Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Efter Colin Kaepernick – NFL lyfter polisvåld mot svarta

Publicerad: 20 januari 2020, 15:51

I NFL:s nya kampanj medverkar den numera pensionerade spelaren Anquan Boldin som delar med sig av historien om hur hans kusin Corey Jones sköts till döds i Florida 2015 av en civilklädd polis.

2016 valde den tidigare NFL-spelaren Colin Kaepernick att knäböja under nationalsången som en protest mot det utbredda polisvåldet mot svarta amerikaner – och har sedan dess varit kontraktlös. Nu gör NFL en kampanj för att uppmärksamma frågan.


Ämnen i artikeln:

NFLSuperbowlNike

Nikes ”Dream Crazy” med den tidigare NFL-spelaren Colin Kaepernick är utan tvekan en av de senaste årens mest uppmärksammade reklamkampanjer. Sedan lanseringen i september 2018 har kampanjen kritiserats av president Donald Trump och blivit anklagad av plagiat av Apple, men också vunnit prestigefulla priser som guld och grand prix i Cannes Lions och en Emmy Award för ”Outstandig Commercial Award”.

Colin Kaepernick har varit kontraktlös sedan 2016 då han valde att knäböja under nationalsången som traditionsenligt spelas inför varje NFL-match. Agerandet var ett sätt att uppmärksamma kampanjen och organisationen Black Lives Matter, som jobbar för att synliggöra polisens våld mot svarta amerikaner. 

Cirka fyra år senare väljer NFL-ligan att ta sig det politiskt laddade ämnet, med en reklamfilm som sändes under helgens conference championship games och som kommer sändas för andra gången under julafton för reklamfilm – Super Bowl. Det skriver Adage

LÄS MER: ”Syftesdrivet allt mer populärt – men ökar det försäljningen?”

I kampanjfilmen, som är framtagen av 72andSunny, medverkar den numera pensionerade NFL-spelaren Anquan Boldin som delar med sig av historien om hur hans kusin Corey Jones sköts till döds i Florida 2015 av en civilklädd polis. Det hela hände medan Corey Jones väntade på vägassistans. Polisen i fråga hävdade att han agerade i självförsvar, men blev förra året dömd för mord och mordförsök efter att en inspelning av Corey Jones samtal efter en bogserbil avslöjat hur händelseförloppet gått till. 

Kärnan i kampanjen är ett program som går under namnet ”Inspire Change” som formellt rullades ut i januari 2019.

Anligt Adage ifrågasätter kritiker NFL-ligans motiv och menar att kampanjen endast är ett försök att reparera NFL:s varumärke efter den pr-katastrof som kontroversen kring Colin Kaepernick innebar. Kaepernick har inte fått något nytt kontrakt sedan 2016 då han först började knäböja under nationalsången. 

Se filmen här.  

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

NFLSuperbowlNike

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.