Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

”Dödens fotbollskort” ska rikta blicken mot avlidna migrantarbetare i Qatar

Publicerad: 30 juni 2022, 12:17

I kampanjen är fotbollsstjärnorna utbytta mot berättelser om de tusentals migrantarbetare som de senaste åren fått sätta livet till i byggnationerna inför vinterns fotbolls-VM.


Ämnen i artikeln:

Blankspot ProjectFIFAFotbollForsman & BodenforsNyheter

Intresset för fotbollskort har länge varit enormt och i dag är gamla tiders Panini-album utbytta mot digitala kort i spel som Fifa. Korten är vanligtvis bilder på de största stjärnorna, men inför vinterns fotbolls-VM i Qatar vill reportagesajten Blankspot rikta allmänhetens blickar åt ett annat håll. I kampanjen ”Cards of Qatar” är stjärnorna utbytta mot några av de migrantarbetare som fått sätta livet till i byggandet av nya fotbollsarenor och infrastruktur. Enligt en mängd oberoende observatörer har usla arbetsförhållanden lett till att flera tusen migrantarbetare omkommit de senaste åren. Från Qatars sida menar man att siffran är långt mycket lägre. Bland mästerskapets sponsorer finns bland annat företag som Coca-Cola, Adidas och Visa.

– Vi vill gå bortom debatten om siffror och berätta historierna om de som dött. Tillsammans med ett team av lokala journalister i Indien, Nepal och Bangladesh, började vi i fjol samla in berättelser om migrantarbetare direkt från de överlevandes familjer och änkor, säger Martin Schibbye, chefredaktör och medgrundare Blankspot.

De fotbollskort som i dag publiceras kommer den närmsta tiden följas av reportage, artiklar och intervjuer med spelare, politiker och arbetstagarorganisationer. Kampanjen är resultatet av ett samarbete mellan Blankspot, fotbollsappen Forza Football och Forsman & Bodenfors. Förhoppningen är att publicera minst ett kort varje dag tills VM-starten i november.

– Cards of Qatar är ett sätt att både sprida berättelserna till en stor publik samtidigt som det sätter mer press på FIFA och andra organisationer som arrangerar sportevenemang. Det här är 2022. Stora mästerskap ska inte arrangeras av länder som inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter, säger Patrik Arnesson, grundare av Forza Football.

– För hos alla har det varit en ära att ha utvecklat detta med Blankspot och Forza Football. Förhoppningsvis leder det till att så många som möjligt kan ta del av dessa berättelser, säger Staffan Lamm och Hampus Elfström, kreatörer på Forsman & Bodenfors.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.