Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Hjärnfonden släpper EP – artister tolkar människors berättelser om stress

Publicerad: 17 november 2022, 14:03

Stress! består av fem låtar som tolkar 800 insamlade berättelser från personer med erfarenhet av stressrelaterad psykisk ohälsa.

Ämnen i artikeln:

HjärnfondenNord DDB

R

Redaktionen

red@resume.se


Varje år sjukskrivs 70 000 till följd av stressrelaterad psykisk ohälsa. Fyra av fem är kvinnor och trenden är som mest oroande när det kommer till personer mellan 25 och 35 år. Tillsammans med Nord DDB har Hjärnfonden samlat in berättelser från drabbade personer och deras erfarenheter har sedan tolkats av sex artister. Samarbetet ska att sprida kunskap och öka medvetenheten kring stress och stressrelaterad psykisk ohälsa.

Berättelserna samlades in genom kampanjen Stresslarmet, där fler än 140 000 personer engagerades att göra ett stresstest för att öka kunskapen om kroppens signaler. De drabbades erfarenheter samlades in, och över 800 delade sin historia för att stötta och sprida kunskap. Under arbetet med kampanjen har 17 000 personer larmat till politiker om den ohållbara situationen genom att skicka mejl.  

EP:n Stress! består av fem låtar som tolkar 800 insamlade berättelser från personer med erfarenhet av stressrelaterad psykisk ohälsa. Medverkar gör Hanna Järver, Mona Masrour, Broder John, Modo Banja, L1NA och Sara Nazari. Artisterna har aldrig tidigare samarbetat och möts nu på en EP med personliga tolkningar som spänner över flera musikgenrer. Samtliga låtar produceras av Nisj.

– Destruktiva stressmönster påverkar oss alla, när vi går genom livet. Men det är inte nödvändigtvis mönster vi engagerar oss i att bryta. Som att vi bara väntar ut en förbättring. Vi sover bort det men återgår ofta till samma ekorrhjul. Vi behöver bli mer uppmärksamma om hur fantastiska våra hjärnor är och hur viktigt det är att vi rår om dom. Det finns mycket arbete att göra från samhällets alla aktörer, och jag hoppas vår musikaliska ansträngning kan bli en bidragande del av den ansträngningen, säger Nisj i ett pressmeddelande. 

Musiken går att lyssna på här

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev