Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Efter kritiken – avsnitten ur ”Ingripandepoliserna” borta från IGTV

Publicerad: 7 december 2020, 13:18

Flera avsnitt ur Polisens egen realityserie ”Ingripandepoliserna” visade sig bryta mot förundersökningssekretessen och har mötts av skarp kritik. Nu är avsnitten borta från det Instagram-konto varifrån de sändes.


Ämnen i artikeln:

PolisenPolismyndigheten

Den 20 november rapporterade Resumé om Polisens nya realityserie ”Ingripandepoliserna”, en serie som skulle ge en ”bakom kulisserna”-inblick i vardagen som polis. Serien togs fram av polisens egen kommunikationsavdelning och hade IGTV som huvudsaklig plattform. ”Ingripandepoliserna” har dessutom marknadsförts i sociala medier och på utomhustavlor.

– Vi vill fånga känslan av att vara polis och visa att det är ett roligt jobb trots att det är svåra uppgifter som man tvingas hantera. Det är ett viktigt uppdrag som vi tror att många kan lockas till om man får se mer av vad jobbet innebär bakom kulisserna, sa Lena Glennert, kommunikationsstrateg på Polisen, i samband med att serien hade premiär.

”Ingripandepoliserna” har sedan dess mötts av en mängd kritik, både i etablerade och sociala medier. Flera advokater med stora plattformar menade att serien gjorde övertramp gällande de gripna och misstänktas,, som filmades med ”blurrade” ansikten, integritet och Expressens kriminalkrönikör kallade serien för ”ett rejält klavertramp”. Polisen tvingades även klippa om flera avsnitt eftersom de bröt mot förundersökningssekretessen.

Och nu är de sju avsnitten från serien helt borta från Instagramkontot där de sänts, det rapporterar Expressen. Kvar på kontot, som har 55 000 följare finns ett antal kortare Reels utan bilder på några gripanden. De flesta är filmade innan serien hade premiär.

Enligt Nadia Jaber, pressekreterare hos Polisen, är det på grund av att kampanjen är över och upphovsrätt gällande musiken. I flera av de Reels, där de flesta är äldre än serien, hörs dock fortfarande musik från kända artister.

”Kampanjen Ingripandepoliserna har pågått under v 48 och v 49. Kampanjen har nu avslutats, vilket innebär att utomhusreklamen plockats bort och att filmerna inte längre går att se. Inläggen och kommentarerna kommer däremot vara kvar. Nu går vi in i fas nummer två där vi uppmanar intresserade att söka till polisutbildningen”, skriver Nadia Jaber i ett mejl till Expressen.

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

PolisenPolismyndigheten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.