Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Coca-cola lanserar hållbarhetsinitiativ med svenskproducerad kampanj

Publicerad: 2 mars 2020, 13:57

Coca-cola i Sverige leder läskjättens omställning mot 100 procent återvunnen plast. För Resumé berättar marknadsdirektören Olivia Enquist om kampanjen.


Ämnen i artikeln:

HållbarhetJungSpotlight PRCoca-Cola

 

I februari berättade Coca-cola om sitt initiativ där bolaget ställt tillverkningen av PET-flaskorna till 100 procent återvunnen plast. Med start i dag börjar de kommunicera nyheten genom en rikstäckande kampanj. Filmen ger glimtar av tillverkningen vid fabriken i Jordbro söder om Stockholm och flera av företagets medarbetare medverkar i kampanjen.

Enligt Coca-cola är det fortfarande cirka 15 procent av alla PET-flaskor som inte hittar tillbaka in i den cirkulära ekonomin för förpackningar. Förändringen beräknas innebära en minskad användning av nytillverkad plast med cirka 3 500 ton per år. 

Coca-cola vill med initiativet öka medvetenheten och påminna om nyttan av att panta så att ännu fler PET-flaskor återvinns. Kampanjen drivs av en vit kampanjetikett som är unik för den svenska marknaden.

 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Vimeo är blockerad under “Visa våra partners”.


Filmen är den andra lokaltproducerade stora kampanjen som Coca-Cola lanserar i samarbete med Jung efter ”Allt vi delar förenar oss” som släpptes hösten 2018.

– Coca-Cola vill vara lokalt relevanta och vi har alltid arbetat med att förstärka det, även i adapteringen av centrala kampanjer. Här handlar det om ett 100 procent lokalt initiativ som vi tagit fram i Sverige där vi, Coca-cola i Sverige, är första marknad i världen med att flytta hela lokalproducerade PET-portföljen till 100 procent återvunnen plast, säger Olivia Enquist, marknadsdirektör på Coca-Cola till Resumé.

Den breda kampanjen, med start i dag, har sitt nav i tv-reklamen, kombinerar tv, utomhus och sociala medier med eventmarknadsföring. Under kommande två veckor gör Coca-Cola en takeover på T-Centralen och Slussens tunnelbanestationer.

– Det är en kickstart för 2020 där vi ska prata hållbarhet och återvinning integrerat under hela året.

Vad gör ni för proaktivt pr-mässigt för att skapa genomslag för initiativet?
– Vi jobbar löpande med pr under kampanjen. När vi lanserade själva initiativet i höstas där vi presenterade förflyttningen mot återvunnen plast i Jordbro fick vi enorma ringar på vattnet och genomslag i både svensk och internationell press. De vita etiketterna som börjat nå ut på marknaden gör också en del av jobbet att skapa uppmärksamhet.


Hur påverkar det här ditt mandat som marknadsdirektör?
– Det är mer att många är nyfikna på vi gör just nu och hur vi aktiverar kampanjer. Det är inte alla kampanjer vi gör här i Sverige som får internationell spridning. Andra länder hör av sig och vill veta vilka lärdomar vi har dragit. Sedan återstår det att se hur andra marknader väljer att kommunicera sina lokala kampanjer och hållbarhetsinitiativ., När det kommer till mitt mandat är det ingen skillnad, det är snarare att intresset har blivit större internt.


Har ni evidens för att det lokala innehållet har någon effekt?
– Vi ser tydligt att det lokalt relevanta innehållet, som vi har producerat själva, innehållet presterar bättre på den svenska marknaden än ren adaptering.

Det finns många exempel på varumärken som lyfter fram sina medarbetare i reklamkampanjer. Här har ni tydligare tagit utgångspunkt i flaskan snarare än i fabriken. Kommer ni göra mer storytelling kring medarbetarna framöver?
– Det återstår att se. Vi har många fantastiska medarbetare i den här filmen som har jobbat på fabriken i väldigt många år, de har också en historia att berätta.

Hur har initiativen haft effekt på varumärket?
– Vi ser att vi utvecklats starkt och slår an på ett positivt sätt, bland annat som stjärnvarumärke i Indikats mätningar.

Det är många varumärken som positionerar sig kring hållbarhet just nu. Varför har ni inte gjort det här tidigare?
– Vi har arbetat med hållbarhetsfrågorna löpande under flera år, både lokalt och internationellt. Som företag har vi kontinuerligt kommunicerat kring våra hållbara åtaganden och framsteg. Det som gör den här kommunikationen särskilt unik är att det är första gången som vi använder våra varumärken i kommunikationen. När det handlar om att flytta portföljen till återvunnen plast så har det inte varit tekniskt eller praktiskt möjligt innan tidigare. Vi har också varit tvungna att vara säkra på att vi har tillräckligt med material.

Jung har liksom i vår tidigare lokalproducerade kampanj varit huvudbyrå, pr-byrå är Spotlight.

Kampanjen har premiär under vecka 10 och kommer att leva vidare under hela sommaren och under stora delar av året. 

FAKTA

Omställningen till 100 procent återvunnen plast för PET-flaskor avser varumärkena Coca-Cola, Fanta, Sprite samt Bonaqua och omfattar omkring 40 olika varianter. Användningen av nytillverkad plast minskar därmed med omkring 3 500 ton per år. Coca-cola beräknas att förändringen innebär en minskning av koldioxid-utsläppen med 25 procent per år jämfört med innan övergången, då portföljen bestod av omkring 40 procent återvunnen plast.

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.