onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Greenpeace demonstrerar mot Preems reklam utanför bensinstationer

Publicerad: 11 juni 2020, 10:31

Gustav Martner är Kreativ chef för Greenpeace i Norden. Till vänster syns bild från Preems raffinaderi i Lysekil.

Foto: Press Preem & Greenpeace

För några veckor sedan anmälde Greenpeace oljejätten Preem till KO för vilseledande marknadsföring. I veckan har organisationen demonstrerat mot den reklam de anklagar för greenwashing utanför flera av kedjans bensinmackar, bland annat i Lysekil.

Ämnen i artikeln:

PreemGreenpeaceGustav Martner

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I förra veckan, den 3 juni, kom nyheten om att miljöorganisationen Greenpeace anmäler drivmedelsjätten Preems omfattande kampanj till KO. Kampanjen, bland annat genom natives i DN och Expressen, har kostat Preem 8 miljoner kronor och har pågått medan Mark- och miljödomstolen överlägger kring huruvida bolaget får tillstånd att expandera sitt oljeraffinaderi i Lysekil eller inte.

Greenpeace menar att Preems kampanj är ”greenwashing” och hoppas att konsumentombudsman Cecilia Tisell startar ett tillsynsärende i frågan.  

– Det här är en av de största, mest vilseledande kampanjer som jag någonsin sett, sade Gustav Martner, kreativ chef för Greenpeace i Norden till Resumé då.

Nu har Lysekilsposten uppmärksammat att organisationen demonstrerat mot flera av Preems bensinstationer runtom i landet bland annat i debattens epicentrum, Lysekil.
På plakaten står det bland annat ”Caution Greenwash”.

En av deltagarna i den lilla gruppen som demonstrerade var just Gustav Martner.

– Preems reklamkampanj är vilseledande och strider mot god marknadsföringssed. Den bryter mot marknadsföringslagen på flera punkter. Preem lovade för några år sedan att vara försiktigare i sin miljöargumentation och inte använda ord som klimatsmart och här använder man ord som klimateffektivt. Jag kan tycka att det är rätt chockerande, säger han till tidningen. 

Cecilia Ekdal som driver bensinstationen i Lysekil är kritisk till att Greenpeace demonstrerar utanför bensinstationerma, trots att Gustav Martner har förklarat för henne att anledningen till besöket att demonstrationerna inte är riktade mot henne eller enskilda bensinstationer, utan mot Preems reklamkampanj som Preem.

– Jag tycker att det är fel att de går på stationerna, om det nu är Preem och raffinaderiet de vill demonstrera mot. Han uttryckte specifikt för mig att det var ledningen i Stockholm de vänder sig mot. Nu blir det mina kunder och min business, de vänder sig mot när de står här, säger hon till Lysekilsposten.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev