är reklamköparna som blir de stora förlorarna.
– Många av våra konsulter har tidigare arbetat på någon typ av byrå. Därför kan de erbjuda likvärdig kompetens som byråerna men de har inte har samma overheadkostnader och kan därför konkurrera med lägre pris. Myntets baksida är att i sämre tider går det inte bara att skära kostnader för att överleva. Jag vågar påstå att prisbilden hade varit betydligt högre i branschen om det inte hade varit för frilansarna. Se hur det var för 30 år sedan - då var det inte ovanligt att byråerna hade vinstmarginaler på upp till 50%. Det var en tid när frilanskonsulter var sällsynta och byråerna mer eller mindre hade monopol på reklamtjänster.
Många av de berörda branscherna kommer få ta del av de stödpaket som regeringen aviserat, exakt hur delar av de pengarna kommer att fördelas är dock fortfarande oklart. I regeringens stödpaket på 125 miljarder kronor ingår att företag får anstånd på skatt och arbetsgivaravgiften, ett anstånd som alla företag kan ansöka om. De nya reglerna om korttidspermittering, med exempelvis nedgång i arbetstid, kommer även de att minska kostnaderna för de företag som kan bevisa att nedgången i efterfrågan är kortvarig. Från näringslivet själv har initiativ som ”Action against corona” startats. Bakom initiatiet, som syftar till att samla både kapital och idéer för att motverka virusspridningens effekter på näringslivet genom att stötta startups, står stiftelsen Norrsken tillsammans med partners Dagens industri, Stockholms stad, Nordea, PWC, Microsoft, Afry och White & Case. Initiativet lanserades i tisdags kväll och under fredagen berättade Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson att över 300 bolag hade hört av sig.
– Tillsammans med våra partners kan vi erbjuda inte bara finansiellt stöd, utan även saker som banktjänster, juridisk rådgivning och hjälp med rekrytering. Vi märker också ett stort tryck från individer som vill hjälpa till, exempelvis briljanta utvecklare som finns tillgängliga för att hjälpa till pro bono – därför kommer vi idag att tillsammans med GoodUp lansera en matchmaking-plattform där de som kan erbjuda volontärinsatser kan kopplas ihop med företag och organisationer som har behov av det, säger Eric Ljunggren, marknadschef på Norrsken till Resumé.
Precis som Carl Johan Swanson anser Eric Ljunggren att näringslivet, precis som alla andra, har ett ansvar att i tider av kris bistå med hjälp.
– Alla har ett ansvar i tider likt detta - men som tur är ser man verkligen det bästa av mänskligheten i svåra situationer som det här. Stockholm må ha blivit något av en spökstad, men på många sätt är det varmare och mer medmänskligt än jag någonsin upplevt förut.
Andra initiativ för att stötta företag och vård: