fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Kommun lanserar ”kärleksvecka” för att få igång barnafödandet

Publicerad: 13 februari 2023, 11:45

Folk samlas på Orrtorget i Sollefteå. Obs. Genrebild.

Foto: Erik Mårtensson/TT

På tok för få väljer att skaffa barn i Sollefteå. Därför lanserar nu kommunen en ”kärleksvecka” i samband med Alla hjärtans dag. ”Ska vi klara av välfärden framöver så behöver vi helt enkelt bli fler”, säger kommunstrategen Majed Safaee till SVT.

Ämnen i artikeln:

KampanjNyheter

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@resume.se


För drygt åtta år sedan lanserade Danmark reklamkampanjen ”Do it for Denmark” för att få upp barnafödandet i landet. Nu lanserar Sollefteå kommun ett betydligt mer avskalat koncept med samma innebörd. Sollefteå temavecka har namnet ”Älska mer – vi behöver bli fler”.

Kommunen arrangerar seminarier, rullar ut romantiska filmer på den lokala bion och har kvällsöppet med romantik i badhuset under Alla hjärtans dag-veckan.

– Ska vi klara av välfärden framöver så behöver vi helt enkelt bli fler. Om den nuvarande utvecklingen håller i sig kommer det att få långtgående konsekvenser, säger Majed Safaee, kommunstrateg på Sollefteå kommun, till SVT Nyheter.

Under 2022 födes 123 barn i kommunen, den lägsta siffran på 22 år. Men kommunen är inte ensam om de dystra siffrorna. I 207 av 290 av Sveriges kommuner minskade barnafödandet förra året, skriver SVT och hänvisar till statistik från SCB. I 30 kommuner, däribland Sollefteå, Luleå och Täby, har det aldrig fötts så få barn under hela 2000-talet.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev