lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Författare skriver protestskyltar för klimatet

Publicerad: 8 september 2022, 12:15

Foto: Alexander Donka

Inför Bokmässan har man bett 56 författare att skriva protestskyltar för klimatets skull. Skyltarna i projektet ”Hope Signs” ska sedan auktioneras ut för att samla in pengar till Naturskyddsföreningen och klimatrörelsen.

Ämnen i artikeln:

KlimatkrisenNyheterBokmässanNaturskyddsföreningenKampanjPR-kampanjReklamkampanj

Alicia Price

alicia.price@resume.se


”En liten hammare har tagit sig in och slår mot tinningen. Ju varmare det blir, desto hårdare slår man den. Kroppen kliar. Det här är inte normalt.” Så lyder Annika Norlins, författare till boken Jag ser allt du gör, protestskylt. Hon är en utav 56 författare som deltar i kampanjen Hope Signs, skapad av Bokmässan.

Bokmässan i Göteborg anordnas i slutet av september och kommer ha flera teman, bland annat klimatkrisen. I samband med flera evenemang om detta kommer man också ställa ut skyltarna som har utformats fritt av de deltagande författarna. Skyltarna kommer sedan auktioneras ut på Tradera, och pengarna går till Naturskyddsföreningen och den globala klimatrörelsen.

– Tema Klimatkrisen på Bokmässan handlar om att koppla ihop kultur och vetenskap för att på olika sätt engagera och mobilisera kring vår tids ödesfråga. Syftet med Hope Signs är att visa på ordets kraft och möjlighet att beröra och inspirera till förändring. Vi hoppas att skyltarna väcker intresse och sätter i gång tankar, både hos författarna själva som varit med och skrivit skyltarna, hos Bokmässans besökare och hos alla andra som ser dem, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

– Att använda litteraturen för att sprida ordet om den pågående klimatkrisen är kraftfullt. Budskapen på protestskyltarna visar författarnas stora engagemang för klimatet, och deras ord skänker hopp. Vi tror att många kan ta till sig budskapen, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Bokmässan är initiativtagare till kampanjen, som har gjorts av Nord DDB. Skyltarna har formgivits av Johanna Burai, som hämtat inspiration ur värmekartor.

Författare som medverkar är bland annat David Lagercrantz, Viveca Sten, Jojo Moyes, Vanessa Nakate och Anis don Demina. Budskapen är skilda, men många handlar om såväl hopp som att det är dags för mänskligheten att vakna. 

– Det skrivna ordet har en unik kraft att inspirera och skapa förändring. Därför är vi väldigt glada att så många författare ställt upp för att tillsammans med Bokmässan skapa ett digitalt bibliotek av protestskyltar, så att hela världen har tillgång till kraftfulla ord i denna viktiga kamp, säger Jacob Björdal, creative director på Nord DDB i ett pressutskick.

– I en tid då miljö- och klimatrörelsen motarbetas i många länder, är både det moraliska och ekonomiska stödet från dessa författare ovärderligt, säger Andreas Drufva, marknadschef på Naturskyddsföreningen, i pressmeddelandet.

Alla skyltar går att se på kampanjsidan.

Deltagande författare:

Anders de la Motte, Anis Don Demina, Anne Sverdrup-Thygeson, Annika Norlin, Anthony Doerr, Athena Farrokhzad, Björn Wiman, Bodil Jönsson, Caroline Grimwalker, Celia B Dackenberg, Daniel Sjölin, Dave Goulson, David Lagercrantz, Eli Åhman Owetz, Emily Joof, Food Pharmacy, Frida Boisen, Izabella Rosengren, Jenny Rogneby, John Ajvide Lindqvist, Jojo Moyes, Jonna Bornemark, Josefine Sundström, Karin Alfredsson, Lars Sund, Lasse Berg, Lauren Groff, Lisen Schultz, Lucy Diamond, Malin Berghagen, Margit Richert, Marianne Mörck, Marjaneh Bakthiari, Masoud Gharehbaghi, Matilda Westerman, Mats Söderlund, Max Porter, Melinda Jacobs, Naomi Klein, Niclas Christoffer, Nina Wähä, Pella Thiel, Pernilla Ericson, Rachel Carson, Sara Blædel, Stefan Casta, Susanna Alakoski, Sven Nordqvist, Sébastien Boudet, Theodor Kallifatides, Thomas Bodström, Thomas Engström, Ulrica Norberg, Vanessa Nakate, Veronica Palm, Viveca Sten.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev