söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Klarna utlyser tävling för programmerare – kod blir konst av Josefin Eklund

Publicerad: 5 maj 2022, 10:21

Bild 1/2  Josefin Eklunds konst i bakgrunden, för den nya tävlingen som Klarna anordnar för kodare.

Foto: Josefin Eklund

Initiativet Code Art av Klarna är nu öppet för bidrag. Genom att förvandla kod till konst hoppas Klarna kunna förändra många av de stereotypa uppfattningar kring programmering och kodning.

Ämnen i artikeln:

KlarnaNyheterJungJung Relations

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


Klarna lanserar en sajt tillsammans med PR-byrån Jung relations, där den som kan Java, Javascript, Erlang och Python, har möjlighet att skicka in sin kod för att delta i en tävling, där koden blir till konst. Koden ska ”gå från back-end till front-end”.

– Det finns många myter kring teknik och kodning. En av dem är att programmerare i första hand är logiska tänkare med ett begränsat konstnärligt öga. Även om det är sant att programmeringskod är en vetenskaplig disciplin på en grundläggande nivå, lägger många kodare mycket ansträngning på elegans och produktion av estetisk kod. Det är talang värd att fira och vi hoppas att initiativet kommer att inspirera och motivera alla kreativa hjärnor att skicka in sin egen unika linjekod, säger Yaron Shaer, Chief Technology Officer.

Josefin Eklunds konst i bakgrunden, för den nya tävlingen som Klarna anordnar för kodare.

Foto: Josefin Eklund

Samtidigt är det en satsning för att attrahera en mer mångsidig arbetskraft genom att tilltala kreativa personer som är bekanta med kod.

Initiativet är öppet för ingenjörer/kodare över hela världen. För att delta besöker man webbplatsen codeart.klarna.com och anger kodrad i Java, Javascript, Erlang eller Python. I de följande stegen kommer koden att utvärderas av en jury bestående av senioringenjörer på Klarna. 

Fem utvalda bidrag kommer sedan att tolkas av den svenska neonkonstnären Josefin Eklund och ställas ut på ett konstgalleri i Stockholm den 1 juni och genom en digital video.

– Vacker kod är ren, lätt att läsa och förstå. Den ska vara testbar och gå att underhålla på lång sikt, förhoppningsvis går den att fylla på och återanvändas. Ren kod ska inte uppfinna hjulet på nytt, den ska inte upprepa sig i onödan och den ska inte optimeras i förväg, säger Yaron Shaer, Chief Technology Officer.

 

Josefin Eklund

Josefin Eklund, även känd som Neon girl, är en svensk konstnär som designar sina egna konstverk, gör skräddarsydda neonskyltar och installationer. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev