fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Dagens Nyheter befäster vikten av fri journalistik i ny kampanj

Publicerad: 27 januari 2023, 10:34

Sveriges största dagstidning Dagens Nyheter tagit fram kampanjen ”För en upplyst värld”. Initiativet ska lyfta betydelsen av fri journalistik. Kampanjen har letts av Dagens Nyheter och tagits fram i samarbete med Nord DDB.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterNord DDBNyheterJournalistik

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Mängden information ökar ständigt och det kan vara svårt för människan att sortera i all kommunikation de möts av. Dagens Nyheter vill understryka den fria journalistikens roll i en orolig tid där demokratins grundtankar hotas på många håll.

Utvecklingen av medielandskapet och den ständiga framväxten av nya kanaler har medfört att rollen för traditionella medier roll har kommit att förändras och ifrågasättas. Runt om i världen, även i Sverige, pågår försök att tillintetgöra och underminera grundläggande demokratiska rättigheter som tryck- och yttrandefrihet.

Mot denna bakgrund lanserar Dagens Nyheter kampanjen ”För en upplyst värld” med syfte att visa på journalistikens kraft att belysa vår omvärld. Just ljuset är en central del av kampanjens utförande. Ljuset fungerar här som en metafor för journalistiken som sätter ord på det fördolda, som lyser i det mörker som kan vara svårt att förstå.

Dagens Nyheters ikoniska punkt, som funnits med sedan starten 1864, blir ett visuellt element i kampanjen – en ljuspunkt som betonar budskapet och guidar genom berättelser.

– I en tid då demokratin är under press i många delar av världen, spelar journalistiken en central roll för att just ”lysa upp” världen, oavsett om det handlar om att rapportera från kriget i Ukraina, berätta om klimatkrisens konsekvenser, förstå gängkriminalitetens orsaker eller att granska maktutövningen hemma i Sverige, säger Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter i ett pressmeddelande. 

Kampanjen lanseras med en film där några av Dagens Nyheter journalister och fotografer, bland annat Peter Wolodarski, Björn Wiman, Hanna Hellquist och Alexander Mahmoud, medverkar.

Kampanjen kommuniceras i print, digitalt och i sociala medier. Startskottet för kampanjen gick söndag den 22 januari där ett manifest prydde tidningens omslag.

 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev