måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Kampanj ska öka mångfalden i det svenska stamcellsregistret

Publicerad: 16 maj 2023, 08:45

Nu vill Tobiasregistret att fler från utomeuropeiska länder donerar stamceller.

Foto: Tobiasregistret

Att hitta en passande givare för blodstamceller kan vara svårt. Och än svårare är det om du eller dina föräldrar härstammar från ett utomeuropeiskt land.

Ämnen i artikeln:

KampanjPR-kampanjReklamkampanjMarknadsföring

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


Att donera blodstamceller kan rädda livet på någon som har en livshotande sjukdom, ofta leukemi. Ibland finns en matchande donator inom familjen, men oftast krävs en utomstående.

Nu vill Tobiasregistret nå ut till fler – det genom att porträttera några av de unga män med utomeuropeisk bakgrund som finns i Tobiasregistret. Förhoppningen är att locka fler att anmäla sig för möjligheten att rädda liv.

En stamcellstransplantation är en andra chans till liv för patienter med leukemi och andra livshotande blodsjukdomar. För att de nya cellerna inte ska stötas bort behöver den så kallade HLA-typen, eller vävnadstypen, matchas mellan givare och mottagare.

Omkring var tredje person som behöver donerade blodstamceller hittar en passande donator inom familjen, ofta ett syskon. Övriga behöver en utomstående donator via Tobiasregistret. Och att hitta någon som matchar kan vara svårt.

– HLA finns i väldigt många varianter och det svåra är att hitta någon som är tillräckligt lik. För en del patienter är chansen en på tio tusen, för andra en på miljonen. För vissa finns bara några enstaka passande givare i världen, säger Mats Bengtsson, medicinskt ansvarig på Tobiasregistret.

Cirka 30 procent hittar aldrig en passande donator trots att det finns över 40 miljoner registrerade donatorer i världen. Och härstammar du eller dina föräldrar från ett utomeuropeiskt land är det lägre chans för en träff i registret. För att fler ska ha chans att få behandling är det därför viktigt att ha många att välja bland.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Ny kampanj med fokus på att öka mångfalden i registret

Erik Jaime gick bort i sviterna av leukemi i maj 2020. På grund av Eriks utomeuropeiska ursprung var det svårt att hitta en passande donator till honom. Erik själv, hans vänner och familj skapade ett stort engagemang kring hans kamp och skapade ett upprop för att fler skulle anmäla sig.

Trots fler registreringar hos Tobiasregistret är det fortsatt brist på unga män och utomeuropeiska personer bland stamcellsdonatorerna.

– Vi lanserar en kampanj som heter Be that man, framtagen av studenter på Brobygrafiska med stöttning av Eriks familj och vänner. Målet är att nå unga män och få dem att inse vikten av att finnas med i Tobiasregistret. De kan rädda liv, säger Sara Tidholm, marknads- och kommunikationsansvarig på Tobiasregistret.

Det är först när och om man får en matchning som man blir ombedd att lämnad blodstamceller.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev