lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Dansk public service varnar för klimatförändringar med extra hög bänk

Publicerad: 21 juli 2022, 09:15

Foto: Søren Solkær / TV 2

TV2 i Danmark har tagit fram framtidsanpassade stadsbänkar, för att visa hur framtiden med klimatförändringar ser ut. Köpenhamn är en av de städer som skulle kunna drabbas hårt av stigande havsnivåer.

Ämnen i artikeln:

DanmarkNyheterKampanjPR-kampanjReklamkampanj

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Den globala uppvärmningen kommer orsaka översvämningar, stormar, och höjda vattennivåer i hela världen. TV2, en av Danmarks public service-kanaler, har därför tagit fram en kampanj för att illustrera hur stadsmiljön skulle förändras.

Forskning från FN:s klimatpanel visar att vattennivån i världshaven kommer att stiga med upp till 1 meter år 2100. Enligt danska forskare kan havet stiga snabbare och orsaka en ökning med 1,35 meter i Danmark år 2100.

– Vattennivåerna kommer att stiga väldigt häftigt och snabbt fram mot 2100. Det gör att stormar inte behöver vara lika kraftiga för att överväldiga vårt kustskydd, och det kommer att orsaka fler översvämningar. Men om vi släpper ut mindre kan vi bromsa vattenhöjningarna och köpa tid att anpassa oss bättre, säger Aslak Grinsted, docent vid Niels Bohr Institutets sektion för is, klimat och geofysik vid Köpenhamns universitet.

Lotte Lindegaard är innehållschef på TV2 och berättar hur man tänkt när man tagit fram bänkarna.

– Klimatförändringar kan kännas obegripliga för många, och därför svåra att ta in ordentligt. Som public service-kanal är det vårt ansvar att förmedla viktig kunskap på ett sätt som alla förstår. Med de upphöjda bänkarna vill vi ge danskarna en konkret bild av hur framtiden kommer att se ut om vi inte ändrar något nu. Det är våran planet och därmed vårt ansvar att agera, säger hon.

Kampanjen backas av flera kända danskar, bland annat skådespelaren Rasmus Botoft

– Även om det är mycket bråk i världen just nu och många svåra saker att ta itu med och hantera, så finns klimatförändringarna fortfarande kvar, och det är vårt ansvar att agera på det, säger Rasmus Botoft.

Foto: Søren Solkær / TV 2

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev