Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Eldorado skickar upp världens första ekologiska tofu i rymden

Publicerad: 17 november 2020, 13:10

Med hjälp av rymdfarkosten Apollorado 51 har Eldorado, tillsammans med studenter vid KTH, skickat upp världens första ekologiska tofu i närrymden. Experimentet genomfördes i samband med att lågprisvarumärket lanserar sin första ekologiska produkt.


Ämnen i artikeln:

EldoradoRedgert Comms

I samband med att lågprisvarumärket Eldorado nu lanserar sin första ekologiska produkt, en tofu, har varumärket tagit till ett något annorlunda drag. Tillsammans med raketföreningen AESIR på Kungliga Tekniska Högskolan har Eldorado skickat upp världens, enligt utsago, första ekologiska tofu i rymden. 

Det hela har skett genom Eldorados rymdfarkost Apollorado 51, som skickats upp i stratosfären med hjälp av en väderballong. Tofun nådde en höjd på 33 128 meter och därmed det skikt i atmosfären som kallas för närrymden.  

– Eldorado har de senaste 51 åren etablerat sig väl på den svenska marknaden där varumärket har 96 procents varumärkeskännedom, något som de flesta företag bara kan drömma om. Med sådan framgång i Sverige kände vi att det var dags att göra ett avtryck på tidigare outforskade områden och ta Eldorados första ekologiska produkt till nya höjder, säger Emma Töpel Hanson, chef marknadskommunikation märkesvaror på Dagab, en del av Axfood som i sin tur äger Eldorado. 

Inför avfärden, som skedde den 7 november nära den svensk-norska gränsen, genomfördes flera avancerade tester på hur tofun och den specialdesignade farkosten skulle reagera på stratosfärens förhållanden. 

– Med hjälp av tester i vakuumkammare säkerställde vi att tofun och kamerorna skulle överleva de extrema förhållandena. Vi passade även på att ha elektronikpaketet till vår nästa raket ombord för att spela in och sända mätdata till marken, säger Xiyao Song, styrelseledamot, AESIR. 

Efter den lyckade rymdfärden släpps en dokumentation i videoformat med kommentarer från Lisa Fuglesang, fru till Sveriges första rymdfarare Christer Fuglesang samt civilingenjör i Teknisk Fysik.  

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

EldoradoRedgert Comms

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.