Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Efter masskjutningen: Vapentillverkare drar tillbaka reklam i USA

Publicerad: 6 juli 2022, 08:08

En belgisk vapentillverkare tvingats stoppa reklamfilm som väckt upprörda känslor efter veckans masskjutning i Chicago.


Ämnen i artikeln:

Nyheter

Tre personer klädda som de amerikanska symbolerna Frihetsgudinnan, Uncle Sam och en  vithövdad havsörn kör genom öknen i en pickup till tonerna av dånande amerikansk rockmusik. De stannar längs vägen, plockar fram automatgevär från bakluckan och tömmer vapenmagasinen på fyrverkerier för att få dem att explodera.

”Grattis på självständighetsdagen från FN Herstal, och om du ska fira den, kom ihåg att göra det på vårt sätt”, sa det amerikanska dotterbolaget till den belgiska vapentillverkaren FH Herstal i en nu raderad tweet.

Videon och tweeten publicerades på måndagen, samma dag som minst sex personer dödades och 26 skadades vid en masskjutning vid en nationaldagsparad i Chicago i USA.

Amerikanska och europeiska Twitter-användare riktade snabbt hård kritik i kommentarerna till reklamvideon och ansåg att videon var olämplig, med tanke på den senaste tidens ökning av pistolvåld i Amerika. Bara under 2022 har det skett 351 masskjutningar i USA, som dödat över 400 människor och skadat mer än 1 300.

FN Herstal ägs av den belgiska regionen Vallonien. Flera lokala politiker har fördömt videon. 

– Vi ser en lekfull och rolig användning av krigsvapen som är tänkta att användas inom ett strikt professionellt ramverk av militären. Den ger en helt oansvarig bild av vapenanvändning”, sade Olivier Bierin politiker för miljöpartiet Écolo till Politico.

I ett uttalande skriver vapentillverkaren att koncernledningen bad det amerikanska dotterbolaget att ta bort videon så fort de fick nys om den. Videon raderades under tisdagen. Ledningen har också lovat inte låta ”den här typen av kommunikation” upprepas i framtiden.

 

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Ämnen i artikeln:

Nyheter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.